Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie podłogi na gruncie

Recommended Posts

Masz stan surowy zamknięty,

Podłoga na gruncie w stylu wylewka i pod tym 5cm styropianu i folia.

Pewnie dopiero planujesz rodzaj ogrzewania.Na dziś i jutro najkorzystniejsze ekonomicznie i komfortowe jest ogrzewanie niskotemperaturowe( kocioł kondensacyjny na gaz i pompy ciepła, ew kocioł na paliwo stałe z buforem). Takie ogrzewanie trzeba zrobić w podłodze i porządnie zaizolować od gruntu

Folia. Czyli z reguły badziewna izolacja przeciwwodna- warto wymienić na coś lepszego

Boisz się naruszenia czegoś przy kopaniu. Chyba nie będziesz pogłębiać do poziomu ław ?!?

raptem z kilkadziesiąt cm kopania a ławy powinny być grubo niżej niż 1m gdziekolwiek w Polsce stoi ten dom.

Póki co jestem na etapie tego, że całość będzie skuwana, a jeszcze czy będę kopać głębiej - pomyślę. Być może uda mi się tam wcisnąć 2x5 cm styropian. Jeździłem po sklepach, zaproponowali mi w jednym podłogowy aquatherm grafitowy, lambda 0,031. Przy grubości 5 cm wychodziło ok. 12 zł za m2. Płyta pir była dużo droższa bo aż 60 zł/m2 też przy 5 cm. Ogrzewanie będzie kotłem kondensacyjnym (taka lodówka od Vaillanta, zbiornik 90l). Rozprowadzanie hydrauliki dopiero przede mną.

Jak masz tylko 10cm do dyspozycji, to jest to wybór pomiędzy U w okolicach 0,215 (dla PUR o lambdzie 0,025) a 0,295 (EPS o lambdzie 0,037). Tak czy inaczej słabo, ale obydwa mieszczą się w wymogach dla nowego domu (0,3).

0,8W/m2*K to sporo. Tylko do gruntu trochę dziwnie trzeba by to policzyć i ja się nie podejmuję, ile rocznie zaoszczędzisz biorąc PUR.

Ja bym powalczył, żeby wcisnąć 15 albo i 20cm styro (w zależności, co da taniej to samo U - czy tańszy grubszy, czy droższy cieńszy).

Póki co jestem na etapie tego, że całość będzie skuwana, a jeszcze czy będę kopać głębiej - pomyślę. Być może uda mi się tam wcisnąć 2x5 cm styropian. Jeździłem po sklepach, zaproponowali mi w jednym podłogowy aquatherm grafitowy, lambda 0,031. Przy grubości 5 cm wychodziło ok. 12 zł za m2. Płyta pir była dużo droższa bo aż 60 zł/m2 też przy 5 cm. Ogrzewanie będzie kotłem kondensacyjnym (taka lodówka od Vaillanta, zbiornik 90l). Rozprowadzanie hydrauliki dopiero przede mną.

To co asolt doradza ma sens.

Wywal całe te posadzki wywal izolacje i zrób to jak należy z odpowiednią grubością ocieplenia. Jak nie chcesz inwestować w PIR to rozważ wywalenie chudziaka na tym etapie koszt niewielki obniżysz do sesnownej izolacji i spokój na lata.

Minimalny standard izolacji podłogi od gruntu to jest 10 cm. styropianu. Ty masz 5 cm. Ale to nie działa liniowo, że jak ktoś ma 10 cm., to ta jego izolacja jest 2 x bardziej energooszczędna - to raz.

Dwa - jaki masz poziom wód gruntowych? Jeżeli niski, to już połowa sukcesu.

Trzy - jaka jest izolacja fundamentów?

Cztery - jaka jest powierzchnia domu?

Jeżeli masz to wszystko skuwać, wywozić gruz, kopać, a potem docieplać kolejna warstwą izolacji, następnie na to znowu wylewki, to koszt takiego przedsięwzięcia na przestrzeni najbliższych 50 lat, przewyższy parę razy koszta wyższych rachunków za ogrzanie domu z taką podłogą, jaką masz teraz! Jeżeli masz kaloryfery i wentylację grawitacyjną, to to się w ogóle nie kalkuluje - ty masz zwykły dom, a nie jakiś energooszczędny, żeby się pierdzielić w 5 cm styropianu. To ciepło, które "zaoszczędzisz" robiąc rewolucję, to ci i tak kominami i innymi nieszczelnościami ucieknie!

Tak jak ktoś słusznie zauważył, ociepl dobrze tylko fundamenty, a ziemia odda ci zimą tę energię przez podłogę, którą przez całe lato zakumulowała.

Zapłacisz 200 zł więcej rocznie za ogrzewanie domu - podziel to sobie przez koszta skucia całej posadzki i ci wyjdzie, że za twojego życia, to ci się nie zwróci.

No chyba, że chcesz koniecznie mieć ogrzewanie podłogowe - to wtedy to, co wyżej napisałem, zupełnie inaczej wygląda - wtedy musisz zrobić lepszą izolację.

Edytowane przez Misterhajt

polecam ten kalkulator

żeby na szybko miej więcej zobaczyć ile da zmiana ocieplenia ...

http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HM/Heatmaster.html

jak ma być dokładniej to OZC np u asolta i wtedy Ci wyjdzie ile zaoszczędzisz kWh

im bardziej energooszczędny budynek tym dokładanie więcej ocieplenia mija się z celem / trzeba znaleźć granicę dla której przyszłe koszty utrzymania będą akceptowalne

polecam ten kalkulator

żeby na szybko miej więcej zobaczyć ile da zmiana ocieplenia ...

http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HM/Heatmaster.html

Nic dziwnego, że strona anonimowa (żadnych danych właściciela). Też by się nie przyznał. Mi "tylko" 2x zawyżył ten kalkulatorek zużycie CO.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=382859

http://kaizen.neostrada.pl/public/ozcpche.jpg

Jak już się bawić, to czymś wiarygodnym.

http://bdec.builddesk.pl

heatmasteroze.jpg

Nie ważne jaki kalkulator - ważne, żeby zrobić OZC u Asolta!

A Asolt to pewnie przyjedzie z kamerą termowizyjną na miejsce i wszystko dokładnie wyliczy, co to kilowata.

ech... szkoda gadać...

Chcesz być uszczypliwy a nawet nie wiesz co to ozc.

Gdybyś wiedział nie pisał byś o "przyjazdach".