xray89 16.02.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum Proszę o małą poradę w sprawie obsługi ogrzewania podłogowego mieszanego z grzejnikami. Całkiem niedawno przeprowadziłem się do swojego nowego mieszkania. Podczas instalowania ogrzewania przebywałem za granicą i z przyczyn ode mnie niezależnych nie mam już możliwości skontaktowania się z instalatorem. Piszę więc z nadzieją, że ktoś będzie potrafił pomóc mi na podstawie krótkiego opisu i fotki. Mam u siebie zainstalowane wodne ogrzewanie podłogowe oraz grzejniki. System dokładnie zawiera: - pompę obiegową do podłogówki, termostat do tej pompy regulowany od 10-90 stopni – ustawiony obecnie na 30 stopni - 4 grzejniki z termostatami, w miejscach w których brak ogrzewania podłogowego - sypialnie - ogrzewanie podłogowe w salonie z kuchnią, przedpokoju i łazience, - sterownik stacjonarny do ogrzewania na przedpokoju. - piec kondensacyjny gazowy Moja przypadłość to niedogrzane sypialnie z grzejnikami. Sterownik do całego systemu znajduję się na przedpokoju czyli tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe. Podłoga nagrzewa się dosyć szybko. Jest naprawdę ciepła i przyjemna. Problem w tym, że zadana na sterowniku temperatura w przedpokoju osiągana jest powiedzmy w 3h czyli stosunkowo szybko. Wtedy piec rozłącza się. W tym momencie przestają się grzać również sypialnie i są przez to wyziębione. Jeżeli zadam większą temperaturę aby wznowić działanie pieca – w pokojach z zainstalowaną podłogówką będę miał po prostu saunę. Czy na podstawie załączonych zdjęć instalacji podłogowej jest ktoś w stanie doradzić mi czy mam możliwość rozdzielenia ogrzewania w jakikolwiek sposób. Czy jest możliwość stłumienia podłogówki aby wydłużyć działania grzejników. Jak dogrzać pokoje unikając przy tym przegrzania salonu. Poniżej fotka systemu. Proszę również czy ktoś mógłby mi opisać poszczególne elementy systemu i za co odpowiadają jako, że nie posiadam instrukcji obsługi? Dziękuję bardzo za pomoc !! Naprawdę będę wdzięczny Pozdrowienia Edytowane 16 Lutego 2017 przez xray89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 16.02.2017 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Wywal ten sterownik , załóż zworę zamiast niego...Na kotle ustaw np 50*...Głowicę od podłogówki ustaw na 24-25*...Głowice termostatyczne na grzejnikach ustaw wedle uznania na 3-4 i nie kręć nimi...Ja i będzie za ciepło tam gdzie jest podłogówka to zmniejsz na głowicy i odwrotnie ...To samo z grzejnikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.02.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 O ile dobrze widzę na fotce to masz tam mieszacz z zaworem trójdrogowym. oznaczony nr.7Nie wiem jaką chcesz mieć temperaturę pokojową ale według mnie nastaw go na przynajmniej 30 - 35*CJeśli na pompie według ciebie jest termostat nr.3 załączający ją to ustaw go na 30*CPod numerami 4 i 5 na całej górnej belce podłogówki posiadasz pewnie rotametry regulujące przepływy w pętlach.Są to takie przeźroczyste rurki z podziałką więc zobacz jakie wskazują przepływy i podaj je.Niektóre z nich jak sądzę mają czerwone kapturki ustalające ich położenie.Poprzez zdjęcie tych kapturków i odpowiednie kręcenie rurkami można stłumić przepływ w podłogówce tak aby nagrzewała się ona wolniej i pozwalała na dogrzanie pokoi z kaloryferami.W układzie jaki u Ciebie istnieje pompa poprzez zawór trójdrogowy wysysa wodę zarówno z powrotu jak i z zasilania .Możliwe że jest ona ustawiona na wyższy bieg co powoduje że zabiera ona czynnik grzewczy kaloryferom wtłaczając go w pętle podłogówki.Zobacz czy czasem pompa nie posiada przełącznika na I, II bądź III biega jeżeli takowy istnieje to napisz na którym biegu jest ona ustawiona.Wszystkie czarne kapturki z nr.1 pozostaw odkręcone.Pod nimi na dolnej belce są zawory którymi można zamknąć poszczególne pętle, a poprzez umiejętne delikatne dokręcanie można także przymykać je tłumiąc jednocześnie przepływ w pętlach.Zobacz czy na króćcach pompy nie ma śróbek na płaski bądź krzyżakowy śrubokręt.Niektóre mieszacze są w nie wyposażone one także mogą służyć do regulacji mieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xray89 16.02.2017 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 (edytowane) Witam, Dziękuje za zainteresowanie tematem i odpowiedzi. Z racji, że w chwili obecnej też przebywam za granicą nie mogę sprawdzić konkretnie. Z tego co pamiętam wygląda to tak: - Wszystkie rotametry (numerek 5) ustawione są w położeniu między 2 a 3 w skali 1- 4 . - nigdy nie ściągałem czerwonych kapturków (numerek 4) więc nie wiem co pod nimi się znajduję ale zapewne kolejne rotametry - pompa posiada biegi (numerek 3) – ustawiona jest na pierwszym biegu. Mieszkanie generalnie jest 1 piętrowe lecz posiadam garaż pod spodem, w którym też jest grzejnik. - nastawę pompy reguluję za pomocą sterownika do pompy obiegowej c.o (brak na zdjęciu, zamontowana obok ) wklejam fotkę Ustawiony jest on na 30 stopni. Załącza pompę automatycznie. Czy ten zawór trójdrogowy (numerek 7) można kręcić ? Jaka temperatura jest nim regulowana? dziękuje Edytowane 16 Lutego 2017 przez xray89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.02.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Najpierw sprawdź grzejnik w garażu czy czasem nie jest odkręcony na max....... proponuję skręcić go do zera i sprawdzić czy pomieszczenia z grzejnikami nie zostaną dogrzane, następnie ogranicz przepływy za pomocą rotametrów do poziomu 1,6 - 2 l/minJeśli to nie pomoże to zabierzemy się za inne elementy. Zawór trójdrożny służy do mieszania wody bezpośrednio z kotła o wysokiej temperaturze z wodą wracającą z pętli podłogówki.Jak sama nazwa wskazuje ma on trzy króćce, dwa wejściowe i jeden wyjściowy.Poprzez obracanie pokrętłem można zmienić stosunek tych dwóch źródeł wody tak aby na wyjściu zasilającym podłogówkę uzyskać niższą lub wyższą temperaturę.Ograniczenie tej temperatury pozwoli na dłuższe działanie kotła co w efekcie pozwoli dogrzać pokoje z kaloryferami i podłogówką do temperatur zadanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xray89 18.02.2017 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam,grzejnik w garażu jest zakręcony..więc zostaje zabawa z rotametrami będę próbował.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts