Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła dla domu o pow użytkowej 109m

Tegax

Recommended Posts

Witam wszystkich

W tym roku zamierzam wraz z żoną kontynuować budowę naszego przyszłego domu (okolice Rzeszowa). Zaczynamy pomału planować rozwiązania techniczne, w związku z tym trafiłem na forum muratora. Zainteresowanie wzbudziło we mnie ogrzewanie co i cwu pompą ciepła. Przeglądnąłem masę tematów związanych z tym typem ogrzewania ale mam ciągle wiele pytań bez odpowiedzi. Jeśli ktoś byłby w stanie, to bardzo proszę o pomoc:

Teoretyczne plany dot budowy:

Projekt Tamarillo /lustro

Powierzchnia użytkowa: 109.90 m²

Powierzchnia zabudowy: 91.08 m²

Powierzchnia dachu: 169 m²

Kubatura: 598.74 m³

Wymiary budynku: 10.15 x 8.95 m

Kąt nachylenia: 40°

Wysokość budynku: 8.49 m

Fundament: żelbetowy

ściany nośne i działowe/ pustaki solbet 24x24x59( działowe połówki)

Strop: Teriva

Strop na poddaszu: lany z betonu

Na parterze jedno wyjście tarasowe

Dwoje drzwi wyjściowych.

Planujemy zrobić podłogówkę w całym domu

Ocieplenie ścian 20cm strop/ślepa wylewka podobnie.

Okna trzyszybowe.

To są wstępne założenia które chcemy zrealizować.

Dylemat mamy ze źródłem ogrzewania co i cwu. W projekcie jest piec gazowy kondensacyjny. Gaz niezbyt szczególnie nas interesuje, rozważaliśmy piec na ekogroszek, ale największe zainteresowanie budzi pompa ciepła. W związku z tym mam kilka pytań:

Jaki jest mniej więcej koszt instalacji dla domu o takich parametrach( czytałem że trzeba wykonać OZC)?

Kiedy wykonuje się obliczenia OZC?

Czy dla takiej powierzchni opłaci się robić odwiert na gruntówkę?

Czy pompa powietrze-woda wymaga zakładania dolnego źródła(jakiego ? )?

Czy pompa powietrze-woda ogrzeje dom w wystarczającym stopniu (21-22℃)?

Montując pompę nie zakładam dokładania zapasowego źródła ciepła w kotłowni. Dodatkowo będzie prosty kominek bez płaszcza wodnego itp.

Czy ktoś może polecić firmę z Rzeszowa lub okolic która wykonuje OZC /projekty na takie instalacje?

Czy na etapie budowy trzeba zwrócić uwagę na konkretne rozwiązania techniczne planując ogrzewanie PC?

Czy rekuperator jest niezbędny do pompy ciepła?

Na ten moment to chyba wszystko.

Pytam jako laik w tej dziedzinie, tematem interesuje się kilka dni, dlatego proszę o wyrozumiałość.

Edytowane przez Tegax

Chodzi o ogrzewanie elektryczne? Plan jest taki zeby maksymalnie ograniczyc koszty utrzymania domu. Z tego co czytam pompy najlepiej sie sprawdzaja jesli chodzi o oszczednosci przy ogrzewaniu co i cwu.

Nie sztuka ograniczyc koszty eksploatacyjne przy duzych nakładacch inwestycyjnych, a pc gruntowa to akurat jedne z najwyzszych nakładów inwestycyjnych, a calkiem nieuzasadnione przy tak małym domu. Nie strzela sie do wrobli z armaty.

Jak rozumiem OZCoge wykonac dopiero po wybudowaniu domu? Jesli tak to mam problem, bo musze uwzglednic w kosztorysie szacunkowy koszt instalacji ogrzewania. Wiec jak to zrobic nie wiedzac czy pompa wchodzj w gre czy nie?

Zle rozumiesz i to bardzo żle, ozc powinno byc wykonywane juz w fazie projektowania domu i w zasadzie powinno byc integralną czescią procesu projektowania domu (eech marzenia), szacunkowy koszt instalacji grzewczej to nie problem.

Zle rozumiesz i to bardzo żle, ozc powinno byc wykonywane juz w fazie projektowania domu i w zasadzie powinno byc integralną czescią procesu projektowania domu (eech marzenia), szacunkowy koszt instalacji grzewczej to nie problem.

Nie nie ma zadnego wpływu, bardzo czesto sie zdarza ze po obliczeniach zmieniam materiały na inne tak aby było optymalnie ekonomicznie.

• 4 weeks później...

Tegax,

Przed doborem pompy ciepła polecam wykonać OZC, ponieważ pozwoli to na dobranie urządzenia o odpowiedniej mocy. Powierzchnia budynku nie jest duża, więc polecam zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła. Będzie to znacznie tańsze rozwiązanie z racji, że nie wymaga ono wykonania kolektorów gruntowych. Pompa powietrze-woda pobiera ciepło niskotemperaturowe znajdujące się w otoczeniu budynku. Takie rozwiązanie nie wymaga zastosowania zastępczego źródła ciepła, gdyż poniżej -20oC jej praca zasilana będzie sieciową energią elektryczną.

Pompę ciepłą należy wybrać jeszcze przed rozpoczęciem budowy, ponieważ można wtedy pominąć budowę osobnego pomieszczenia na kotłownię oraz komina spalinowego. To samo tyczy się wyboru wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Są to dwa autonomiczne układy, których współpraca pozwala na dodatkowe oszczędności kosztów ogrzewania.

W razie pytań pozostaję do dyspozycji

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Takie rozwiązanie nie wymaga zastosowania zastępczego źródła ciepła, gdyż poniżej -20oC jej praca zasilana będzie sieciową energią elektryczną.

A powyżej -20* nie jest zasilana sieciową energią elektryczną? Gdzie można więcej poczytać o tym rozwiązaniu?

MSPANC