Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka oczyszczalnia, glina + studnia głębinowa

stellina

Recommended Posts

Witajcie,

Proszę o poradę jaką oczyszczalnie wybrać dla 4 os rodziny. Przy domu będzie studnia głębinowa, gleba gliniasta, duża działka, więc odległość 30 m od studni do drenażu mogłaby być zachowana.

Dzięki :)

Twój kod pocztowy to dzielnica Raków. Właściwie cała leży wewnątrz aglomeracji Częstochowa. Sprawdziłaś to?

Ja właśnie mam na placu budowy bagienko. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że nie opłaci mi się POS.

Są różne możliwości przy trudnym gruncie - nasyp, wymiana gruntu, odprowadzenie do rowu, oczko wodne. Co w danym miejscu da się zrobić i ile będzie kosztowało zależy od warunków lokalnych. Pewnie tanio nie będzie, jak glina i nie da się odprowadzić do wód powierzchniowych. Musisz poprosić instalatorów czy/co/za ile zaproponują.

Jednak pewnie wiele lat minie, zanim w trudnych warunkach POS się zwróci względem szamba. Trzeba zebrać oferty i przeliczyć.

stellina mam nadzieje że nie masz nic przciwko temu że podepnę się pod temat.

Mam ten sam problem ziemia gliniasta oraz studnia głebinowa i szukam najlepszego rozwiaznia jaka olczyszczalnie wybrac dla 3 osób.

Dla porządku zadam to samo pytanie: sprawdziłeś aglomerację? http://www.bip.mazovia.pl/downloadStat/gfx/mazovia/pl/mazoviauchwalysejmiku/59/3188/1/zalacznik.pdf

Ok, dzięki, jutro dzwonię do urzędu. Czy to nie jest utrudnianie i zniechęcanie ludzi do korzystania z ekologicznych rozwiązań? Ja nie wiem co się dzieje z tym krajem, propaguje się szamba i piece na węgiel... Właśnie się dowiadywałam, w moim regionie nie ma dofinansowania na pompy ciepła...

Ok, dzięki, jutro dzwonię do urzędu. Czy to nie jest utrudnianie i zniechęcanie ludzi do korzystania z ekologicznych rozwiązań? Ja nie wiem co się dzieje z tym krajem, propaguje się szamba i piece na węgiel... Właśnie się dowiadywałam, w moim regionie nie ma dofinansowania na pompy ciepła...

Najbardziej ekologiczna jest kanalizacja zbiorcza i takie jest założenie, że aglomeracja to teren, na którym jest / ma być kanalizacja. A że urzędnicy wyznaczają czasami jej granice bez sensu, to już inna sprawa. Najpierw sprawdź, później ewentualnie sobie ponarzekaj :p

Ehh, ponarzekać troszkę trzeba, ale tylko troszkę :)

Dzwoniłam do urzędu i stety, niestety jestem w aglomeracji. W takim razie obowiązuje mnie zastosowanie do nowej ustawy, czyli tylko biologiczne wchodzą w grę i to te z górnej półki. Nieformalnie Pani poinformowała mnie, że ta ustawa jest na razie martwa i nikt nie egzekwuje pomiarów i analiz laboratoryjnych, ale też nie może mi obiecać co z tym będzie za jakiś czas, więc nie chciałabym się obudzić jutro z najnowocześniejszą POŚ i obowiązkiem wykonywania np 2 razy w miesiącu płatnych analiz. Dlatego będzie u mnie szambo, a może nawet 2 szamba, jedno ze ściekami z toalet, drugie woda szara :)

Niestety nie syugerowałbym się tym, że ustawa jest martwa, kiedyś ktos się o to upomni. Samo rozwiązanie nie musi być masakrycznie drogie - myślę, że z oczyszczalnią do 12-13 tys bys się zmieścił (samo urządzenie oczywiście) wraz z pompą do koagulantu gdyż tylko to zagwaruntuje fosfor na odpowiednim poziomie. Trochę wyższe będa koszty eksploatacji samego urządzenia gdyz dojdzie koszt koagulantu. Nie pisze niec na temat próbek, to także jest dodatkowy koszt - jaki? Jedna próba pięciu wskaźników to nie mniej niż 200 PLN, ile prob? Wszstko zależy w jak dużej jestes aglomeracji.

Ehh, ponarzekać troszkę trzeba, ale tylko troszkę :)

Dzwoniłam do urzędu i stety, niestety jestem w aglomeracji. W takim razie obowiązuje mnie zastosowanie do nowej ustawy, czyli tylko biologiczne wchodzą w grę i to te z górnej półki. Nieformalnie Pani poinformowała mnie, że ta ustawa jest na razie martwa i nikt nie egzekwuje pomiarów i analiz laboratoryjnych, ale też nie może mi obiecać co z tym będzie za jakiś czas, więc nie chciałabym się obudzić jutro z najnowocześniejszą POŚ i obowiązkiem wykonywania np 2 razy w miesiącu płatnych analiz. Dlatego będzie u mnie szambo, a może nawet 2 szamba, jedno ze ściekami z toalet, drugie woda szara :)

Nie będę się zdawać na łaskę i niełaskę urzędników. Zrobię szamba i będę mieć spokój mam nadzieję :)

Nie wiem czy coś się zmieniło w przepisach ale jak montowaliśmy szambo to oprócz oczywiście położenia nie można było mieć większego niż 10m3.

Pytanie czy planujesz większe?

Rzekłbym w tym temacie, że teoretycznie są podstawy do tego, aby wymagać więcej niż 4 obierane próbki jeśli jest się w aglomeracji. Wszystko zależy jak duża ta aglomeracja. Mówi o tym § 5. 1 RMŚ w sprawie jakości ścieków. DLa mnie sytuacja jest jasna, wszystko zależy jaka duża aglomeracja. Nie jest tylko wyjaśnione czy bez względu na to czy ścieki oczyszczone wprowadzasz do urządzeń wodnych (np. rów) czy nawet jak do gruntu to też musisz robić badania. Logiczne było to, że przy uzyskaniu pozwolenia wodnoprawnego, najczęściej na zrzut do rowu wymóg był zawsze tej określonej liczby próbek. W przypadku aglomeracji nie ma kompletnie informacji czy przy odprowadzaniu do gruntu, na własnym terenie tez muszę robić określoną liczbę próbek czy też nie.

Pamiętam, jak pracowałem w Sotralentz to na początku roku 2016 zwracaliśmy się z tym problemem do Ministerstwa Środowiska, mam do dziś gdzieś ta odpowiedź, jest ona wymijająca, tak jakby zrucająca całą odpowiedzialność dotyczącą konkretnych wymagań na gminy, można powiedzieć że temat nie został wyjaśniony.

Interpretacja odnośnie ilości Twoja może być inna, ja tylko opieram się na tym co jest napisane w § 5. 1 RMŚ.

pozdrawiam

Według mnie nie ma podstaw, aby wymagać więcej próbek niż dla oczyszczalni poza aglomeracją. Czyli 2 lub 4.

Rzekłbym w tym temacie, że teoretycznie są podstawy do tego, aby wymagać więcej niż 4 obierane próbki jeśli jest się w aglomeracji. Wszystko zależy jak duża ta aglomeracja. Mówi o tym § 5. 1 RMŚ w sprawie jakości ścieków. DLa mnie sytuacja jest jasna, wszystko zależy jaka duża aglomeracja. Nie jest tylko wyjaśnione czy bez względu na to czy ścieki oczyszczone wprowadzasz do urządzeń wodnych (np. rów) czy nawet jak do gruntu to też musisz robić badania. Logiczne było to, że przy uzyskaniu pozwolenia wodnoprawnego, najczęściej na zrzut do rowu wymóg był zawsze tej określonej liczby próbek. W przypadku aglomeracji nie ma kompletnie informacji czy przy odprowadzaniu do gruntu, na własnym terenie tez muszę robić określoną liczbę próbek czy też nie.

Pamiętam, jak pracowałem w Sotralentz to na początku roku 2016 zwracaliśmy się z tym problemem do Ministerstwa Środowiska, mam do dziś gdzieś ta odpowiedź, jest ona wymijająca, tak jakby zrucająca całą odpowiedzialność dotyczącą konkretnych wymagań na gminy, można powiedzieć że temat nie został wyjaśniony.

Interpretacja odnośnie ilości Twoja może być inna, ja tylko opieram się na tym co jest napisane w § 5. 1 RMŚ.

pozdrawiam

Czytam ten sam paragraf (tylko punkt 2.) i widzę tu dokładnie coś innego, niż piszesz.

2. Liczba pobranych średnich dobowych próbek ścieków bytowych, komunalnych, bytowych
z oczyszczalni ścieków

w aglomeracji
oraz ścieków komunalnych innych niż bytowe, dopływających i wprowadzanych do wód lub do ziemi

z oczyszczalni ścieków bytowych albo komunalnych
albo z oczyszczalni ścieków w aglomeracji
nie może być mniejsza niż:

1) dla RLM poniżej 2000 – 4 próbki w ciągu roku, a jeżeli zostanie wykazane, że ścieki spełniają wymagane warunki

– 2 próbki w następnym roku; w przypadku gdy jedna próbka z dwóch pobranych nie spełnia wymaganych warunków,

w następnym roku pobiera się ponownie 4 próbki;

Podkreślenie moje.

Nie mylmy wymagań co do jakości ścieków oczyszczonych z wymaganą ilością próbek.