estepe 19.02.2017 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam od pewnego czasu zapala mi się kontrolka wyciagu kominowego na kotle Vaillant Po wyłączeniu i ponownym włączeniu pieca , działa poprawnie. Wydaje mi się , ze powodem jest rura od kotła do komina. Załącze zdjecia jak wygladają kolana. Czy można je jakoś uszczelnić czy lepiej nie bawić się w takie zabiegi tylko wymienic je na nowe? Proszę o porady. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 19.02.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Trzeba rozłożyć i wyczyścić.Wezwij kominiarza niech skontrolije resztę w pionie a samo przyłącze po sezonie rozbierz i zobacz naocznie co jest grane.Musi być coś przypchane skoro świństwo wyłazi na połączeniach bo żaden uszczelniacz to to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.02.2017 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Robiłeś konserwacje kotła? Może wymiennik zapchany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estepe 19.02.2017 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Wymiennik byl w zeszłym sezonie grzewczym plukany. Martwi mnie ta rura bo kociol jest z 2004r wiec pewnie rura tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.02.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Wymiennik byl w zeszłym sezonie grzewczym plukany. Martwi mnie ta rura bo kociol jest z 2004r wiec pewnie rura tez. Jeśli tak to serwisanta powinieneś poinformować o takim fakcie a on powinien to sprawdzić. Możliwe że pominął to do czasu gdy czujnik padnie całkowicie aby nie obciążać Cię teraz kosztami lub też później zyskać podwójnie. Tam prawdopodobnie są dwa termistory które badają różnicę temperatur na wylocie z kotła. Niestety pracują w ciepłym i żrącym środowisku stąd też często rdzewieją powodując takie alarmy bądź ulegają całkowitemu uszkodzeniu. Spróbuj zmienić serwisanta gdyż jeśli wiedział o alarmach a tego nie przeczyścił to liczy w przyszłości na większy zysk podczas wymiany. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estepe 20.02.2017 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jeśli tak to serwisanta powinieneś poinformować o takim fakcie a on powinien to sprawdzić. Możliwe że pominął to do czasu gdy czujnik padnie całkowicie aby nie obciążać Cię teraz kosztami lub też później zyskać podwójnie. Tam prawdopodobnie są dwa termistory które badają różnicę temperatur na wylocie z kotła. Niestety pracują w ciepłym i żrącym środowisku stąd też często rdzewieją powodując takie alarmy bądź ulegają całkowitemu uszkodzeniu. Spróbuj zmienić serwisanta gdyż jeśli wiedział o alarmach a tego nie przeczyścił to liczy w przyszłości na większy zysk podczas wymiany. Nie bylo w zeszłym sezonie tej awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.02.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Jeśli posiadasz zdolności manualne to rozbierz obudowę i spróbuj przeczyścić dwa czujniki umieszczone prawdopodobnie na wsówkach blisko wylotu komina i na obudowie pochłaniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
estepe 23.02.2017 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Jeśli posiadasz zdolności manualne to rozbierz obudowę i spróbuj przeczyścić dwa czujniki umieszczone prawdopodobnie na wsówkach blisko wylotu komina i na obudowie pochłaniacza. [ATTACH=CONFIG]382013[/ATTACH] Myślę , że dam rade. Ten czujnik jest jest wykonany z metalu czy jakiegoś specjalnego tworzywa? Rozumiem, ze musze tez wyjac rure spalinowa miedzy piecem a kominem, czy jest dostep do czujnikow od wnetrza pieca? Jezeli wiaze sie to ze zdjecie rury to trzeba ja pozniej jakos specjalnie uszczelniac do zlozenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 jedyne co możesz wyczyścić to styki na kablach,zabezpieczenie przed wypływem spalin w kotle atmosferycznym dziala tak, ze jak spaliny na niego poleca to od temperatury otworzy obwod a jak zimno to zamknie, mozna sprawdzic najtanszym multimetremco to za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts