Elfir 17.03.2017 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 ja mieszkam tylko w dwójkę z mężem a sprawdzają się dwie osobne toalety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 17.03.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 chodzi oto że od wschodu mamy ładny widok więc chciałbym salon od tej strony, taras wyjdzie od północy I docenisz to rozwiązanie, i będziesz błogosławił ten dzień, w którym zapadła decyzja o takim umieszczeniu tarasu. Wystarczy, że w tym roku będzie takie lato, jak w 2015 - ten taras będzie jedynym miejscem na działce, gdzie można będzie odpocząć od upału, a zachodnie wiatry sprawią, że będziesz miał na tym tarasie naturalną wentylację! Jest wiele osób na tym forum, które wybudowały sobie tarasy od strony południowej/zachodniej, ale tylko mały procent z nich pisze szczerze, że siedzenie w upalne dni na takim tarasie, jest namiastką piekła! Latem wiatry wieją (o ile wieją) praktycznie tylko z zachodu, więc cała bryła budynku staje się wiatrochronem dla takich tarasów. A jak to wszystko się jeszcze dobrze nagrzeje, to nie ma czym oddychać, a znajomi nie chcą przychodzić na grilla, bo zamiast potraw, to oni są grillowani. No tak to właśnie mniej więcej wygląda - także posłuchaj mnie i rób ten taras od północy, a będziesz pan zadowolony! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 17.03.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Kuchnia powinno się znajdować znowu w miejscu najmniej nasłonecznionym, bo jest w niej wystarczająco gorąco podczas przygotowywania obiadu. Może powinna, a może nie powinna. Skoro całe lato ktoś gotuje bigos przez 6 godzin, to czy to będzie północ, czy południe, to niewiele to zmieni, bo i tak będzie parować. No ale załóżmy, że masz rację z kuchnią, to jak wytłumaczysz następne zadanie, że: Pokoje dla dzieci powinny mieć jak najdłużej światło dzienne więc wskazany jest zachód. Od zachodu, to te pokoje dziecięce, nie będą miały "jak najdłużej" światła dziennego - to chyba logiczne! Latem, to jeszcze jak cię mogę, ale zimą? Od zachodu? U tych dzieci przez cały dzień, będzie ciemno jak w dupie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 teściowa ma kuchnię od południa, rolety a piec ciasto przychodzi do nas, bo twierdzi, że temperatura jest nie do wytrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 17.03.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 To ona wsadza głowę do piekarnika, czy jak, skoro twierdzi, że temperatura jest nie do wytrzymania? A może prądu/gazu jej szkoda i przychodzi do ciebie, a ty wierzysz w te jej banialuki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.03.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 nie. Po prostu jak temperatura w domu to 28 stopni a piekarnik grzeje, to temperatura rośnie. Taka prosta fizyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 17.03.2017 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Czyli słaba izolacja domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris8600 21.03.2017 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 I docenisz to rozwiązanie, i będziesz błogosławił ten dzień, w którym zapadła decyzja o takim umieszczeniu tarasu. Wystarczy, że w tym roku będzie takie lato, jak w 2015 - ten taras będzie jedynym miejscem na działce, gdzie można będzie odpocząć od upału, a zachodnie wiatry sprawią, że będziesz miał na tym tarasie naturalną wentylację! Też mam takie odczucia - nawet z doświadczenia. Dom znajomych ma taras od południa - siedzieć tam w letni słoneczny dzień to prawdziwa udręka. Ten dom jest powyżej na zdjęciu które dodałem - mam nadzieję że znajomi tego nie czytają Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi, spostrzeżenia odnośnie poniższego projektu chętnie poczytam: Zastanawiam się jeszcze nad wyboprem odnośnie wejścia - poniżej dodatkowa opcja co napiszecie? pozdrawiam pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystek456 21.03.2017 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Zdecydowanie jeszcze jedna łazienka jest potrzebna w projekcie domu dla rodziny. U mnie na piętrze są dwie łazienki, obie małe, w jednej sedes, zlew i prysznic, w drugiej wanna, sedes i zlew. Na dole jest jeszcze toaleta, z której mogą korzystać goście albo ktoś, komu się spieszy np. z ogrodu . I jest to idealne rozwiązanie, a żona nie musi walczyć o miejsce przy lustrze z dorastającymi córkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2017 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Czyli słaba izolacja domu. Czyli wykluczasz zjawisko nagrzewania się wnetrz poprzez okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 21.03.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 I docenisz to rozwiązanie, i będziesz błogosławił ten dzień, w którym zapadła decyzja o takim umieszczeniu tarasu. Wystarczy, że w tym roku będzie takie lato, jak w 2015 - ten taras będzie jedynym miejscem na działce, gdzie można będzie odpocząć od upału, a zachodnie wiatry sprawią, że będziesz miał na tym tarasie naturalną wentylację! Jest wiele osób na tym forum, które wybudowały sobie tarasy od strony południowej/zachodniej, ale tylko mały procent z nich pisze szczerze, że siedzenie w upalne dni na takim tarasie, jest namiastką piekła! Latem wiatry wieją (o ile wieją) praktycznie tylko z zachodu, więc cała bryła budynku staje się wiatrochronem dla takich tarasów. A jak to wszystko się jeszcze dobrze nagrzeje, to nie ma czym oddychać, a znajomi nie chcą przychodzić na grilla, bo zamiast potraw, to oni są grillowani. No tak to właśnie mniej więcej wygląda - także posłuchaj mnie i rób ten taras od północy, a będziesz pan zadowolony! Już piąty rok użytkuję dwa tarasy - jeden odkryty od strony południowo-zachodniej i drugi zadaszony od strony północno zachodniej,fakty są takie,że z tarasu koszystamy wtedy gdy jest ciepło,bardzo ciepło,upalnie,na odkrytym tarasie nikt nie chce siedzieć oprócz mnie - czasem sie na nim opalam,uwielbiam lato i tem.+25,ale w mega upalne dni nawet ja tam nie wysiedzę,taras zadaszony okazał się strzałem w dziesiątkę - korzystamy z niego całe lato,spożywamy posiłki,pijemy kawe,przyjmujemy gości,grilujemy,to jeden z najbardziej trafionych pomysłów,jest nie do zastapienia.Jak dom, to zadaszony taras oobowiązkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2017 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 namira - wiosną, taka jak dziś ,siedzicie na tym zacienionym?Bo ja sobie właśnie we wiosennym słoneczku piłam kawę.Oczywiście mam dwa tarasy. Drugi jest od północy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 21.03.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Dziś to u mnie leje i wieje,zero słoneczka.Na tarasie siedzę latem, jak temperatura jest co najmniej 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 21.03.2017 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 namira - wiosną, taka jak dziś ,siedzicie na tym zacienionym? Bo ja sobie właśnie we wiosennym słoneczku piłam kawę. To musiałaś szybko ją pić, żeby nie wystygła, a do tego ubrana w ciepłą kurtkę. Fajnie jest pić kawkę w słońcu, kiedy wiatru nie ma. Ale i tak przy temperaturze rzędu 8*C, to pięć minut siedzenia na tarasie, daje się we znaki - brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 dziś u nas w słońcu było 15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 21.03.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Czyli temperatura odczuwalna 8-10*C. Zimno! Brrr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 21.03.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 W sloncu to raczej odczuwalna byla wyzsza -.- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.03.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Czyli temperatura odczuwalna 8-10*C. Zimno! Brrr.... Dlatego lepiej siedzieć na słoneczku, gdzie odczuwalna jest właśnie co najmniej te 15 stopni Bo za zacienionym tarasie rzecz jasna chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 22.03.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 (edytowane) W sloncu to raczej odczuwalna byla wyzsza -.- W słońcu to jest temperatura, którą termometr pokaże, czyli w przypadku Efir 15*C. A temperatura odczuwalna uzależniona jest od innych czynników - m.in ma na to wpływ kierunek i prędkość wiatru, wilgotność powietrza i coś tam jeszcze.. Także nie podniecajcie się tymi 15*C w słońcu i nie wychodźcie na tarasy, bo się przeziębicie i tyle wam da ta marcowa kawa, że potem będziecie ziółka parzyć Także wszystko należy robić z głową i w swoim czasie! Gdyby Efir napisała, że pod koniec kwietnia ten taras promieniuje ciepłem, to bym się zgodził. Ale pisanie na siłę o kawie na tarasie parę dni temu, to przeczy zdrowemu rozsądkowi! Po cholerę ubierać się w łachy i wyłazić na ten taras, skoro można wypić kawę w salonie?? Edytowane 22 Marca 2017 przez portaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.03.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Bo przyjemnie jest usiąść na słońcu po kilku miesiącach zimna, deszczów. W ciepłym swetrze a nie w kurtce. Popatrzeć na wschodzące tulipany, posłuchać ptaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts