Emek81 16.02.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Witam, mam pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie. Czy układ domu względem stron świata w tym wariancie będzie ok ? pod tym linkiem większe zdjęcie http://imgur.com/a/Lphhq Szczególnie chodzi mi o zyski ze słońca i ogólne zasady posadowienia budynków Edytowane 16 Lutego 2017 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2017 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 okna w pokojach dzieci w tej wnęce da bardzo mało światła. Najlepiej wyprostować ją, albo okna zrobić w innych miejscach.Dom maksymalnie przysuń do granicy pn-zach.Warto byłoby dodać okna w bocznych ścianach (blisko narożnika) salonu i jadalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 17.02.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) okna w pokojach dzieci w tej wnęce da bardzo mało światła. Najlepiej wyprostować ją, albo okna zrobić w innych miejscach. Najwyraźniej wnęki są spowodowane odległością od nieruchomości sąsiedniej. Proponuje zmniejszyć tą sypialnię na górze i pociągnąć wnękę aż do salonu, okno pozostawiając w tym samym miejscu. Tylko pokoje zrobią się niewielkie. Nie wiem co lepsze. Po czasie zauważyłem, że jednak po lewej jest znacznie więcej miejsca, czyli wnęki to nie powód odległości od okien. Edytowane 17 Lutego 2017 przez KDWJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 17.02.2017 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Działka ma 18,5m szerokości (cała 21 ale 2,5 jest zabrane na dojazd do następnej działki) Może odbicie lustrzane będzie ok? czyli łazienka od tej strony co pokoje? Co z salonem? jest od odpowiedniej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 17.02.2017 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 (edytowane) Dom maksymalnie przysuń do granicy pn-zach. Warto byłoby dodać okna w bocznych ścianach (blisko narożnika) salonu i jadalni Co do przysunięcia do tej strony co jest zaznaczona droga dojazdowa do działki to za nią jest dom i z tej strony nie mają okien w tym budynku po drugiej gdzie teraz są te dwa pokoje jest domostwo i tu akurat są okna w stronę planowanego domu. Sam nie wiem która lepsza opcja czy zrobić odbicie lustrzane i zostawić tak jak jest czy zostawić bez odbicia i przesunąć w stronę drogi? Edytowane 17 Lutego 2017 przez Emek81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2017 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 przesunąć w stronę drogi rzecz jasna - na tej ścianie nie ma okien (poza łazienkowym). I wówczas spokojnie możesz prostować ścianę w pokojach dzieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 17.02.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 w tym budynku po drugiej gdzie teraz są te dwa pokoje jest domostwo i tu akurat są okna w stronę planowanego domu. Sam nie wiem która lepsza opcja czy zrobić odbicie lustrzane i zostawić tak jak jest czy zostawić bez odbicia i przesunąć w stronę drogi? Zrób tak, żeby sąsiedzi nie zaglądali ci do okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 17.02.2017 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Nasuwa mi się kolejne pytanie, że ściana bez okien 3m z oknami 4m od granicy działki to wiem, a jak liczy się to jeżeli tak jak na rysunku połowa drogi 5 metrowej (na pomarańczowo) jest wydzielona z mojej działki do przejazdów na dalszą działkę jako służebność. Czy mogę liczyć granicę od tej drogi i np teoretycznie przybliżyć dom do siatki w odległości 0,5m czyli do granicy działki (połowy drogi) 3m ? To pytanie teoretyczne bo wiadomo że zostawić sobie 0,5m do siatki to nie wygodnia nawet przejśc posprzątać czy skosić trawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 17.02.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 A kierunki świata na tym rysunku są dobrze zaznaczone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.02.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam, mam pytanie do bardziej obeznanych w tym temacie. Czy układ domu względem stron świata w tym wariancie będzie ok ? [ATTACH=CONFIG]381692[/ATTACH] pod tym linkiem większe zdjęcie http://imgur.com/a/Lphhq Szczególnie chodzi mi o zyski ze słońca i ogólne zasady posadowienia budynków - zasady posadowienia budynków - określa projektant konstrukcji - lokalizacja budynku na działce zależy m.in. od gabarytów działki, geometrii granic, opinii geotechnicznej ( niekiedy ), drogi dojazdowej / głównego wjazdu na działkę, sąsiedztwa, ... paru innych rzeczy. - jeżeli pytasz o lokalizację pomieszczeń względem stron świata, to najlepiej poczytać np. Neufert-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 17.02.2017 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 północ z lewego dolnego rogu, więc chyba ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 17.02.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 północ z lewego dolnego rogu, więc chyba ok ? Te czerwone litery w narożnikach domu co oznaczają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 17.02.2017 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Te czerwone litery w narożnikach domu co oznaczają? no strony świata a co innego? N-północ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 bo chyba masz źle wschód i zachód naniesione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 17.02.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 na tej działce słońce "idzie" odwrotnie - a co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 17.02.2017 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Faktycznie ;p dzięki za czujność To jak się to ma w takim razie teraz do rozmieszczenia pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2017 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 po południu masz najlepiej doświetlony wiatrołap a rano kuchnię Dobrze doświetlone będą pokoje dzieci od południa do popołudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 18.02.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 no strony świata a co innego? N-północ Nie dość że wschód i zachód są odwrotnie, to północ masz na dole a obok jest strzałka wskazująca północ ku górze. Wszystko jest chyba pomieszane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emek81 18.02.2017 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Tak to mój błąd. Trzymajmy się tego że północ i południe jest ok. Poprawię te rysunki popołudniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts