Mariusz7908 19.02.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam kolegów z związku z tym że posiadam 2 domy w jednym na 100% zamontuję kondensata w drugim myślę na pc albo pellet . Proszę o ile instalatorów tyle zdań krótko i na temat czy np na domek 200 m2 z zasobnikiem 120 L moje pytanie czy 14 kw z modulacją dolna 1.8 w porównaniu do 24kw z dolna 3,8 spali mniej ? Według instalatorów nie bo ogranicza górna moc jak nie będzie potrzebna według mnie dolna ma znaczenie cieplejsze dni żeby nie taktował . Proszę o wypowiedź fachowców po cholerę oni dobierają kotły o zawyżonej mocy bo już sam się pogubiłem każdy mówi coś innego . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.02.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) mają na stanie kotły 24kw i chcą je sprzedawać aby zamawiać nowe. Ludzie boją się kupować kotły 14kW bo się nie orientują i pewnie nie ma na to zbytu. Stąd sprzedawcy mają 24kW w sklepie i chcą się pozbyć by zamówić kolejny 14kW bedzie lepszy bo mocy nie zabraknie, a przyda się modulacja 1.8kW. Spalą obydwa tyle samo. Przy 14kW komfort bedzie lepszy 14kW da niską moc która się przyda24kW da wysoką moc która się nie przyda a nie da niskiej Edytowane 19 Lutego 2017 przez Adam626 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.02.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 teoretycznie mniej taktowania = ekonomiczniej czasami sa kotły dwufunkcyjne 14kW a na cwu jest 24kW, są w tej samej cenie co 24kW na co, mają dolną moc jednakową, wg mnie to te same kotły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 19.02.2017 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dziękuję i wszystko już jasne . Oby te 14 wystarczyło znajomy zamontował na podobny dom buderusa 24 i z obserwacji wynikało jakby w mrozy -18 kończyła się mu moc w co ja nie wierzę . Instalatorzy tłumaczą dobór 24 że priorytet cwu i zapas totalna bzdura według mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.02.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 jeżeli kończyła mu się moc to policzmy ile płaci za ogrzewanie 24kW * 0,2PLN/kwh (taka cena 1kW z gazu) = 4,8PLN/h pracy kotłapowiedzmy ze kocioł pracuje mu 14h dziennie14h * 4,8PLN = 67,2PLN za dobę pracy67,2PLN * 30 dni = 2016PLN/miesiąc.Średnio okres grzewczy przyjmijmy 5 miesięcy czyli płaci około 10 tyś PLN rocznie za gaz.To fajny ma dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 A któryś producent się chwali, jaką sprawność mają ich kotły w zależności od obciążenia? Idę o zakład, że nie jest to ta sama sprawność w całym zakresie modulacji - więc pytanie, jak wygląda jej wykres. Czy pracując na minimum przez dwie godziny na dobę nie zapłacisz 2x drożej za gaz, niż produkując tę samą ilość ciepła z optymalną mocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2017 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 24kW * 0,2PLN/kwh (taka cena 1kW z gazu) Gdzie jest taka cena gazu z opłatami stałymi i w jakiej taryfie i jaka jest realna wartosc sprawnosci układu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) A któryś producent się chwali, jaką sprawność mają ich kotły w zależności od obciążenia? Idę o zakład, że nie jest to ta sama sprawność w całym zakresie modulacji - więc pytanie, jak wygląda jej wykres. Czy pracując na minimum przez dwie godziny na dobę nie zapłacisz 2x drożej za gaz, niż produkując t%u Edytowane 19 Lutego 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.02.