Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parapety z konglomeratu -wybór koloru

daniel.w

Recommended Posts

Ja mam okna orzech i właśnie te parapety Botticino i dla mnie pasują idealnie.W rzeczywistości są bardziej jednolite i nie widać na nich kurzu :D
DIĘKI, z nieba nam spadłaś, bo żonka wybrała, też Botticino, ale nie byliśmy pewni bo sprzedawca nam namieszał. Jak teraz widzę, to będą super uniwersalne, bo -sorry Elfir - ale w biel bym nie wszedł :) Pozdrowionka!

Edit: kinka, mamy chyba takie same okna :)

Edytowane przez daniel.w

Elfir -zgadza się, napisałaś dyplomatycznie "mogą" -dzięki wielkie, bo jesteś b. pomocna :D ale ostatecznie nie odniosłaś się do zestawu na fotce :yes:

Czego używa się (lub czego nie) do uszczelnienia kontaktowego ramy okna i konglomeratu od góry? Tzn. czy płyta idzie pod ramę okna na styk, czy jednak daje się tam na brzeg konglomeratu jakiś klej, piankę, silikon, akryl, itp.

Edytowane przez daniel.w

powinno być tak zrobione żeby nie trzeba niczego używać
Hmmm, czyli wystarczy taki parapet osadzić wyłącznie na piance, a resztę dopełnią tynkarze?

Dodatkowo, pytańko o podłoże, gdyż w przypadku 4 okien mam Porotherm z otworami -czy należałoby je wcześniej zaślepić zaprawą murarską, czy bezpośrednio tylko pianka?

bo fotkę wstawiłeś po mojej odpowiedzi.....
To @Kinka wstawiła, ale ciekawi mnie co Ty o tym sądzisz? :D Edytowane przez daniel.w

-płytki lazio bianco polished-
Kinka dawno budowałaś i czy z ogrz. podłogowym? Pytam, bo nie spotkałem tutaj nikogo kto by wybrał polerowane płytki, a własnie zastanawiamy się nad tym, bo te tzw. "drewnopodobne deski" są raczej matowe i czasem chropowate i mamy obawy z doświadczeń w bloku co do utrzymania czystości tych "desek". Natomiast doświadczenie z bloku podpowiada, że polerowane wcale nie były śliskie, a mają się OK. Czy podzielisz się tutaj w tym temacie, jak je układałaś itp. ew. jakaś fota -b. proszę ew. o PW. Pozdrawiam! Edytowane przez Adaxis

Elfir widzę, że działasz na Muratorze wszechstronnie, jesteś Guru :)- podpowiedz proszę ze swojego doświadczenia czy niby modne "deski" są łatwe w utrzymaniu czystości i generalnie OK? Jakie masz/polecasz?

Wszyscy robią z "desek", że nawet wydaje mi się już to nudne :lol2: Dlatego zapytałem Kinkę w tym temacie -mam nadzieję, że się wypowie :)

Edytowane przez Adaxis

Mam matowe, z fakturą, firmy Kalebodur seria Nordic.

Nie ma problemu z myciem.

Nie wypowiedziałam się, aby cie odwodzić od wyboru gresu polerowanego, ale po to by sprostować mit dotyczący utrzymania w czystości drewnopodobnych.

Tutaj wątki o polerowanym:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124532-Gres-polerowany-a-szkliwiony!!!

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?80281-GRES-POLEROWANY&highlight=polerowany

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?113846-czym-czyścić-gres-polerowany-aby-nie-było-SMUG&highlight=polerowany

Wszechstronnie się nie wypowiadam - budowlankę w zasadzie omijam :)

Edytowane przez Elfir

Kinka dawno budowałaś i czy z ogrz. podłogowym? Pytam, bo nie spotkałem tutaj nikogo kto by wybrał polerowane płytki, a właśnie zastanawiamy się nad tym, bo te tzw. "drewnopodobne deski" są raczej matowe i czasem chropowate i mamy obawy z doświadczeń w bloku co do utrzymania czystości tych "desek". Natomiast doświadczenie z bloku podpowiada, że polerowane wcale nie były śliskie, a mają się OK. Czy podzielisz się tutaj w tym temacie, jak je układałaś itp. ew. jakaś fota -b. proszę ew. o PW. Pozdrawiam!

Jestem rok po przeprowadzce,tak mamy ogrzewanie podłogowe wszędzie,te płytki są polerowane/szkliwione nie wymagają impregnacji.Mam też drewnopodobne w łazience paradyż rovere giallo .Zarówno z jednych i drugich jestem mega zadowolona,drewnopodobne są mniej wymagające niż jasne,ale nie latam codziennie z miotłą

Tutaj kilka ujęć:

046849d2a29a89f3med.jpg