Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne a ochrona przed hałasem

Recommended Posts

tyle to wiem ale to zle ze chce cos z tym zrobic zamiast sie meczyc? przyklad z zycia ostatnio byly juwenalia pare km stad ale jakos przez wiatr muzyka sie masakrycznie w nocy niosla, w naszej sypialni sie nie dalo spac to poszlismy do pokoju gdzie jest okno narożne i przez to sa jedyne rolety podtynkowe - nie moge powiedziec ze nic nie bylo slychac ale juz zupelnie inna bajka i to przy standardowej podtynkowej czyli kiedy pancerz jest zaraz przy oknie czyli wg badań znikoma ochrona akustyczna wiec czy zle kombinuje jak wywale ta cholerna podtynkowa uszczelnie to i zamiast tego bedzie natynkowa oddalona o 20-30 cm ktora powinna dac te kilkanascie dB?

mi nie chodzi zeby miec w sypialni bunkier ale wydaje mi sie ze dzieki temu powinno juz byc ok, patrzac tylko na te badania zastanawiam sie czy nie sprobowac pancerza z aluminium grubosciennego (PE) ale wydaje mi sie to juz chyba gra nie warta swieczki

akustyka profile pancerzy.JPG

Liczą się Twoje subiektywne odczucia

Badania badaniami

Decybele decybelami

A jak Ty odbierasz hałas to sprawa indywidualna

Jedni są wyczuleni na 1kHz inni dostają boku głowy przy 40Hz a jeszcze inni przy 16kHz

Jedno jest pewne.

Na drodze tak dźwiękowych każda przegroda o różnym rozumieniu dźwięku ostatecznie zmniejszy hałas

By obniżyć Rw pakietu szyb wystarczy dac jedna o innej grubości i masz dodatkowe min 3dB większe tłumienie

Tu tak samo - pancerz zwiększy izolacyjność akustyczna

Grubsza warstwa poduszki powietrznej miedzy oknem a pancerzem podobnie i będzie skuteczniejsza od tej ktora tworzy pancerz prawie od razu ba szybie. Termicznie będzie gorzej (konwekcja) akustycznie lepiej

Ą i tak liczy się Twój odbiór końcowy bo...hałas w domu to nie tylko okna to takze wentylacja jak i przenoszenie niskich częstotliwości przez sama konstrukcję budynku i jeszcze coś o czym się zapomina - wszelkie ściany z płyt GK, sufity podwieszane - to potęguje hałas we wnętrzu gdyz tworzą się pudła rezonansowe wzmacniające hałas

Tak więc....zrób jak opisałem a wełna będzie łatwiejsza w upchnieciu w skrzynce a jej opór akustyczny jest o wiele większy od styropianu z którym będziesz miał zabawę przy wypełnianiu wnętrz w skrzynki

z wentylacja nie mam problemu po prostu staram sie wietrzyć kiedy sie da i w tej kwestii jest dla mnie ok.

Jak masz WG i okna zgodne z przepisami, to maja nawiewniki. Jak są starsze, to mogą mieć tylko wycięty kawałek uszczelki (kilka lat temu można było tym zastąpić nawiewniki). I nimi wpada również hałas.

Z akustyką nie jest tak prosto jak z termiką, że bierzesz U jednego składnika przegrody dodajesz drugiego i masz wynik.

Dźwięki rządzą się innymi zasadami. Dużo bardziej złożonymi.

Na początek i na deser

Czyli w skrócie - jak nie znajdziesz dokładnych badań, z wykresami, to nie będziesz wiedział, jakie zakresy częstotliwości roleta wyciszy, i jest niemal pewne, że jakiś zakres wzmocni (rezonans miedzy roletą, a oknem). Jak wzmocni akurat ten, który w danym miejscu najbardziej dokucza, to komfort tylko pogorszysz.

Rozwinięta roleta wyciszy (z powyższymi wyjątkami) tam, gdzie jest płaszcz - a skrzynka będzie "dziurą" akustyczną. I pudłem rezonansowym dla innych częstotliwości.

Edytowane przez Kaizen

Kaizen dzieki ale wlasnie od poczatku pisze ze mam rolety nadstawne czyli podwójnie do d... mianowicie pancerz jest zaraz przy oknie czyli wzbudza akustycznie okno a po jego wysunieciu puszka znajdujaca sie nad oknem jest pusta i do tego nieszczelna wiec wlasnie tworzy to pudło.

