wukazetka 20.02.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 W ubiegłym roku na jesieni nawiozłam ziemię wymieszaną z piaskiem pod trawnik. W niektórych miejscach dość sporo tej ziemi (10-30cm). Ziemia została zwalcowana ręcznym walcem, trawa posiana.Wczoraj byłam na działce, no i wiadomo śnieg topnieje, robią się roztopy itd. No ale praktycznie nie mogłam wejść na ogród, bo buty grzęzły mi w tej ziemi! I teraz martwię się, czy latem, jak przejdzie duża ulewa, to czy ta ziemia będzie tak samo grząska, że nie będzie się dało korzystać z ogrodu? A może jak miną te roztopy, to ona się trochę bardziej "zbije" że tak powiem? A może jak trawa się porządnie ukorzeni, to jakoś zwiąże tę górną warstwę? Jak myślicie - dobrze będzie?Dodam jeszcze tylko, że działka nie jest na terenie podmokłym i woda nie stoi na tej ziemi, tylko sama ziemia jest mazista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.02.2017 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 W ubiegłym roku na jesieni nawiozłam ziemię wymieszaną z piaskiem pod trawnik. W niektórych miejscach dość sporo tej ziemi (10-30cm). Ziemia została zwalcowana ręcznym walcem, trawa posiana. Wczoraj byłam na działce, no i wiadomo śnieg topnieje, robią się roztopy itd. No ale praktycznie nie mogłam wejść na ogród, bo buty grzęzły mi w tej ziemi! I teraz martwię się, czy latem, jak przejdzie duża ulewa, to czy ta ziemia będzie tak samo grząska, że nie będzie się dało korzystać z ogrodu? A może jak miną te roztopy, to ona się trochę bardziej "zbije" że tak powiem? A może jak trawa się porządnie ukorzeni, to jakoś zwiąże tę górną warstwę? Jak myślicie - dobrze będzie? Dodam jeszcze tylko, że działka nie jest na terenie podmokłym i woda nie stoi na tej ziemi, tylko sama ziemia jest mazista. Spokojnie - nie chodź po tym terenie bo zrobisz sobie doły....poczekaj wszystko musi się ustabilizować i zacząć rosnąć. Takie wnioski są niemiarodajne bo przy obecnych temperaturach to nawet na trawie jest grząsko i wszystko się klei - poczekaj do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.02.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Ziemia pod spodem jest zamarznięta i woda z roztopów nie wsiąka. Stąd na powierzchni tworzy się błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 20.02.2017 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dokładnie tak, grzęzawiska okropne się porobiły w ostatnich dniach. W moim rejonie ziemia jest zamrożona na 40 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukazetka 20.02.2017 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Dziękuję ślicznie za odpowiedzi! Uspokoiliście mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts