Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, posiadam działkę w dość trudnym terenie. Działka zaznaczona na czerwono 895/77 szeroka na 20 m. W dużej części leży w pozostałościach po starej kopalni piasku. Są bardzo duże spadki terenu. Poziom wód gruntowych to o 1-1,5 m w najniższym punkcie.

Czy da się na tym terenie budować? Jakie mogą być przyszłe problemy związane z niskim położeniem działki? Podobno mogą być problemy z wodociągiem i przyszłą kanalizacją.

CCF20170221_00000.jpg

CCF20170221_00001.jpg

CCF20170221_00000.jpg

Edytowane przez vector123

Super działka o ile zbocza są stabilne a linia zabudowy nie za daleko odsunięta od drogi.

Te 1,5 m wody jest w części niższej czy wyższej? Nie zbiera się woda w wykopie?

Tylko budowa ogrodu tania nie będzie, bo schody na skarpach kosztują.

To może jeszcze raz wrzucę mapkę poprawioną. Bo niedokładnie to opisałem. Na niebiesko planowany dom. Na pomarańczowo droga dojazdowa działka nr 895/74. Te 1,5m to w części niższej

CCF20170221_00000.jpg

jak mi to budowlaniec powiedział :D w tych czasach da się dom zbudować wszędzie, ale i tak ty za to płacisz ;P

zrób jeszcze zdjęcie działki na żywo tutaj można ci pomóc w taki sposób czy będzie drożej czy taniej niż na normalnej płaskiej działce :)

jeżeli są skarpy to na pewno indywidualny projekt chyba że wyrównanie terenu w jakiś sposób wszystko zależy od działki można też zrobić na dole garaż ja miałem właśnie prawie kupioną działkę pochyłą dość mocną ( właściciel się rozmyślił ) sam koszt budowy pewnie by mnie jakoś drogo nie wyszedł bo miałem zamiar zrobić w obniżonej części domu garaż
  • 2 weeks później...

Jeżeli w skarpie to będzie.... tak samo jak na płaskiej

Nawet gotowca (projekt) możesz śmiało kupować a ogarnięty konstruktor/architekt dorzuci Ci garaż i będziesz z poziomu zero do niego wjeżdżał; a od tylca taras na ziemi.

Ważniejsze to jakie tam masz grunty- koniecznie odwierty i do architekta adaptacyjnego.

Pozdrawiam.