Dlatego zalozylem ten watek zeby bez rozwalania polowy sciany, elewacji itd to poprawic dlatego bede robil tak jak debatujemy z Jareko mianowicie montuje dodatkowo rolete natynkowa a z nastawnej wywalam pancerze bebechy i wypelniam wata. Tylko ze przy okazji chcialem sie poradzic czy na podstawie waszej praktyki zyciowej czy wykonawczej badania jakie znalazłem maja odzwierciedlenie w realu i czy warto kombinowac np z przewymiarowanym pancerzem. Swoją droga sie dziwie ze w obecnych czasach kiedy duzy nacisk sie kladzie na komfort nie ma dostepnych jakis specjalnych rolet wyciszajacych np. specjalna kosntrukcja/material listew pancerzy, szczelne ich laczenie, specjalne prowadnicy tid

bede robil tak jak debatujemy z Jareko mianowicie montuje dodatkowo rolete natynkowa a z nastawnej wywalam pancerze bebechy i wypelniam wata.

Miękka wełna daje niewiele. Akustyka jak na poddaszu pewnie wyjdzie.

To nie jest tak, że im mniejszy odstęp miedzy oknem a pancerzem tym głośniej czy ciszej. Odległość zmienia tylko częstotliwość rezonowania. Więc jak odsuniesz pancerz, to te częstotliwości, które rezonowały wcześniej przestaną rezonować i zostaną wyciszone, za to inne zaczną rezonować i zostaną wzmocnione.

jako ciekawostke dodam porownanie cenowe roznych grubosci listew okno ~2x1,8:

standardowe listwy 39,43 mm z pianka 1400-1500 zl netto

52 mm to jzu 2700 zl

pancerz aluminiowy, grubościenny, ekstrudowany, bez pianki, wysokość listwy 37 mm (wg badan niby najbardziej tlumiacy) 4200 netto

z tego wychodzi ze dla tych kilku dB wiecej a razcej mniej raczej nie warto placic za rolete 2-3 razy wiecej

z tego wychodzi ze dla tych kilku dB wiecej a razcej mniej raczej nie warto placic za rolete 2-3 razy wiecej

Nie warto? Osiągnięcie zamierzonego efektu ma swoja cenę. Przedstawianie tego w kategorii warto czy nie jest bez sensu.

W ten weekend spędziłem 2 noce w hotelu w jednym z największych miast w PL przy bardzo ruchliwej ulicy. Hałas z ruchu ulicznego nie docierał praktycznie wcale do moich uszu. Oczywiście tak samo w dźwiękami od strony korytarza, które były całkowicie tłumione przez odpowiednio dobrane drzwi. To zasługa odpowiednio dobranej stolarki. Czy było warto? Oczywiście! W przeciwnym wypadku byłbym tam "dwa razy": ten pierwszy i ostatni (zarazem).

A tak wpisuję hotel na moją listę ulubionych!

Czy w twoim przypadku "nie warto" nie skończy się czasem poważnym rozczarowaniem z efektu końcowego?

no moim zdaniem nie warto zysk izolacji w dB bedzie niewspormierny do kosztow zwlaszcza ze mam te badania tylko z 1 zrodla i to od producenta bo nikt inny jak widac nic w tym temacie nie dodal. Nie napisales przez co ten pokoj hotelowy byl tak dobrze wyciszony zapewne przez okna a to juz troche inna bajka.

Swoja droga zazdroszcze klasy hotelu bo po tych co ja jezdze sluzbowo to 99% procent akustycznie porazka wszedze robia sciany z gk nawet w lepszych hotelach lista takich do ktorych chetnie wracam jest bardzo krotka i caly czas szukam

• 4 years później...
jako ciekawostke dodam porownanie cenowe roznych grubosci listew okno ~2x1,8:

standardowe listwy 39,43 mm z pianka 1400-1500 zl netto

52 mm to jzu 2700 zl

pancerz aluminiowy, grubościenny, ekstrudowany, bez pianki, wysokość listwy 37 mm (wg badan niby najbardziej tlumiacy) 4200 netto

Które udało się zamontować? Jaki jest efekt? Dasz namiary na wykonawcę/producenta?