Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kontrolka wyciągu komina na kotle Vaillant

estepe

Recommended Posts

Witam

od pewnego czasu zapala mi się kontrolka wyciagu kominowego na kotle Vaillant

Po wyłączeniu i ponownym włączeniu pieca , działa poprawnie.

Wydaje mi się , ze powodem jest rura od kotła do komina.

Załącze zdjecia jak wygladają kolana.

Czy można je jakoś uszczelnić czy lepiej nie bawić się w takie zabiegi tylko wymienic je na nowe?

Proszę o porady.

Pozdrawiam.

IMG_20170219_112317.jpg

IMG_20170219_112333.jpg

IMG_20170219_112342.jpg

IMG_20170219_112355.jpg

Wymiennik byl w zeszłym sezonie grzewczym plukany. Martwi mnie ta rura bo kociol jest z 2004r wiec pewnie rura tez.

Jeśli tak to serwisanta powinieneś poinformować o takim fakcie a on powinien to sprawdzić.

Możliwe że pominął to do czasu gdy czujnik padnie całkowicie aby nie obciążać Cię teraz kosztami lub też później zyskać podwójnie.

Tam prawdopodobnie są dwa termistory które badają różnicę temperatur na wylocie z kotła.

Niestety pracują w ciepłym i żrącym środowisku stąd też często rdzewieją powodując takie alarmy bądź ulegają całkowitemu uszkodzeniu.

Spróbuj zmienić serwisanta gdyż jeśli wiedział o alarmach a tego nie przeczyścił to liczy w przyszłości na większy zysk podczas wymiany.

Edytowane przez Mareks77

Jeśli tak to serwisanta powinieneś poinformować o takim fakcie a on powinien to sprawdzić.

Możliwe że pominął to do czasu gdy czujnik padnie całkowicie aby nie obciążać Cię teraz kosztami lub też później zyskać podwójnie.

Tam prawdopodobnie są dwa termistory które badają różnicę temperatur na wylocie z kotła.

Niestety pracują w ciepłym i żrącym środowisku stąd też często rdzewieją powodując takie alarmy bądź ulegają całkowitemu uszkodzeniu.

Spróbuj zmienić serwisanta gdyż jeśli wiedział o alarmach a tego nie przeczyścił to liczy w przyszłości na większy zysk podczas wymiany.

Nie bylo w zeszłym sezonie tej awarii.

Jeśli posiadasz zdolności manualne to rozbierz obudowę i spróbuj przeczyścić dwa czujniki umieszczone prawdopodobnie na wsówkach blisko wylotu komina i na obudowie pochłaniacza.

[ATTACH=CONFIG]382013[/ATTACH]

Myślę , że dam rade.

Ten czujnik jest jest wykonany z metalu czy jakiegoś specjalnego tworzywa?

Rozumiem, ze musze tez wyjac rure spalinowa miedzy piecem a kominem, czy jest dostep do czujnikow

od wnetrza pieca?

Jezeli wiaze sie to ze zdjecie rury to trzeba ja pozniej jakos specjalnie uszczelniac do zlozenia ?