Purple 21.02.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 (edytowane) Dzień dobry Od pewnego czasu przeglądam to forum z zainteresowaniem - jest tutaj dużo naprawdę dużo bardzo kreatywnych ludzi Dlatego też zwracam się z prośbą o rzucenie okiem na mój salonik. Jest on dość niewygodny w urządzaniu, ponieważ okna i balkon nie znajdują się naprzeciwko siebie. Dodatkowo jest tam również kuchnia i (bardzo ładna) ścianka działowa, której położenia niestety nie mogę już zmienić, Przygotowałem dwa rozwiązania, ale oba niestety posiadają jakieś wady. W pierwszym są nimi: wyłączenie stołu z życia socjalnego (nikt nie chce tam siadać), zasłonięcie ścianki działowej kanapą oraz siedzenie tyłem do wejścia. W drugim: przede wszystkim brak symetrii + siedzi się tam niezbyt komfortowo (nie do końca wiem dlaczego) Wklejam rysunki poglądowe obu rozwiązań (proponuję otworzyć obraz w nowej karcie - będzie większy): (Wymiary pokoju to 4,5 X 4,5m) Drodzy forumowicze - bardzo proszę o jakieś sugestie. Sam nie mam już pomysłów, a żadna z moich aranżacji nie do końca mi się podoba. Jeśli jest ktoś chętny do przerobienia rysunku - załączam plik DWG - można otworzyć go w dowolnym programie typu CAD. https://www.dropbox.com/s/khv2jco93x1n88v/SalonDWG.dwg?dl=0 Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Edytowane 21 Lutego 2017 przez Purple Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2017 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 a dlaczego na tle tej ścianki nie umieścicie TV a kanapę naprzeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Purple 21.02.2017 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Już odpowiadam. W takim ustawieniu problem "antysocjalnego" stołu dalej nie zostaje rozwiązany, poza tym widok kuchni zza ścianki też jakoś drażni mój zmysł estetyczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2017 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 (edytowane) to przedłuż ściankę (np dostawiając regał) i zamknij kuchnie bardziej.. Edytowane 21 Lutego 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 22.02.2017 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Nie rozumiem stwierdzenia"...........wyłączenie stołu z życia socjalnego........" Tu jest tak mało miejsca,że będziesz się potykał o meble a ta ścianka to nieporozumienie.Elfir dobrze pisze,tv powinno być na tej ściance jeśli musi ona już zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Purple 22.02.2017 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Nie rozumiem stwierdzenia"...........wyłączenie stołu z życia socjalnego........" Tu jest tak mało miejsca,że będziesz się potykał o meble a ta ścianka to nieporozumienie.Elfir dobrze pisze,tv powinno być na tej ściance jeśli musi ona już zostać. Myślę, że wyraziłem się dość jasno - stół umieszczony jest w rogu, bez [naturalnego] światła, przez co nieprzyjemnie się tam siedzi. Załóżmy, że usunę to "nieporozumienie" - czy mogę w takim wypadku liczyć na jakieś propozycje? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 22.02.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 to przedłuż ściankę (np dostawiając regał) i zamknij kuchnie bardziej.. A ty widzisz, ile użytkowej przestrzeni jest zmarnowanej, poprzez postawienie tego stołu w prawym górnym rogu? Co tam po prawej stronie za tym stołem ma być - legowisko dla psa? A do tego dostawiona ścianka? - toż ja bym się czuła tam, jak w jakimś labiryncie! @Purple Twój rysunek nr 2 (ten po prawo) jest chyba optymalny dla tego pomieszczenia. Nie idealny, ale optymalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 na rysunku nr 2 moim zdaniem Tv jest za daleko od kanapy (chyba, ze o jakiejś wielkiej przekątnej zastosować) Dostawiona ścianka, bo purple nie podoba się widok na kuchnię, więc otwarta kuchnia na pokój jest niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Purple 23.02.2017 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 @Purple Twój rysunek nr 2 (ten po prawo) jest chyba optymalny dla tego pomieszczenia. Nie idealny, ale optymalny. Dziękuję za sugestię - ostatecznie chyba właśnie to rozwiązanie będę musiał wybrać. Stół świetnie się prezentuje na tle wytapetowanej ścianki, dodatkowo pozostaje całkiem sporo przestrzeni na środku pomieszczenia. Czy mógłbym prosić jeszcze o opinię jakiego kształtu/wielkości dywan wybrać i gdzie go położyć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 23.02.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 To jest małe pomieszczenie z dużym oknem,dobrze doświetlone,stół nie ma znaczenia gdzie będzie stał to samo z tv 4,5m to normalna odległość.Mówimy o pokoju 4,5x4,5m jeszcze z aneksem a nie salonie w domu 40m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Purple 23.02.2017 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Owszem ma znaczenie gdzie będzie stał stół. Może sprawa wyglądałaby inaczej gdyby mieszkanie było w Los Angeles, a nie w Polsce gdzie słońce widzimy trzy razy do roku. Odległość między tv a kanapą jest ok. Nie rób też z tego pomieszczenia jakiejś strasznej klitki - to standardowy "duży pokój" w postkomunistycznym bloku z płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts