Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie power led w suficie podwieszanym

Recommended Posts

Chcę zrobić oświetlenie w suficie w salonie. Sufit jest podwieszany i dodatkowo na stelażu znajduje się wełna mineralna. Pierwszym pomysłem były halogeny. Jednak jak dowiedziałem się jaką one osiągają temperaturę i pomyślałem jak po dłuższym czasie będzie wyglądać wełna i paroizolacja to temat szybko upadł. Przeczytałem gdzieś, że w takiej sytuacji dobrze sprawdzają się żarówki typu power led. Może ktoś ma doświadczenie z takim rozwiązaniem? Jaką temperaturę one osiągają? I jeszcze jedno. Jaka powinna być odległość sufitu od paroizolacji i wełny?

Temperatura osiągana jest różna i zależy od rodzaju diod LED oraz ich mocy.

Są oprawki z diodami Power LED powyżej 3W które posiadają dodatkowo radiator.

Temperatury osiągane wahają się od 40*C do 60*C a nawet wyżej

Odnośnie samej wełny to po wykonaniu otworów powinieneś niestety wybrać wełnę dookoła oprawki.

Niewłaściwe odprowadzanie ciepła ogólnie mówiąc wpływa na żywotność takich żarówek.

Ponadto w zależności od wartości zasilania żarówki posiadają różne złącza które determinują odstępy o które pytasz.

Odległości ocieplenia i paroizolacji od sufitu podwieszanego zapewne jest minimalna to znaczy że wełna prawdopodobnie leży na stelażu a paroizolacja jest umieszczona pod stelażem zaraz za płytą rigips.

Inaczej jest to rozwiązane w stropie drewnianym gdzie ocieplenie znajduje się pomiędzy belkami stropowymi, natomiast paroizolacja znajduje się tak jak wcześniej pod stelażem który jest podwieszony do belek stropowych.

Reasumując Marka - halogeny to przeżytek i ryzyko pożaru w warunkach o których piszesz (uratowałem kiedyś razem z kolegą dom oraz dwójkę dzieci przed spaleniem, parę minut o tym zadecydowało) Źródła LED - zdecydowanie tak, zrób strefę nad nimi (ktoś kiedyś zastosował ceramiczne doniczki ;) ) i będziesz bezpieczny a jakość światła wystarczająca, jednak co, gdzie, ile - zleć projektantowi, który dobierze wszystko w odpowiedniej aplikacji.

Reasumując Marka - halogeny to przeżytek

Nie wiem gdzie w moim wpisie doszukałeś się określenia lub sformułowania które by pozwalało na takie przypuszczenia.

Źródła LED - zdecydowanie tak, zrób strefę nad nimi (ktoś kiedyś zastosował ceramiczne doniczki ;)

Odnośnie strefy wolnej od zabudowy właśnie pisałem natomiast odnośnie doniczki to jej zastosowanie spowoduje brak chłodzenia a więc przyspieszy powstanie pożaru lub uszkodzenie lampy a następnie ochroni od rozprzestrzeniania się, tak więc lepiej podaruj je żonie na kwiatki.

Nie wiem gdzie w moim wpisie doszukałeś się określenia lub sformułowania które by pozwalało na takie przypuszczenia.

Nawet słowa o nich nie wspomniałeś, stąd takie moje podsumowanie.

Sorry jak uraziłem Twoją myśl techniczną, poprawię się ;)

Odnośnie strefy wolnej od zabudowy właśnie pisałem natomiast odnośnie doniczki to jej zastosowanie spowoduje brak chłodzenia a więc przyspieszy powstanie pożaru lub uszkodzenie lampy a następnie ochroni od rozprzestrzeniania się, tak więc lepiej podaruj je żonie na kwiatki.

A to miłe, tylko dlaczego mam komuś zabierać te doniczki, przecież nie pisałem, że to moje ;)

Co ciekawe, to działa, "lampy" się nie uszkadzają (cokolwiek miałeś na myśli ;)) nic się nie przegrzewa, nie pali, nie sypie się syf wokoło tego źródła światła, do tego nic się nie rozprzestrzenia, co sam zauważyłeś ;)

Ostatnie zdanie w pierwszym poście:

Jaka powinna być odległość sufitu od paroizolacji i wełny?

Wg mnie odległość ta powinna być taka, aby przy ewentualnym montażu oprawek halogenowych/led (bo ich tyczy się temat) nie doszło do uszkodzenia ich ciągłości.

W stopie drewnianym pomiędzy i nad belkami powinno być ocieplenie, a niżej np trackerem przybita do nich paroizolacja. Dalej przykręcamy np profile U do mocowania stelażu i dopiero niżej płyty. W ten sposób podczas montażu oprawek oświetleniowych nie dochodzi do uszkodzenia izolacji, a same źródła światła maja wystarczającą przestrzeń do odbioru ciepła.