beatagl 18.02.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam Mam zasobnik na wodę 300 l i myślę nad zakupem nadstawki na ten zasobnik, koszt ok 4tys , powietrze -powietrze do CWU. Ma ktoś taką pompę i może mi polecić ?Do tej pory wodę mam z kotła opalanego grochem, nie wyobrażam sobie palić w lecie grochem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2017 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 A nie lepiej grzałką w tym zasobniku...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 18.02.2017 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 grzałam grzałką 3kw- rachunek dodatkowo +500zł i nie mylić z programem pewnej partii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2017 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 grzałam grzałką 3kw- rachunek dodatkowo +500zł i nie mylić z programem pewnej partii Ale pompa darmo nie grzeje... Skoro grzałka 500zł to pompą 150zł ( COP 3,5...) Pompa z montażem pewnie z 5 tys się załapie więc czas amortyzacji to kilkanaście lat...( Taka pompa tyle nie wytrzyma...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 18.02.2017 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Dlatego muszę to dokładnie rozważyć , więc solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Dlatego muszę to dokładnie rozważyć , więc solary Solary to koszt podobny o ile nie trzeba będzie zasobnika wymieniać ...( Dwie wężownice...) A słońca też nie zawsze jest tyle ile byśmy oczekiwali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 18.02.2017 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Mam zasobnik z dwoma wężownicam, a jeśli mielibyście wybierać miedzy pompą a solarami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Mam zasobnik z dwoma wężownicam, a jeśli mielibyście wybierać miedzy pompą a solarami ? Ja wybrałbym grzałkę za 140zł i taryfę G12 lub G12w... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 19.02.2017 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ja wybrałbym grzałkę za 140zł i taryfę G12 lub G12w... grzałkę już mam ale tak jak pisałem nie sprawdza sie , jesli pompa kosztuje 5 tyś a ja za grzałkę płacę 500zł /mc to po roku zwróci sie. Pompa za darmo nie będzie grzała, wiem o tym, na forach wyczytałam ze pompa zużywa prądu za 50zł/mc, różnica duża, żeby nie powiedzieć kolosalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 grzałkę już mam ale tak jak pisałem nie sprawdza sie , jesli pompa kosztuje 5 tyś a ja za grzałkę płacę 500zł /mc to po roku zwróci sie. Pompa za darmo nie będzie grzała, wiem o tym, na forach wyczytałam ze pompa zużywa prądu za 50zł/mc, różnica duża, żeby nie powiedzieć kolosalna 500 zł/m-c?? ile wy tej cwu zuzywacie?. Wg norm (z praktyki wiadomo ze zawyzonych) dla 4 osób zuzycie roczne to ok 4000 kWh, w Tauronie (okolice Debicy) to koszt w II taryfie ok 1000 zł grzane grzalką. Ty piszesz o 6000 zł rocznie. Ktos przekłamuje i mocno, pytanie w w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 grzałkę już mam ale tak jak pisałem nie sprawdza sie , jesli pompa kosztuje 5 tyś a ja za grzałkę płacę 500zł /mc to po roku zwróci sie. Pompa za darmo nie będzie grzała, wiem o tym, na forach wyczytałam ze pompa zużywa prądu za 50zł/mc, różnica duża, żeby nie powiedzieć kolosalna Jak PC ma COP 3.0, to zużyje u Ciebie 500zł/3=167zł/mies. Zaoszczędzisz teoretycznie 333zł/mies. Jest tylko kilka "ale" 1. Takie COP wykręci średnio PC pracująca na powietrzu z wnętrza budynku schładzając je. A to oznacza, że więcej zapłacisz za CO. Bo te 2/3 ciepła i tak będziesz musiała wyprodukować wewnątrz budynku. 2. Jak będziesz PC "zasilała" powietrzem zewnętrznym, to po pierwsze będzie to wymagało doprowadzenie rur z powietrzem. No i COP spadnie zimą drastycznie, bo przy niższej temperaturze spada a w zależności od PC i tak poniżej pewnej temperatury PC przejdzie na grzanie grzałkami. 3. 500zł miesięcznie za CWU to jakiś kosmos. Masz pensjonat? Oznacza ponad 500l CWU dziennie (15m3 miesięcznie) przy G11 albo 2x więcej w tańszej strefie G12. Przy zużyciu 100l dziennie grzanie prądem kosztuje poniżej 100zł miesięcznie przy G11 (przy G12 prawie 2x taniej) a ewentualne oszczędności z PC jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 grzałkę już mam ale tak jak pisałem nie sprawdza sie , jesli pompa kosztuje 5 tyś a ja za grzałkę płacę 500zł /mc to po roku zwróci sie. Pompa za darmo nie będzie grzała, wiem o tym, na forach wyczytałam ze pompa zużywa prądu za 50zł/mc, różnica duża, żeby nie powiedzieć kolosalna Najpierw załóż licznik energii na tą grzałkę a potem będziemy dyskutować o opłacalności.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts