Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam dylemat na temat uziemienia w domu. Budowlańcy zrobili mi uziom fundamentowy tj podłączyli przez zalaniem fundamentów kawałki bednarki i jeden z nich wyprowadzili w garażu. Domyślnie chciałem tam podłączyć GSU i podłączyć w rozdzielni uziemienie. Mój elektryk natomiast twierdzi że wystarczy uziemienie z kabla energetycznego od dostawcy prądu. Jak uważacie?

No własnie jednoznacznej odpowiedzi się nie doszukałem. Zdania są podzielone. Można dodatkowo uziemiać/nie trzeba bo wystarcza z energetyki etc.... Projektu elektrycznego niestety nie mam.

Skoro Twoi budowlańcy lub Ty wykazali się rozumem i zrobili uziom fundamentowy to aż wstyd go nie wykorzystać. Zrobienie paru metrów linki 10mm i połączenie rozdzielni z uziomem to chyba nie jest jakaś tytaniczna praca. Obawiasz się, że będziesz miał za dobrze zrobione?

Witam,

Mam dylemat na temat uziemienia w domu. Budowlańcy zrobili mi uziom fundamentowy tj podłączyli przez zalaniem fundamentów kawałki bednarki i jeden z nich wyprowadzili w garażu. Domyślnie chciałem tam podłączyć GSU i podłączyć w rozdzielni uziemienie. Mój elektryk natomiast twierdzi że wystarczy uziemienie z kabla energetycznego od dostawcy prądu. Jak uważacie?

Zmień elektryka, bo bzdury gada !

Też uwazam że należy wykorzystać tą wystająca bednarkę. Tak też zrobię. Dzieki za pomoc.
Tak z ciekawości - jaka jest rezystancja tego uziemienia ?

No mogli wyprowadzić bednarkę tylko jaki masz gwarant że nie przyspawali jej do krótkiego kawałka zbrojenia i w sumie jest bezużyteczna a nawet powiedziałbym w takim wykonaniu ... niebezpieczna. Pasuje to jakoś pomierzyć zanim się ją wykorzysta w domowej instalacji i uzna za jej element. Ehm a czemu nie masz projektu instalacji elektrycznej ?

• 11 months później...

Nie chce zakładać dodatkowego tematu ale mam pytanie odnośnie dodatkowego uziemienia. Z kotłowni kopałem do szopy kabel ziemny 3x2,5. głównie oświetlenia zewnętrzne i wewnętrzne obejmuje czasami jakąś wiertarkę. Kabel ma ok 30m + instalacja wewnętrzna domu i dopiero uziemienie właściwe domu. Więc trochę się metrów uzbiera. Gdzieś obiło mi się o uszy że przy taka długiej instalacji powinien być uziom dodatkowy czy to prawda??

Może nabić z dwa mety pręta w glebę i podłączyć jako uziemienie dodatkowe?

No mogli wyprowadzić bednarkę tylko jaki masz gwarant że nie przyspawali jej do krótkiego kawałka zbrojenia i w sumie jest bezużyteczna a nawet powiedziałbym w takim wykonaniu ... niebezpieczna. Pasuje to jakoś pomierzyć zanim się ją wykorzysta w domowej instalacji i uzna za jej element. Ehm a czemu nie masz projektu instalacji elektrycznej ?

Bo projekt instalacji elektrycznej jako taki po nowelizacji Prawa Budowlanego, po 28-06-2015 r. nie jest wymagany dla zezwolenia na budowę.

Dz. U. z 2015 r. poz. 443

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20150000443

Edytowane przez elpapiotr

• 2 weeks później...
Nie chce zakładać dodatkowego tematu ale mam pytanie odnośnie dodatkowego uziemienia. Z kotłowni kopałem do szopy kabel ziemny 3x2,5. głównie oświetlenia zewnętrzne i wewnętrzne obejmuje czasami jakąś wiertarkę. Kabel ma ok 30m + instalacja wewnętrzna domu i dopiero uziemienie właściwe domu. Więc trochę się metrów uzbiera. Gdzieś obiło mi się o uszy że przy taka długiej instalacji powinien być uziom dodatkowy czy to prawda??

Może nabić z dwa mety pręta w glebę i podłączyć jako uziemienie dodatkowe?

Pomiary i zabezpieczenia domu są ok tylko teraz kwestia tych 30 m dodatkowych kabla. Raczej nie zapłacę za kolejne pomiary. Dlatego pytam o ten pręt wbity przy szopie i podłączony pod PE czy dla pewności nie zaszkodzi

Nie nie zaszkodzi tylko czy pomoże. Pomiary przed podłączeniem tego obwodu mają się nijak do tego co chcesz zrobić. Odległość i przekrój jest na granicy więc pomiar wskazany a jak chcesz mieć jakąś tam pewność to B10 dla obwodu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...