Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę projektu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chodzi oto że od wschodu mamy ładny widok więc chciałbym salon od tej strony, taras wyjdzie od północy

I docenisz to rozwiązanie, i będziesz błogosławił ten dzień, w którym zapadła decyzja o takim umieszczeniu tarasu.

Wystarczy, że w tym roku będzie takie lato, jak w 2015 - ten taras będzie jedynym miejscem na działce, gdzie można będzie odpocząć od upału, a zachodnie wiatry sprawią, że będziesz miał na tym tarasie naturalną wentylację!

Jest wiele osób na tym forum, które wybudowały sobie tarasy od strony południowej/zachodniej, ale tylko mały procent z nich pisze szczerze, że siedzenie w upalne dni na takim tarasie, jest namiastką piekła!

Latem wiatry wieją (o ile wieją) praktycznie tylko z zachodu, więc cała bryła budynku staje się wiatrochronem dla takich tarasów. A jak to wszystko się jeszcze dobrze nagrzeje, to nie ma czym oddychać, a znajomi nie chcą przychodzić na grilla, bo zamiast potraw, to oni są grillowani.

No tak to właśnie mniej więcej wygląda - także posłuchaj mnie i rób ten taras od północy, a będziesz pan zadowolony!

Kuchnia powinno się znajdować znowu w miejscu najmniej nasłonecznionym, bo jest w niej wystarczająco gorąco podczas przygotowywania obiadu.

Może powinna, a może nie powinna.

Skoro całe lato ktoś gotuje bigos przez 6 godzin, to czy to będzie północ, czy południe, to niewiele to zmieni, bo i tak będzie parować.

No ale załóżmy, że masz rację z kuchnią, to jak wytłumaczysz następne zadanie, że:

Pokoje dla dzieci powinny mieć jak najdłużej światło dzienne więc wskazany jest zachód.

Od zachodu, to te pokoje dziecięce, nie będą miały "jak najdłużej" światła dziennego - to chyba logiczne!

Latem, to jeszcze jak cię mogę, ale zimą? Od zachodu? U tych dzieci przez cały dzień, będzie ciemno jak w dupie!

I docenisz to rozwiązanie, i będziesz błogosławił ten dzień, w którym zapadła decyzja o takim umieszczeniu tarasu.

Wystarczy, że w tym roku będzie takie lato, jak w 2015 - ten taras będzie jedynym miejscem na działce, gdzie można będzie odpocząć od upału, a zachodnie wiatry sprawią, że będziesz miał na tym tarasie naturalną wentylację!

Też mam takie odczucia - nawet z doświadczenia.

Dom znajomych ma taras od południa - siedzieć tam w letni słoneczny dzień to prawdziwa udręka.

Ten dom jest powyżej na zdjęciu które dodałem :) - mam nadzieję że znajomi tego nie czytają :)

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś uwagi, spostrzeżenia odnośnie poniższego projektu chętnie poczytam:

sanna po przerobkach lustro 2.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad wyboprem odnośnie wejścia - poniżej dodatkowa opcja

sanna po przerobkach lustro.jpg

co napiszecie? :)

pozdrawiam

pozdrawiam

Zdecydowanie jeszcze jedna łazienka jest potrzebna w projekcie domu dla rodziny. U mnie na piętrze są dwie łazienki, obie małe, w jednej sedes, zlew i prysznic, w drugiej wanna, sedes i zlew. Na dole jest jeszcze toaleta, z której mogą korzystać goście albo ktoś, komu się spieszy np. z ogrodu :). I jest to idealne rozwiązanie, a żona nie musi walczyć o miejsce przy lustrze z dorastającymi córkami :).

Jest wiele osób na tym forum, które wybudowały sobie tarasy od strony południowej/zachodniej, ale tylko mały procent z nich pisze szczerze, że siedzenie w upalne dni na takim tarasie, jest namiastką piekła!

Latem wiatry wieją (o ile wieją) praktycznie tylko z zachodu, więc cała bryła budynku staje się wiatrochronem dla takich tarasów. A jak to wszystko się jeszcze dobrze nagrzeje, to nie ma czym oddychać, a znajomi nie chcą przychodzić na grilla, bo zamiast potraw, to oni są grillowani.

No tak to właśnie mniej więcej wygląda - także posłuchaj mnie i rób ten taras od północy, a będziesz pan zadowolony!

Już piąty rok użytkuję dwa tarasy - jeden odkryty od strony południowo-zachodniej i drugi zadaszony od strony północno zachodniej,fakty są takie,że z tarasu koszystamy wtedy gdy jest ciepło,bardzo ciepło,upalnie,na odkrytym tarasie nikt nie chce siedzieć oprócz mnie - czasem sie na nim opalam,uwielbiam lato i tem.+25,ale w mega upalne dni nawet ja tam nie wysiedzę,taras zadaszony okazał się strzałem w dziesiątkę - korzystamy z niego całe lato,spożywamy posiłki,pijemy kawe,przyjmujemy gości,grilujemy,to jeden z najbardziej trafionych pomysłów,jest nie do zastapienia.Jak dom, to zadaszony taras oobowiązkowo.

namira - wiosną, taka jak dziś ,siedzicie na tym zacienionym?

Bo ja sobie właśnie we wiosennym słoneczku piłam kawę.

To musiałaś szybko ją pić, żeby nie wystygła, a do tego ubrana w ciepłą kurtkę.

Fajnie jest pić kawkę w słońcu, kiedy wiatru nie ma. Ale i tak przy temperaturze rzędu 8*C, to pięć minut siedzenia na tarasie, daje się we znaki - brrr...

W sloncu to raczej odczuwalna byla wyzsza -.-

W słońcu to jest temperatura, którą termometr pokaże, czyli w przypadku Efir 15*C.

A temperatura odczuwalna uzależniona jest od innych czynników - m.in ma na to wpływ kierunek i prędkość wiatru, wilgotność powietrza i coś tam jeszcze..

Także nie podniecajcie się tymi 15*C w słońcu i nie wychodźcie na tarasy, bo się przeziębicie i tyle wam da ta marcowa kawa, że potem będziecie ziółka parzyć :stirthepot:

Także wszystko należy robić z głową i w swoim czasie!

Gdyby Efir napisała, że pod koniec kwietnia ten taras promieniuje ciepłem, to bym się zgodził. Ale pisanie na siłę o kawie na tarasie parę dni temu, to przeczy zdrowemu rozsądkowi!

Po cholerę ubierać się w łachy i wyłazić na ten taras, skoro można wypić kawę w salonie??

Edytowane przez portaga