Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety podtynkowe i cofnięte nadproże

Recommended Posts

Chciałbym zastosować rolety podtynkowe, tylko zamiast stosować nadproże w kształcie L, chciałbym po prostu cofnąć wylewane nadproże o 5cm od ściany zewnętrznej, tak, żeby tworzyło wnękę. Potem dołożyć skrzynkę 165x165mm i zostanie mi jeszcze 35mm na docieplenie skrzynki styropianem z zewnątrz (cały dom 15cm styropianu).

Stosował ktoś takie rozwiązanie? Czy zastosowanie tylko tak cienkiego styropianu przykrywającego skrzynkę nie tworzy zbyt dużego mostka termicznego?

Co zyskasz na U okna jak rozwiniesz roletę, to stracisz na mostku przez pustą skrzynkę. Ja zwiniesz roletę, to skrzynka będzie nie gorzej izolowała niż mur obok.

Ja projekcie miałem rolety nadstawne, ale z nich zrezygnowałem. Ale pociągnęło to za sobą wydatek na nadproża.

Czyli ja muszę zrobić rezygnując z rolet tak, jak u Ciebie w projekcie - czyli z nadprożami.

To może u Ciebie da się pokombinować tak, jak ja miałem w projekcie - czyli za nadproża może robić odpowiednio zmodyfikowany wieniec. Pogadaj z kierownikiem budowy i/lub konstruktorem, czy jak powiększysz otwór okienny o wysokość skrzynki, to czy wieniec (może trochę pogrubiony w tym miejscu() nie zastąpi nadproży?

Jestem na etapie wybierania rolet, a właściwie typu rolet. Jeszcze wczoraj bym zakładał podobny temat, ale po konsultacjach z praktykami będę robił to tak:

http://www.budujemydom.pl/imgcache/images/7/6/5/c3JjPS9pbWFnZXMvNy82LzUvMTg1NzY1LWFsdXByb2Zfcm9sZXR5X2NlcnR5ZmlrYXQuanBnJnc9ODAwJmg9NjAw_src1be42595d59a53af1747ef261e0535d3.jpg

Dokładnie tak jak robił to sebcio055 w swoim dzienniku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228764-Duris-3-tymi-r%C4%99cami-robiony&p=6877839&viewfull=1#post6877839

Warunek: warstwa ocieplenia na tyle gruba, aby zakryć kasetę rolety. Cieplej się nie da, chyba, że natynkowo, ale to jest całkowicie poza moim pojęciem estetyki.

Ok, fajnie że tak drobiazgowo rozpatrujecie temat docieplenia nadproża pod roletą. Ok... ale gdy będziecie mieli wątpliwości, to popatrzcie na dół okna i styk parapetu z ociepleniem. Zobaczycie coś takiego, że przestaniecie się przejmować tak górą.

• 2 months później...

Witam, odgrzeję temat.

Zastanawiam się nad montażem rolet zewnętrznych w surowym budynku, nie mam cofniętych nadproży.

Jedna z osób zajmująca się ich montażem poleciła mi wysunięcie okien o 1 cm względem ścian i montaż skrzynek na nadprożu. Szczelina w postaci 1cm miałaby być wypełniona specjalna matą termoizolacyjną zastępującą ileś cm styropianu. Szczerze powiedziawszy brzmi kosmicznie, czy rzeczywiście takie rozwiązanie może być wystarczające?

Inna kwestia, że zwykłe rolety tak naprawdę nie są przeszkodą antywłamaniową, a jedynie (albo aż) termiczną, może więc lepiej przeznaczyć pieniądze na lepsze, bezpieczniejsze okna i alarm?

Edytowane przez elmassio

Jedna z osób zajmująca się ich montażem poleciła mi wysunięcie okien o 1 cm względem ścian i montaż skrzynek na nadprożu. Szczelina w postaci 1cm miałaby być wypełniona specjalna matą termoizolacyjną zastępującą ileś cm styropianu. Szczerze powiedziawszy brzmi kosmicznie, czy rzeczywiście takie rozwiązanie może być wystarczające?

Jeżeli to będzie aerożel to jest to kompromis, który daje przyzwoitą izolację (paranoików na punkcie mostków termicznych proszę o wstrzymanie się od komentarza) przy najmniejszym "przyroście" całej grubości ocieplenia.