Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

będę ciąć tuje... po raz pierwszy

Recommended Posts

Poprzednią jesienią miałam posadzone tuje na żywopłot. Minęło już półtora roku i pora na pierwsze cięcie. Z tym, że to i moje pierwsze cięcie i tych krzaczków.

Aktualnie tuje wyglądają mniej więcej tak jak na tym zdjęciu:

http://www.polanrajsko.pl/files/tuja70cm.jpg

czyli dość wysokie (z sadzonek 80 cm mają już po około 120-130cm) ale dość chude i ściśnięte. Jak je ciąć aby ładnie zaczęły się rozrastać nie tylko w wysokość, ale i w objętość? Czytałam poradniki, ale nic nie jest jasne. Co oznacza skracać pędy o połowę? Tzn żeby każdą gałązkę ciachnąć w połowie jej długości? Czy żeby ją ciachnąć w połowie zeszłorocznego przyrostu?

Przy okazji również - co zrobić z czerwoną porzeczką, żeby się rozkrzewiła i zaczęła owocować? Kupiona z sadzonki "marketowej" i idzie tylko nieco na wysokość, ale nic w bok i wciąż nie owocuje.. a minęły już dwa lata od posadzenia - to normalne?

ścięcie wierzchołka zwykle skłania rośliny do rozrostu wszerz.

Wyrównaj po prostu wzrost wszystkich w rzędzie do najniższej rośliny.

Czerwona porzeczka owocuje na pędach dwuletnich i trzyletnich. Więc po zbiorze pędy, na których owocowała się wycina.

Czy ona w ogóle kwitnie?

Edytowane przez Elfir

Porzeczka jeszcze nie kwitła, a w ogóle w zeszłym roku w połowie sierpnia zrzuciła już liście. W ogóle w zeszłym roku miałam jakąś inwazję mszyc, bo i agrest przez to ucierpiał (miał dużo kwiatków, ale ani jednego owocu) i z mięty praktycznie nic nie zostało, więc może to się trochę przyczyniło.