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 A któryś producent się chwali, jaką sprawność mają ich kotły w zależności od obciążenia? Idę o zakład, że nie jest to ta sama sprawność w całym zakresie modulacji - więc pytanie, jak wygląda jej wykres. Czy pracując na minimum przez dwie godziny na dobę nie zapłacisz 2x drożej za gaz, niż produkując tę samą ilość ciepła z optymalną mocą podają, różnice są 2-3 procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.02.2017 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 podają, różnice są 2-3 procent Wrzuć jakiegoś linka. Mnie mówiono, że sprawność jest taka sama w zakresie modulacji, a zależy od warunków pracy, czyli temp. wody na we/wy, co niekoniecznie zależy do mocy oddawanej przez kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 20.02.2017 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dziękuje za pomoc wszystko już wiem jedyny dylemat mam z wkładem kominowym nierdzewka czy tworzywo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 20.02.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Gdzie jest taka cena gazu z opłatami stałymi i w jakiej taryfie i jaka jest realna wartosc sprawnosci układu grzewczego? PGNiG taryfa W2-12T , za styczen 331m3- rachunek 655zl, 0,18 gr za 1kwh, 1,97 zl /m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 20.02.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 jeżeli kończyła mu się moc to policzmy ile płaci za ogrzewanie 24kW * 0,2PLN/kwh (taka cena 1kW z gazu) = 4,8PLN/h pracy kotła powiedzmy ze kocioł pracuje mu 14h dziennie 14h * 4,8PLN = 67,2PLN za dobę pracy 67,2PLN * 30 dni = 2016PLN/miesiąc. Średnio okres grzewczy przyjmijmy 5 miesięcy czyli płaci około 10 tyś PLN rocznie za gaz. To fajny ma dom co to za bzdury, on mieszka na Syberii ze caly rok ma -18?, co te obliczenia maja na celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 20.02.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dziękuje za pomoc wszystko już wiem jedyny dylemat mam z wkładem kominowym nierdzewka czy tworzywo ? Do kotła kondensacyjnego bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 PGNiG taryfa W2-12T , za styczen 331m3- rachunek 655zl, 0,18 gr za 1kwh, 1,97 zl /m3 Prawie 11 kWh/m3?? tyle otrzymujesz realnie z kotła?? 9,5 kWh/m3 to jest realna wartosc a i czasem zawyzona. Wsp. konwersji miesza w głowach niektórym dokumentnie. Równie dobrze PGNIG moze okreslic wsp. konwersji na 20 i nic z tego nie bedzie wynikało.Jezeli juz liczymy faktyczny koszt 1 kWh z róznych nosników energii to róbmy to dokladnie. Nawet metodologia obliczen swiadectw i charakterystyk energetycznych nie obejmuje sprawnosci takich kotłow powyzej 100% ale nie przeszkadza to producentom podawac sprawnosci kotłow ok 108-109%. A tak na marginesie jaka to spólka gazownicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 21.02.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Prawie 11 kWh/m3?? tyle otrzymujesz realnie z kotła?? 9,5 kWh/m3 to jest realna wartosc a i czasem zawyzona. Wsp. konwersji miesza w głowach niektórym dokumentnie. Równie dobrze PGNIG moze okreslic wsp. konwersji na 20 i nic z tego nie bedzie wynikało.Jezeli juz liczymy faktyczny koszt 1 kWh z róznych nosników energii to róbmy to dokladnie. Nawet metodologia obliczen swiadectw i charakterystyk energetycznych nie obejmuje sprawnosci takich kotłow powyzej 100% ale nie przeszkadza to producentom podawac sprawnosci kotłow ok 108-109%. A tak na marginesie jaka to spólka gazownicza? nie wiem ile otrzymuje realnie z kotla ( mysle ze bedzie to pomiedzy 95-100% sprawnosci) bo nie sprawdzałem tego jeszcze ale wiem ile realnie płace a płace tyle ile napisalem, i na ta chwile cena jest zadowalajaca, wspolczynniki konwersji sa jakie sa i nic z tym nie zrobimy, duze pole do popisu dla spolki gazowniczej, a jaka to spolka gazownicza? no nie wiem place rachunki do PGNiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 nie wiem ile otrzymuje realnie z kotla ( mysle ze bedzie to pomiedzy 95-100% sprawnosci) bo nie sprawdzałem tego jeszcze ale wiem ile realnie płace a płace tyle ile napisalem, i na ta chwile cena jest zadowalajaca, wspolczynniki konwersji sa jakie sa i nic z tym nie zrobimy, duze pole do popisu dla spolki gazowniczej, a jaka to spolka gazownicza? no nie wiem place rachunki do PGNiG Nie kwestionuje wysokosci twojego rachunku, ale twoj sposób liczenia kosztu 1 kWh z 1 m2 gazu. Czy społka ma duze pole do popisu nie wiem, ale wiem ze koszt trzeba obliczac realnie bo inaczej wszelkie porównania nie mają sensu. Cóz z tego ze wsp konwersji to prawie 11 kWh/m3, skoro ja tego nigdy nie otrzymam, samozadowolenie z rzekomo niskiej ceny gazu tez cos jest warte ale tylko dla obliczającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 21.02.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Nie kwestionuje wysokosci twojego rachunku, ale twoj sposób liczenia kosztu 1 kWh z 1 m2 gazu. Czy społka ma duze pole do popisu nie wiem, ale wiem ze koszt trzeba obliczac realnie bo inaczej wszelkie porównania nie mają sensu. Cóz z tego ze wsp konwersji to prawie 11 kWh/m3, skoro ja tego nigdy nie otrzymam, samozadowolenie z rzekomo niskiej ceny gazu tez cos jest warte ale tylko dla obliczającego. sorry ale dopowiadasz sobie rzeczy i insynuujesz dla swojego samozadowolenia i interesu oczywiście, nie moja broszka, dla mnie to żadne samozadowolenie ze wyliczyłem z rachunku tyle ile wychodzi z rachunku cena za kwh,bo wiem ze mozliwe ze tyle nie uzyskamy ( sprawnosc mojego kotla: http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2014/09/IR_2014_09_Od_czego_zale%C5%BCy_sprawno%C5%9B%C4%87.pdf , nigdy nie obliczymy realnie dokladnie sprawnosci kazdego pieca , kotla itd i nie podamy tego na każdym rachunku, to dotyczy wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 sorry ale dopowiadasz sobie rzeczy i insynuujesz dla swojego samozadowolenia i interesu oczywiście, nie moja broszka, dla mnie to żadne samozadowolenie ze wyliczyłem z rachunku tyle ile wychodzi z rachunku cena za kwh,bo wiem ze mozliwe ze tyle nie uzyskamy ( sprawnosc mojego kotla: http://instalreporter.pl/wp-content/uploads/2014/09/IR_2014_09_Od_czego_zale%C5%BCy_sprawno%C5%9B%C4%87.pdf , nigdy nie obliczymy realnie dokladnie sprawnosci kazdego pieca , kotla itd i nie podamy tego na każdym rachunku, to dotyczy wszystkich Nie mam zadnego interesu w okreslaniu rzeczywistego kosztu 1 kWh z gazu w twoim przypadku. Po prostu metodologia obliczen audytów energetycznych nie przewiduje bezposrednioego przeliczania takiego kosztu z wsp. konwersji bo zawsze uwzgledniamy sprawnosc. Mozesz sobie liczyc jak chcesz, nic mi do tego ale sposób tego liczenia nie jest prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 21.02.2017 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Dziękuje za pomoc wszystko już wiem jedyny dylemat mam z wkładem kominowym nierdzewka czy tworzywo ? na widoku kwasówka a w szachcie murowanym tworzywo w 2 metrowych odcinkach, dużo taniej Wrzuć jakiegoś linka. Mnie mówiono, że sprawność jest taka sama w zakresie modulacji, a zależy od warunków pracy, czyli temp. wody na we/wy, co niekoniecznie zależy do mocy oddawanej przez kocioł. np buderus gb022 przy parametrach 40/30 w pełnym obciążeniu 104%a przy częściowym 107% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts