Gerhardt 21.02.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Witam, Mam dylemat na temat uziemienia w domu. Budowlańcy zrobili mi uziom fundamentowy tj podłączyli przez zalaniem fundamentów kawałki bednarki i jeden z nich wyprowadzili w garażu. Domyślnie chciałem tam podłączyć GSU i podłączyć w rozdzielni uziemienie. Mój elektryk natomiast twierdzi że wystarczy uziemienie z kabla energetycznego od dostawcy prądu. Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.02.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Temat uziemień jest już mocno przewałkowany na forum, ale i tak są jeszcze wątpliwości. Poszukaj na forum o uziemieniu. Hm a jak masz w projekcie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerhardt 21.02.2017 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 No własnie jednoznacznej odpowiedzi się nie doszukałem. Zdania są podzielone. Można dodatkowo uziemiać/nie trzeba bo wystarcza z energetyki etc.... Projektu elektrycznego niestety nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 21.02.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 No własnie jednoznacznej odpowiedzi się nie doszukałem. Zdania są podzielone. Można dodatkowo uziemiać/nie trzeba bo wystarcza z energetyki etc.... Projektu elektrycznego niestety nie mam. Skoro Twoi budowlańcy lub Ty wykazali się rozumem i zrobili uziom fundamentowy to aż wstyd go nie wykorzystać. Zrobienie paru metrów linki 10mm i połączenie rozdzielni z uziomem to chyba nie jest jakaś tytaniczna praca. Obawiasz się, że będziesz miał za dobrze zrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerhardt 21.02.2017 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Też uwazam że należy wykorzystać tą wystająca bednarkę. Tak też zrobię. Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.02.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Witam, Mam dylemat na temat uziemienia w domu. Budowlańcy zrobili mi uziom fundamentowy tj podłączyli przez zalaniem fundamentów kawałki bednarki i jeden z nich wyprowadzili w garażu. Domyślnie chciałem tam podłączyć GSU i podłączyć w rozdzielni uziemienie. Mój elektryk natomiast twierdzi że wystarczy uziemienie z kabla energetycznego od dostawcy prądu. Jak uważacie? Zmień elektryka, bo bzdury gada ! Też uwazam że należy wykorzystać tą wystająca bednarkę. Tak też zrobię. Dzieki za pomoc. Tak z ciekawości - jaka jest rezystancja tego uziemienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 21.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 No mogli wyprowadzić bednarkę tylko jaki masz gwarant że nie przyspawali jej do krótkiego kawałka zbrojenia i w sumie jest bezużyteczna a nawet powiedziałbym w takim wykonaniu ... niebezpieczna. Pasuje to jakoś pomierzyć zanim się ją wykorzysta w domowej instalacji i uzna za jej element. Ehm a czemu nie masz projektu instalacji elektrycznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.02.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Nie chce zakładać dodatkowego tematu ale mam pytanie odnośnie dodatkowego uziemienia. Z kotłowni kopałem do szopy kabel ziemny 3x2,5. głównie oświetlenia zewnętrzne i wewnętrzne obejmuje czasami jakąś wiertarkę. Kabel ma ok 30m + instalacja wewnętrzna domu i dopiero uziemienie właściwe domu. Więc trochę się metrów uzbiera. Gdzieś obiło mi się o uszy że przy taka długiej instalacji powinien być uziom dodatkowy czy to prawda??Może nabić z dwa mety pręta w glebę i podłączyć jako uziemienie dodatkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 04.02.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) No mogli wyprowadzić bednarkę tylko jaki masz gwarant że nie przyspawali jej do krótkiego kawałka zbrojenia i w sumie jest bezużyteczna a nawet powiedziałbym w takim wykonaniu ... niebezpieczna. Pasuje to jakoś pomierzyć zanim się ją wykorzysta w domowej instalacji i uzna za jej element. Ehm a czemu nie masz projektu instalacji elektrycznej ? Bo projekt instalacji elektrycznej jako taki po nowelizacji Prawa Budowlanego, po 28-06-2015 r. nie jest wymagany dla zezwolenia na budowę. Dz. U. z 2015 r. poz. 443 http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20150000443 Edytowane 4 Lutego 2018 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 13.02.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 Nie chce zakładać dodatkowego tematu ale mam pytanie odnośnie dodatkowego uziemienia. Z kotłowni kopałem do szopy kabel ziemny 3x2,5. głównie oświetlenia zewnętrzne i wewnętrzne obejmuje czasami jakąś wiertarkę. Kabel ma ok 30m + instalacja wewnętrzna domu i dopiero uziemienie właściwe domu. Więc trochę się metrów uzbiera. Gdzieś obiło mi się o uszy że przy taka długiej instalacji powinien być uziom dodatkowy czy to prawda?? Może nabić z dwa mety pręta w glebę i podłączyć jako uziemienie dodatkowe? Pomiary i zabezpieczenia domu są ok tylko teraz kwestia tych 30 m dodatkowych kabla. Raczej nie zapłacę za kolejne pomiary. Dlatego pytam o ten pręt wbity przy szopie i podłączony pod PE czy dla pewności nie zaszkodzi Nie nie zaszkodzi tylko czy pomoże. Pomiary przed podłączeniem tego obwodu mają się nijak do tego co chcesz zrobić. Odległość i przekrój jest na granicy więc pomiar wskazany a jak chcesz mieć jakąś tam pewność to B10 dla obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 13.02.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 (edytowane) To już jest od dawna. W szopie jest mini rozdzielnia dwa esy 10A na gniazda i oświetlenie. Wpięte jest to pod RCD garażu. Edytowane 13 Lutego 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.02.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Przy takim przekroju 2.5 to zrób dodatkowe uziemienie skrzynki w garażu... potem pomiar tego uziemienia i finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2018 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Przy takim przekroju 2.5 to zrób dodatkowe uziemienie skrzynki w garażu... potem pomiar tego uziemienia i finał Naprawdę ? Pomiar co ma wykazać, tak a`propos ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.02.2018 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Tego już kolegi nie będę uczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 26.03.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 . Mój elektryk natomiast twierdzi że wystarczy uziemienie z kabla energetycznego od dostawcy prądu. Jak uważacie?Ja uważam, że to niebezpieczny idiota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 01.04.2018 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Z kotłowni kopałem do szopy kabel ziemny 3x2,5. Na pewno ziemny? Dlatego że znalazł się w ziemi? Podaj jego symbol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 01.04.2018 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Ja uważam, że to niebezpieczny idiota. Gorzej. Jakiem cudem uziemienie bierze się kabla? Ja myslalem że z ziemi, ale mogę się znać bo jestem elektrykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts