Tegax 20.02.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Witam wszystkich W tym roku zamierzam wraz z żoną kontynuować budowę naszego przyszłego domu (okolice Rzeszowa). Zaczynamy pomału planować rozwiązania techniczne, w związku z tym trafiłem na forum muratora. Zainteresowanie wzbudziło we mnie ogrzewanie co i cwu pompą ciepła. Przeglądnąłem masę tematów związanych z tym typem ogrzewania ale mam ciągle wiele pytań bez odpowiedzi. Jeśli ktoś byłby w stanie, to bardzo proszę o pomoc: Teoretyczne plany dot budowy: Projekt Tamarillo /lustroPowierzchnia użytkowa: 109.90 m²Powierzchnia zabudowy: 91.08 m²Powierzchnia dachu: 169 m²Kubatura: 598.74 m³Wymiary budynku: 10.15 x 8.95 mKąt nachylenia: 40°Wysokość budynku: 8.49 mFundament: żelbetowyściany nośne i działowe/ pustaki solbet 24x24x59( działowe połówki)Strop: TerivaStrop na poddaszu: lany z betonuNa parterze jedno wyjście tarasowe Dwoje drzwi wyjściowych. Planujemy zrobić podłogówkę w całym domuOcieplenie ścian 20cm strop/ślepa wylewka podobnie. Okna trzyszybowe. To są wstępne założenia które chcemy zrealizować. Dylemat mamy ze źródłem ogrzewania co i cwu. W projekcie jest piec gazowy kondensacyjny. Gaz niezbyt szczególnie nas interesuje, rozważaliśmy piec na ekogroszek, ale największe zainteresowanie budzi pompa ciepła. W związku z tym mam kilka pytań:Jaki jest mniej więcej koszt instalacji dla domu o takich parametrach( czytałem że trzeba wykonać OZC)?Kiedy wykonuje się obliczenia OZC?Czy dla takiej powierzchni opłaci się robić odwiert na gruntówkę?Czy pompa powietrze-woda wymaga zakładania dolnego źródła(jakiego ? )?Czy pompa powietrze-woda ogrzeje dom w wystarczającym stopniu (21-22℃)? Montując pompę nie zakładam dokładania zapasowego źródła ciepła w kotłowni. Dodatkowo będzie prosty kominek bez płaszcza wodnego itp.Czy ktoś może polecić firmę z Rzeszowa lub okolic która wykonuje OZC /projekty na takie instalacje?Czy na etapie budowy trzeba zwrócić uwagę na konkretne rozwiązania techniczne planując ogrzewanie PC?Czy rekuperator jest niezbędny do pompy ciepła?Na ten moment to chyba wszystko. Pytam jako laik w tej dziedzinie, tematem interesuje się kilka dni, dlatego proszę o wyrozumiałość. Edytowane 20 Lutego 2017 przez Tegax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 20.02.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Taki mały domek to pomyśl o kablach. Od ozc masz blisko asolta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Chodzi o ogrzewanie elektryczne? Plan jest taki zeby maksymalnie ograniczyc koszty utrzymania domu. Z tego co czytam pompy najlepiej sie sprawdzaja jesli chodzi o oszczednosci przy ogrzewaniu co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Chodzi o ogrzewanie elektryczne? Plan jest taki zeby maksymalnie ograniczyc koszty utrzymania domu. Z tego co czytam pompy najlepiej sie sprawdzaja jesli chodzi o oszczednosci przy ogrzewaniu co i cwu. Nie sztuka ograniczyc koszty eksploatacyjne przy duzych nakładacch inwestycyjnych, a pc gruntowa to akurat jedne z najwyzszych nakładów inwestycyjnych, a calkiem nieuzasadnione przy tak małym domu. Nie strzela sie do wrobli z armaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Taki mały domek to pomyśl o kablach. Od ozc masz blisko asolta. Dla maila odległosc nie ma znaczenia, tym bardziej dla domów w fazie projektowania, tam i tak nie przyjade bo po co, działkę obejrzec? to wcale nie pomoze w obliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 A czy wogole dla takiego domu oplaca sie montowac pompe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 W koncu sensowne pytanie, ale odpowiedz nie jest taka prosta bo wymaga obliczen (ozc równiez) czyli audytu energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Jak rozumiem OZCoge wykonac dopiero po wybudowaniu domu? Jesli tak to mam problem, bo musze uwzglednic w kosztorysie szacunkowy koszt instalacji ogrzewania. Wiec jak to zrobic nie wiedzac czy pompa wchodzj w gre czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Jak rozumiem OZCoge wykonac dopiero po wybudowaniu domu? Jesli tak to mam problem, bo musze uwzglednic w kosztorysie szacunkowy koszt instalacji ogrzewania. Wiec jak to zrobic nie wiedzac czy pompa wchodzj w gre czy nie? Zle rozumiesz i to bardzo żle, ozc powinno byc wykonywane juz w fazie projektowania domu i w zasadzie powinno byc integralną czescią procesu projektowania domu (eech marzenia), szacunkowy koszt instalacji grzewczej to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Czy istnieje szansa zeby Pan mi obliczyl OZC na podstawie danych? Problem jest taki ze bedziemy robic kilka zmian w projekcie jesli chodzi o materialy? Czy to bedzie miec wplyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Zle rozumiesz i to bardzo żle, ozc powinno byc wykonywane juz w fazie projektowania domu i w zasadzie powinno byc integralną czescią procesu projektowania domu (eech marzenia), szacunkowy koszt instalacji grzewczej to nie problem. Nie nie ma zadnego wpływu, bardzo czesto sie zdarza ze po obliczeniach zmieniam materiały na inne tak aby było optymalnie ekonomicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Czy wiec na tym etapie jest Pan w stani mi pomoc z OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Czy wiec na tym etapie jest Pan w stani mi pomoc z OZC? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Super. W takim razie co bedzie potrzebne? Ps. Nie wiem jak w wersji mobilnej wyslac pw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.02.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Moje dane obok w PP przy kazdym poscie, czyzby mało widoczne?, nie musi byc PW, jest jeszcze tel., mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tegax 21.02.2017 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 W wersji mobilnej forum nie widoczne sa zadne dodatkowe informacje. W pełnej sa. Kontakt pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 20.03.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Tegax, Przed doborem pompy ciepła polecam wykonać OZC, ponieważ pozwoli to na dobranie urządzenia o odpowiedniej mocy. Powierzchnia budynku nie jest duża, więc polecam zastanowić się nad wyborem powietrznej pompy ciepła. Będzie to znacznie tańsze rozwiązanie z racji, że nie wymaga ono wykonania kolektorów gruntowych. Pompa powietrze-woda pobiera ciepło niskotemperaturowe znajdujące się w otoczeniu budynku. Takie rozwiązanie nie wymaga zastosowania zastępczego źródła ciepła, gdyż poniżej -20oC jej praca zasilana będzie sieciową energią elektryczną. Pompę ciepłą należy wybrać jeszcze przed rozpoczęciem budowy, ponieważ można wtedy pominąć budowę osobnego pomieszczenia na kotłownię oraz komina spalinowego. To samo tyczy się wyboru wentylacji mechanicznej z rekuperacją. Są to dwa autonomiczne układy, których współpraca pozwala na dodatkowe oszczędności kosztów ogrzewania. W razie pytań pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.03.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Takie rozwiązanie nie wymaga zastosowania zastępczego źródła ciepła, gdyż poniżej -20oC jej praca zasilana będzie sieciową energią elektryczną. A powyżej -20* nie jest zasilana sieciową energią elektryczną? Gdzie można więcej poczytać o tym rozwiązaniu? MSPANC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts