Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki układ pomieszczeń? Front działki od strony południowo-zachodniej?

Recommended Posts

Witam,

Mamy działkę z wjazdem od strony południowo zachodniej, wiem, że to jest jeden z gorszych do zabudowania. Planujemy dom parter + piętro ok. 150 m2 + podwójny garaż 45 m2. Jaki układ pomieszczeń waszym zdaniem będzie najkorzystniejszy? Na zdjęciu mała wizualizacja położenia działki.

Działka.jpg

wiem, że to jest jeden z gorszych do zabudowania.

To jest jedna z lepszych lokalizacji! Mam identyczną działkę!!! i bardzo sobie chwalę! Identycznie ułożona i proporcje domu do ogrodu takie same. W zasadzie to jest tak, jakbym widział swoją własną :-)

Ja mam garaż od strony W-N, czyli odbicie lustrzane Twojego garażu - poza tym toćka w toćkę!

Salon połączony z kuchnią od strony E-S - salon z widokiem na ogród (czyli tak, jakbyś swój garaż przeniósł nieco wyżej - to byłby mój salon z kuchnią - czyli po prawej stronie domu). Kuchnia odwrotnie niż u Elfir - czyli od strony drogi. Do tego duże okno pionowe po prawej stronie budynku w "salonokuchni" - mniej więcej po środku budynku, które przez cały rok zapewnia światło!

Nie wiem, czy wyobrażasz to jakoś sobie, natomiast wiem, że nie zamieniłbym położenia tego domu i salonu względem stron świata, na żaden inny!

Latem takie ułożenie chroni mnie przed upałami i pozwala odpocząć po pracy w cieniu na tarasie i na ogrodzie, ponieważ bryła domu chroni mnie przed południowo-zachodnim skwarem.

Także ciesz się, że masz takie ułożenie!