danielon 19.02.2017 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam serdecznie, mam w planach wybudować dom, jednak mam działkę ktora narazie widnieje jako pole orne, w gminie już jest wstępna mapa mpzp ale nikt nie wie kiedy Rada Gminy uchlali to i kiedy wogole to ruszy... ja niedawno słyszałem ze mozna złozyć wniosek i samemu starać się o przekształcenie swojej działki indywidualnie po uiszczeniu opłaty itd czy to prawda? czy mogę podjechać do gminy pogadać w wójtem ? czy jest szansa,że coś załatwić uda mi się? Pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Masz MPZP z innym przeznaczeniem tego terenu, niż zabudowa jednorodzinna i planują jego zmianę, czy nie ma żadnego MPZP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 19.02.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Masz MPZP z innym przeznaczeniem tego terenu, niż zabudowa jednorodzinna i planują jego zmianę, czy nie ma żadnego MPZP? jest MPZP z innym przeznaczeniem tego terenu, mają gozmieniać tylko sami nie wiedzą kiedy to nastąpi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 To AFAIK nie ma szans, na przerobienie działki sprzecznie MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 19.02.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Duzo zalezy od polozenia i gmina zazwyczaj wie gdzie zezwoli na budynek a gdzie nie. Mozesz sprobowac zlozyc wniosek o WZ (po uprzednim zapytaniu w gminie czy to ma sens) i moze sie uda, ale jesli przeznaczenie terenu jest inne to raczej dupa zbita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.02.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Duzo zalezy od polozenia i gmina zazwyczaj wie gdzie zezwoli na budynek a gdzie nie. Mozesz sprobowac zlozyc wniosek o WZ (po uprzednim zapytaniu w gminie czy to ma sens) i moze sie uda, ale jesli przeznaczenie terenu jest inne to raczej dupa zbita. Jeżeli jest obowiązujący na danym terenie MPZP to nie ma ustawowo możliwości wydania WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.02.2017 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam serdecznie, mam w planach wybudować dom, jednak mam działkę ktora narazie widnieje jako pole orne, w gminie już jest wstępna mapa mpzp ale nikt nie wie kiedy Rada Gminy uchlali to i kiedy wogole to ruszy... ja niedawno słyszałem ze mozna złozyć wniosek i samemu starać się o przekształcenie swojej działki indywidualnie po uiszczeniu opłaty itd czy to prawda? czy mogę podjechać do gminy pogadać w wójtem ? czy jest szansa,że coś załatwić uda mi się? Pozdrawiam Daniel Każda gmina, a nawet niektóre obszary w gminie rządzą się innymi prawami. Pytanie zadane w Polskę bez rozmowy w gminie nie da Ci odpowiedzi dotyczącej Twojego pytania bo np: U mnie występuje się o warunki zabudowy ...otrzymuje je później po złożeniu dokumentów otrzymuje się na obszarze nie objętym MPZP - Zezwolenie na budowę .....po wybudowaniu i odbiorze - następuje odrolnienie części działki na której stoi dom i terenu jej przyległego do wymagań minimalnych na danym terenie - u mnie 10 ar jeśli działka większa, pozostała to nadal pole orne. Czas na odrolnienie równy zezwoleniu na budowę. Radzę, dowiedz się jak jest u Ciebie i będzie wszystko jasne -pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.02.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Art. 4. 1. Ustalenie przeznaczenia terenu, rozmieszczenie inwestycji celupublicznego oraz określenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowyterenu następuje w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. 2. W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennegookreślenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu następujew drodze decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu Ustawa dokładnie określa kiedy można wydawać WZ, tylko w razie braku MPZP. Odrolnienie i wyłączenie z produkcji rolnej to dwie różne sprawy. Jeśli MPZP określa te tereny na rolne to tylko zmiana przekształci je w budowlane lub inne. Nawet trwające już prace nad MPZP w przypadku jego braku wstrzymują możliwość wydawania WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 19.02.2017 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Art. 4. 1. Ustalenie przeznaczenia terenu, rozmieszczenie inwestycji celu publicznego oraz określenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu następuje w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. 2. W przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego określenie sposobów zagospodarowania i warunków zabudowy terenu następuje w drodze decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu Ustawa dokładnie określa kiedy można wydawać WZ, tylko w razie braku MPZP. Odrolnienie i wyłączenie z produkcji rolnej to dwie różne sprawy. Jeśli MPZP określa te tereny na rolne to tylko zmiana przekształci je w budowlane lub inne. Nawet trwające już prace nad MPZP w przypadku jego braku wstrzymują możliwość wydawania WZ. Dziękuje za informacje , pojde do gminy popytam i dam znac co wskurałem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 19.02.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) Jeżeli jest obowiązujący na danym terenie MPZP to nie ma ustawowo możliwości wydania WZ. ale na danym terenie chyba nie ma MPZP, jest jedynie wstepna mapa Nawet trwające już prace nad MPZP w przypadku jego braku wstrzymują możliwość wydawania WZ. Co za bzdura, nie wiem co dokladnie miales na mysli, ale u mnie prace nad MPZP trwaja juz 5 lat, a juz 2 lata temu mial wejsc w zycie. Zreszta wszystko to gdybanie, trzeba zapytac w gminie. Edytowane 19 Lutego 2017 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 19.02.2017 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 http://www.infor.pl/prawo/gmina/dzialalnosc-gospodarcza/98190,Kiedy-i-jak-uzyskac-decyzje-o-warunkach-zabudowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czterylewerece 19.02.2017 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Niestety, na 100% kiedy istniejący MPZP wskazuje na grunty orne, to póki gmina nie uchwali zmian, nie masz szans na indywidualne warunki zabudowy. Oczywiście jeśli planu nie ma, to najlepiej, żeby gleba była klasy IV lub gorszej, wtedy prościej o warunki zabudowy i brak podatku rolnego (ale skoro to uprawne, to pewnie ziemia u Ciebie jest lepsza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielon 19.02.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Niestety, na 100% kiedy istniejący MPZP wskazuje na grunty orne, to póki gmina nie uchwali zmian, nie masz szans na indywidualne warunki zabudowy. Oczywiście jeśli planu nie ma, to najlepiej, żeby gleba była klasy IV lub gorszej, wtedy prościej o warunki zabudowy i brak podatku rolnego (ale skoro to uprawne, to pewnie ziemia u Ciebie jest lepsza). ja na tym terenie mam V klase ziemi ,słaba wiec mam cichą nadzieje ze uda sie cos załatwić... dam znac na forum jak sie czegos dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Rozpatrując wniosek o PnB czy zgłoszenie budowy będzie sprawdzane przede wszystkim czy to, co złożone odpowiada obowiązującemu MPZP. Możliwość odrolnienia, jeżeli działka jest rolna, również ma znaczenie - ale jeżeli wniosek jest niezgodny z MPZP to nie dostaniesz pozwolenia, choćby działka była budowlana (np. dostała taki status zanim został sporządzony aktualnie obowiązujący MPZP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ornesqc 19.11.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2021 Gdyby ktoś jeszcze potrzebował informacji na ten temat to polecam świetny i wyczerpujący artykuł "Jak przekształcić działkę rolną na budowlaną?" - https://geoo.pl/blog/jak-przeksztalcic-dzialke-rolna-na-budowlana/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts