NC_PC 18.02.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witajcie, zdecydowałem się założyć nowy wątek poświęcony nowym pompom ciepła które mają unikalne parametry, takie jak COP 8!!! oraz temperaturę wyjścia wody do 90st.C. Są to pompy ciepła zaprojektowane na gaz CO2, czyli dwutlenek węgla, pracujący w bardzo wysokich ciśnieniach dzięki czemu ma tak rewelacyjne parametry. Do tej pory myślałem że tylko mitsubishi to potrafi, ale dziś zauważyłem że Panasonic też ma takie urządzenie które pokazali kilka dni temu w Tokyo. krótki opis Mitsubishi poniżej: Pompa która potrafi wytworzyć temperaturę 90st.C przy -25st.C !!! Pompa Ciepła Mitsubishi Q-TON 30kW, która pracuje na czynniku chłodniczym R744 czyli CO2. Jest to rewelacyjna pompa ciepła która dysponuje bardzo wysoką mocą dzięki wtrysku czynnika nawet przy temperaturze -25st.C Kolejną ciekawostką jest to że pompa pracuje z ciśnieniami dochodzącymi do 180 Bar, dla porównania standardowa pompa ciepła to maksymalnie 35bar. Kilka podstawowych informacji: http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton11.jpg http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton12.jpg http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton2.jpg http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton1.jpg http://grafika.sklepcnc.pl/cncqton3.jpg i film na youtube: niedługo podeślę kilka zdjęć z naszej instalacji tej pompy. Zapraszam do zapoznania się z tą wyjątkową konstrukcją. Mitsubishi już mamy w sprzedaży. Pierwszą informacje jaką znalazłem o pompie Panasonic na czynnik CO2 znalazłem tutaj (temat bardzo cieplutki bo z wczoraj): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2017 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witajcie, zdecydowałem się założyć nowy wątek poświęcony nowym pompom ciepła które mają unikalne parametry, takie jak COP 8!!! Było Chyba nie to forum - bo komu w domku jednorodzinnym trzeba 30kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.02.2017 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Było Chyba nie to forum - bo komu w domku jednorodzinnym trzeba 30kW? No niektórzy mają dom 400mkw i wtedy im taka pompa jak znalazł. Do tego wszystkie szkoły, zakłady, szpitale, hotele itd. które zostały zaprojektowane na parametr +75st.C dla grzejników. Po za tym nie ma tam problemów z podgrzewaniem wody użytkowej bo ta pompa robi to przepływem nawet w -10st.C !!! a można też łączyć je w kaskady i wtedy obsługujemy nawet do 400kW zapotrzebowania. Zastosowań jest mnóstwo, standardowe pompy ciepłą mają problem temperaturą +50st. C i wyżej a czasem to za mało na układy ogrzewane np. nadmuchowo, tu nie ma takiego problemu. Tak się składa że w moim mieście będą stały takie dwie wiec zainteresowanie jak widać jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.02.2017 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ciśnienia 180 bar... Już im wróżę długowieczność i świetlaną przyszłość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.02.2017 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 dom z lat 70 i grzejniki tylko ten COP =8 trochę naciągany .Podobno teoria dopuszcza max 7. A może to mnożnik ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 19.02.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Temperatury wody wyjściowej od 60 do 90 stopni. Czyli monoblok przeznaczony do podgrzewania wody użytkowej. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tym ciepłem ogrzewać budynek. Ciekawe, ile kosztuje taka najnowsza, japońska technika? I ile lat zajmie chińczykom wprowadzenie podobnej na rynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.02.2017 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jest to urządzenie raczej przemysłowe więc do najtańszych nie należy, ale w wielu wypadkach będzie idealnym rozwiązaniem.Jeżeli potrzebujemy wysoki parametr to praktycznie mamy do wyboru teraz albo gaz albo taką pompę.Cała reszta jest albo mega droga(prąd) albo wymaga obsługi i komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 19.02.2017 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 za dwa lata będą mniejsze dla domków ale z ceną 90 tys a te obecne co lecą po 25 tys podskoczą do 35 tys bo jak to , trzeba podciągnąć do lepszych , tak to widzę znając życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Jest to urządzenie raczej przemysłowe. To raczej gazem przegra, gdy klient ma taryfę C11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.02.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Pierwszą informacje jaką znalazłem o pompie Panasonic na czynnik CO2 znalazłem tutaj (temat bardzo cieplutki bo z wczoraj): Witam Panasonic pokazuje 12 kW CO2 Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 19.02.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A obok stoi 10 i 2kW?Btw następny filmik panasonic 30kW co2Widać w którym kierunku idziemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam Panasonic pokazuje 12 kW CO2 Pozdrawiam Pratchawiec Szprechasz po angielski czy czytasz te literki? Bo ja tam kW nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa2 19.02.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Na filmie mowa o 12 HP (KM) czyli niecałe 9kW(8,952kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.02.2017 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Teraz pompy na CO2 to dopiero początek, są duże drogie, ale tak zawsze było z nowościami.Niedługo będą sporo mniejsze i tańsze i dzięki temu dużo popularniejsze. Myślę że kierunek rozwoju jest właśnie w tę stronę... Jak temat zostanie dopracowany i średnie COP(nie mylić z SCOP) jakie mamy teraz dla powietrznych czyli 3,2-3,5 podskoczy do np. 4,5 - 5 to będzie świetna sprawa.prawie rewolucja, tylko musimy trochę poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.02.2017 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 CNCciekawa sprawa z tymi systemami z CO2- może to być szczególnie przydatne w halach przemysłowych o wys ok 5 m.Ogrzewanie tego typu obiektów jest dość kłopotliwe i drogie ( w instalacji i ekdpoatacji)Zapewne sprzęt będzie w miarę upływu czasu taniał i będzie alternatywą dla gazu czy miejskiej ciepłowni. Zwracam na ten aspekt uwagę ze względu na zastosowanie wysokiej temp i nagrzewnicy nadmuchowej. Pzdr PSJeśli temat się sprawdzi i ceny spadną- to w końcu będziemy mieli upragniony przełom w PC!Osobiście nowości się nie obawiam (jeszcze niedawno każda PC była "ciekawostką techniczną")-marka Mitsubishi daje mi pewność rozwiązań ( używam ich sterowań od lat i nigdy się na tym nie zawiodłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.02.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Ale jaja- napisałem to samo co CNC , zanim odświerzyłem stronę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 19.02.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Szprechasz po angielski czy czytasz te literki? Bo ja tam kW nie zauważyłem. Szprecham, ale ten Japoniec dość niewyraźnie mówił. No i hałas tła. W każdym razie poza banałami nie było żadnych konkretów. Ale możesz mieć rację, że 12 HP nie jest równoznaczne z 12 kW. Sprawa nie jest prosta, bo HP może w ciepłownictwie - zwłaszcza anglosaskim, oznaczać różne rzeczy. Zasugerowałem się cyframi na obudowie i wielkością parownika. To duże ustrojstwo, ale trzeba pamiętać, że to monoblok, uzbrojony zapewne w pancerną instalację i takąż sprężarkę. Z pewnością szybko nie trafi pod strzechy, choć CO2 jest o ok. 20% sprawniejszy w zastosowaniach chłodniczych od R410a. Jednak technologia i ryzyka z nią związane są są na tyle poważne, że koło swojego domu długo jeszcze bum tego nie postawił. Na razie Panasonic zainstalował w Japonii ok. 2400 takich instalacji - w marketach i sieciach sklepów. Pierwsza w Europie została uruchomiona w Danii w ubiegłym m-cu. Pożyjemy, zobaczymy. Edit I jeszcze łyżeczka dziegciu: z katalogu dystrybitora Uwaga 1. Wydajność w okresie przejściowym została określona w następujących warunkach: temp. powietrza zewnętrznego 16°C DB/12°C WB, temp. wody na wlocie 17°C, temp. ciepłej wody na wylocie 65°C. 2. Wydajność w przypadku pracy w regionach o niskiej temp. zewnętrznej została określona w następujących warunkach: temp. powietrza zewnętrznego -7°C DB/-8°C WB, temp. wody na wlocie 5°C, temp. ciepłej wody na wylocie 90°C, bez grzałki przeciwzamrożeniowej (345*W). Pozdrawiam Pratchawiec Edytowane 19 Lutego 2017 przez Pratchawiec dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaurycyS 19.02.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Proszę o podesłanie karty katalogowej. COP 8 wydaje się dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.02.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Od 2017 mamy w PL F-gazy - czyli średnio 10000 PLN na szkolenia, egzaimy i wymagany sprzęt.A w Japoni wprowadza się układy R744.I to nie są wykresy, prezentacje czy kolorowe publikacje.To normalnie działające i przetestowane urządzenia. To tylko jeden z wielu przykładów w jakim ciemnogrodzie my żyjemy. CO2 to pierwszy czynnik chłodniczy jaki stosowano.On nie jest 20% lepszy od fluorowców, jest średnio 5 RAZY lepszy od Amoniaku, a gdzie tam do mieszanin gazów HFC.Problem w tym, że lobby produkujące gazy fluorowe jest już tak duże, że szybko się go nie pozbędzie.Zupełnie jak lobby paliwowego. Edytowane 19 Lutego 2017 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 19.02.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witajcie, zdecydowałem się założyć nowy wątek poświęcony nowym pompom ciepła To ta sama? Artykul z marca 2015. http://wentylacja.com.pl/news/elektronika-sa-nowa-pompa-ciepla-q-ton-od-mitsubishi-heavy-idustries-ltd-63574.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts