kurtz 20.02.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Chciałbym zastosować rolety podtynkowe, tylko zamiast stosować nadproże w kształcie L, chciałbym po prostu cofnąć wylewane nadproże o 5cm od ściany zewnętrznej, tak, żeby tworzyło wnękę. Potem dołożyć skrzynkę 165x165mm i zostanie mi jeszcze 35mm na docieplenie skrzynki styropianem z zewnątrz (cały dom 15cm styropianu). Stosował ktoś takie rozwiązanie? Czy zastosowanie tylko tak cienkiego styropianu przykrywającego skrzynkę nie tworzy zbyt dużego mostka termicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.02.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Co zyskasz na U okna jak rozwiniesz roletę, to stracisz na mostku przez pustą skrzynkę. Ja zwiniesz roletę, to skrzynka będzie nie gorzej izolowała niż mur obok. Ja projekcie miałem rolety nadstawne, ale z nich zrezygnowałem. Ale pociągnęło to za sobą wydatek na nadproża.Czyli ja muszę zrobić rezygnując z rolet tak, jak u Ciebie w projekcie - czyli z nadprożami.To może u Ciebie da się pokombinować tak, jak ja miałem w projekcie - czyli za nadproża może robić odpowiednio zmodyfikowany wieniec. Pogadaj z kierownikiem budowy i/lub konstruktorem, czy jak powiększysz otwór okienny o wysokość skrzynki, to czy wieniec (może trochę pogrubiony w tym miejscu() nie zastąpi nadproży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 20.02.2017 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 A może zdecydować się na mocowane na oknach? Ale czy takie dziurawienie profilu okien nie pogarsza ich akustyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.02.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Będzie OK. Ja mam 2 cm styropianu pomiędzy skrzynką i nadprożem, bo nie cofnąłem nadproża. Pewno jest tam jakiś mostek, ale w zaistniałej sytuacji było to jedyne wyjście. Nieco zmniejszone koszty grzania (ile ???) nie zrekompensują korzyści posiadania rolet ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 20.02.2017 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 zerknij do sąsiedniego wątku w okolicach strony 110 - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16657-ROLETY-ZEWN%C4%98TRZNE-w%C4%85tek-zbiorczy-firmy-opinie-jakie-wybra%C4%87-co-polecacie/page110 Najlepiej zamontować na poszerzechnia okna, przykłady: Trzy pierwsze obrazy na hasło "roleta na poszerzeniach": http://oknotest.pl/poradnik-okienny/...niki-systemowe http://www.tontor.com/stolarka-pvc/e...i-inne-profile http://jareko.wixsite.com/strona/rol...tbox=image11gx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarW 20.02.2017 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Możesz też cofnąć nadproże o te 5 cm i w tym miejscu dać 5 cm styropianu. W celu przykrycia puszek dać grubszy styropian na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 20.02.2017 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Jestem na etapie wybierania rolet, a właściwie typu rolet. Jeszcze wczoraj bym zakładał podobny temat, ale po konsultacjach z praktykami będę robił to tak: http://www.budujemydom.pl/imgcache/images/7/6/5/c3JjPS9pbWFnZXMvNy82LzUvMTg1NzY1LWFsdXByb2Zfcm9sZXR5X2NlcnR5ZmlrYXQuanBnJnc9ODAwJmg9NjAw_src1be42595d59a53af1747ef261e0535d3.jpg Dokładnie tak jak robił to sebcio055 w swoim dzienniku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228764-Duris-3-tymi-r%C4%99cami-robiony&p=6877839&viewfull=1#post6877839 Warunek: warstwa ocieplenia na tyle gruba, aby zakryć kasetę rolety. Cieplej się nie da, chyba, że natynkowo, ale to jest całkowicie poza moim pojęciem estetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 20.02.2017 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Czy to jest na pewno cieplej niż "roleta na poszerzeniach"? Styropianu jest jednak mniej, a to on głównie izoluje a nie nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 20.02.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Zamiast styropianu pod roletą, można dać płytę PIR. Powinno być prawie 2x lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.02.2017 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ok, fajnie że tak drobiazgowo rozpatrujecie temat docieplenia nadproża pod roletą. Ok... ale gdy będziecie mieli wątpliwości, to popatrzcie na dół okna i styk parapetu z ociepleniem. Zobaczycie coś takiego, że przestaniecie się przejmować tak górą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 20.02.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ano nawet z "ciepłym" parapetem XPS ile jest tam tego XPSu? 6cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.02.2017 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 W skrajnym miejscu jest tylko 2 do 3cm XPS (6cm to tylko pod samym oknem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ggdh 21.02.2017 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Można wyciąć szpalety, np 6x6cm i zastąpić XPSem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmassio 24.04.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, odgrzeję temat. Zastanawiam się nad montażem rolet zewnętrznych w surowym budynku, nie mam cofniętych nadproży.Jedna z osób zajmująca się ich montażem poleciła mi wysunięcie okien o 1 cm względem ścian i montaż skrzynek na nadprożu. Szczelina w postaci 1cm miałaby być wypełniona specjalna matą termoizolacyjną zastępującą ileś cm styropianu. Szczerze powiedziawszy brzmi kosmicznie, czy rzeczywiście takie rozwiązanie może być wystarczające? Inna kwestia, że zwykłe rolety tak naprawdę nie są przeszkodą antywłamaniową, a jedynie (albo aż) termiczną, może więc lepiej przeznaczyć pieniądze na lepsze, bezpieczniejsze okna i alarm? Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez elmassio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 25.04.2017 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jedna z osób zajmująca się ich montażem poleciła mi wysunięcie okien o 1 cm względem ścian i montaż skrzynek na nadprożu. Szczelina w postaci 1cm miałaby być wypełniona specjalna matą termoizolacyjną zastępującą ileś cm styropianu. Szczerze powiedziawszy brzmi kosmicznie, czy rzeczywiście takie rozwiązanie może być wystarczające? Jeżeli to będzie aerożel to jest to kompromis, który daje przyzwoitą izolację (paranoików na punkcie mostków termicznych proszę o wstrzymanie się od komentarza) przy najmniejszym "przyroście" całej grubości ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajerzyk 25.04.2017 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 A co sądzicie o takim nadprozu. Roleta wtedy jest ostyropianowana z każdej strony takie odwrócone 'U'. http://i64.tinypic.com/2co6gwj.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 25.04.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 ajerzyk tak to własnie zazwyczaj powinno wyglądac. emassio polecam zamontowac jednak w murze i pod prowadnice dać dystans (zazwyczaj 22mm). Zyskujemy wtedy 2 cm na ocieplenie nadproża tylko zostaje kwestia czy wtedy skrzynka zmieści się dalej w elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts