Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy taki układ względem stron świata będzie ok ?

Recommended Posts

Witam, mam pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie. Czy układ domu względem stron świata w tym wariancie będzie ok ?

plan(2).jpg

pod tym linkiem większe zdjęcie http://imgur.com/a/Lphhq

Szczególnie chodzi mi o zyski ze słońca i ogólne zasady posadowienia budynków :)

Edytowane przez Emek81

okna w pokojach dzieci w tej wnęce da bardzo mało światła. Najlepiej wyprostować ją, albo okna zrobić w innych miejscach.

Dom maksymalnie przysuń do granicy pn-zach.

Warto byłoby dodać okna w bocznych ścianach (blisko narożnika) salonu i jadalni

okna w pokojach dzieci w tej wnęce da bardzo mało światła. Najlepiej wyprostować ją, albo okna zrobić w innych miejscach.

Najwyraźniej wnęki są spowodowane odległością od nieruchomości sąsiedniej. Proponuje zmniejszyć tą sypialnię na górze i pociągnąć wnękę aż do salonu, okno pozostawiając w tym samym miejscu. Tylko pokoje zrobią się niewielkie. Nie wiem co lepsze.

Po czasie zauważyłem, że jednak po lewej jest znacznie więcej miejsca, czyli wnęki to nie powód odległości od okien.

Edytowane przez KDWJ

Dom maksymalnie przysuń do granicy pn-zach.

Warto byłoby dodać okna w bocznych ścianach (blisko narożnika) salonu i jadalni

Co do przysunięcia do tej strony co jest zaznaczona droga dojazdowa do działki to za nią jest dom i z tej strony nie mają okien w tym budynku po drugiej gdzie teraz są te dwa pokoje jest domostwo i tu akurat są okna w stronę planowanego domu. Sam nie wiem która lepsza opcja czy zrobić odbicie lustrzane i zostawić tak jak jest czy zostawić bez odbicia i przesunąć w stronę drogi?

Edytowane przez Emek81

w tym budynku po drugiej gdzie teraz są te dwa pokoje jest domostwo i tu akurat są okna w stronę planowanego domu. Sam nie wiem która lepsza opcja czy zrobić odbicie lustrzane i zostawić tak jak jest czy zostawić bez odbicia i przesunąć w stronę drogi?

Zrób tak, żeby sąsiedzi nie zaglądali ci do okien.

Nasuwa mi się kolejne pytanie, że ściana bez okien 3m z oknami 4m od granicy działki to wiem, a jak liczy się to jeżeli tak jak na rysunku połowa drogi 5 metrowej (na pomarańczowo) jest wydzielona z mojej działki do przejazdów na dalszą działkę jako służebność. Czy mogę liczyć granicę od tej drogi i np teoretycznie przybliżyć dom do siatki w odległości 0,5m czyli do granicy działki (połowy drogi) 3m ? To pytanie teoretyczne bo wiadomo że zostawić sobie 0,5m do siatki to nie wygodnia nawet przejśc posprzątać czy skosić trawę.

Witam, mam pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie. Czy układ domu względem stron świata w tym wariancie będzie ok ?

[ATTACH=CONFIG]381692[/ATTACH]

pod tym linkiem większe zdjęcie http://imgur.com/a/Lphhq

Szczególnie chodzi mi o zyski ze słońca i ogólne zasady posadowienia budynków :)

- zasady posadowienia budynków - określa projektant konstrukcji

- lokalizacja budynku na działce zależy m.in. od gabarytów działki, geometrii granic, opinii geotechnicznej ( niekiedy ), drogi dojazdowej / głównego wjazdu na działkę, sąsiedztwa, ... paru innych rzeczy.

- jeżeli pytasz o lokalizację pomieszczeń względem stron świata, to najlepiej poczytać np. Neufert-a :)