hela1975 21.02.2017 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Witam, Jak w tytule wątku, gdzie KONKRETNIE podciąć te drzewka? Czytałam, czytałam, ale nie za bardzo rozumiem na jakiej wysokości i pod/nad którą gałęzią. Wszystkie to drzewka owocowe, mają nieco ponad 10 lat. Chciałabym je podciąć tak, żeby zaowocowały w tym roku, także nie chodzi mi o jakieś ich radykalne ogolenie:stirthepot: Czy ktoś mógłby mi zaznaczyć np czerwonymi kreskami gdzie konkretnie je podciąć? Drzewka mają 3-3,5 m wysokości. I jeszcze: czy je czymś teraz opryskać i czym? i czy potem je czymś pryskać i czym? i kiedy? 1. gruszka 2. śliwka 3. druga gruszka 4. jabłoń Z góry bardzo dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 (edytowane) Śliwy lepiej nie tnij. to nie ten okres z resztą śliwy rzadko tego potrzebują. Zdjęcia niewyraźne, ciężko będzie pokazać. jabłonie i grusze zwykle prowadzi się w formie wrzeciona. Z tym, że grusze silniej rosną i skraca się je słabiej niż jabłonie. Tutaj przykład: i na schemacie może wyraźniej opisane dlaczego tak: Grube gałęzie wycina się "na obrączkę". Mniejsze ok. 0,5 cm nad krótkopędem rosnącym ku dołowi. Na krótkopędach są kwiaty. pąki kwiatowe są grubsze i najczęściej potrójne od liściowych Jak wyprowadzisz prawidłowy szkielet, to potem można korygować konkretne gałązki w dalszych latach. "Wilki" to mocne pionowe przyrosty (zwykle czerwcowe), głównie z pąkami liściowymi. Wycinać całe lub jeśli blisko gałęzi jest krótkopęd to nad krótkopędem. Zasadniczo powinno się doprowadzić do sytuacji w której boczne rozgałęzienia odchodzą pod kątem prostym lub rozwartym od pnia. Na takich gałązkach zawiązuje się więcej pąków kwiatowych. Tak powinno wyglądać w układzie idealnym - każde piętro gałęzi jest dobrze doświetlone, korona jest ażurowa, przewiewna: Nie tnij naraz za dużo, bo osłabisz drzewko i pozbawisz pąków. Cięcie tylko w suchą pogodę w temperaturze powyżej zera! Po cięciu natychmiast oprysk preparatem grzybobójczym przeciwko chorobom kory i parchowi. Edytowane 21 Lutego 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela1975 21.02.2017 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 O ile dobrze zrozumiałam, podcinać te gałęzie, które są bocznymi odrostami, a zaczynają rosnąć pionowo w górę, równolegle do pnia głównego? Czy te drobne boczne gałązki podcinać? Czy rosnące na boki, prostopadle od pnia głównego podcinać? A w śliwce te górne, liczne cienkie? No i czymś spryskać i czym? Dziękuję Elfir za pierwszą pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Pisałam, że śliwki nie tnij, bo to nie pora. Śliwki tnie się po zbiorze owoców. Co do szczegółów cięcia to na youtubie jest mnóstwo filmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela1975 21.02.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Dopiero się cały post pokazał, bo przedtem był widoczny tylko ten pierwszy rysunek, dzięki Elfir. A pryskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela1975 21.02.2017 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2017 Już doczytałam czym pryskać.Dzięki raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ollencja 02.03.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 ja mam drzewko na którym zaszczepione są dwie odmiany jabłek, drzewko wygląda jak Y,w przybliżeniu Y, bo z pionowego pnia wyrasta dodatkowa gałązka, którą powinnam przyciąć (rok temu nie miałam sumienia)skośne gałązki też się rozgałęziają, wszystkie poobcinać, żeby sam Y został ?tak właśnie wyglądają drzewka duo w internecie, to dobry trop ? ranę po przycięciu trzeba posmarować fungicydem, a drzewko mam jedno co kupić miedzian czy topsin ?na działce rosną jeszcze maliny i truskawki, co się może przydać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.03.2017 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 w przypadku gdy istnieje takie rozgałęzienie najlepiej prowadzić drzewka w formie palmety. Jest to korona ozdobna, płaska (prowadzi się ją przy drutach).Jak widać na załączonych obrazkach pędy i tak odgina się by między nimi był jak najszerszy kąt i woda się nie zbirała w rozgałezieniu, bo przyspiesza to próchnienie i wnikanie bakterii raka drzew. http://www.ogrodyewy.pl/wp-content/uploads/2014/10/palmetaI.jpghttp://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/20908/medium_20131004-101539.jpghttp://www.ogrodyewy.pl/wp-content/uploads/2014/10/palmeta4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts