Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Garaż jest ciasny (choć na szerokość od biedy da radę). W przypadku dłuższego samochodu (4,6-5 m długości) będzie kłopot z otwarciem klapy bagażnika.

Dodatkowo brama garażowa powinna mieć położenie centralne na ścianie garażowej. Tak jest w tej chwili na rysunku, niewygodnie będzie wjechać jeżeli w środku już stoi jeden samochód.

Moje trzy grosze.

dzięki za pomysł z umieszczeniem bramy. co do wielkości garażu to nie wiem co zrobić. powiększyć go nie mogę, co najwyżej pomniejszyć...

dzięki za pomysł z umieszczeniem bramy. co do wielkości garażu to nie wiem co zrobić. powiększyć go nie mogę, co najwyżej pomniejszyć...

Nie pomniejszaj, broń Boże:) Rozmiar garażu będzie problemem jeżeli masz np. auto typu SUV. Bo klasa kompaktowa spokojnie się zmieści.

U mnie jest tak, że mam autko typu cross-over ok. 4,5 m długości, a garaż ma 5,5 m długości. Na ścianie najazdowej stoi regał i jeżeli parkuję w garażu (bo zwykle tego nie robię), to mam jakieś 20 cm manewru na długość tak, aby móc otworzyć bagażnik. Także wg mnie 1 metr zapasu w długości to za mało na komfort.

Sugeruję dokonanie pomiarów samochodów (obecnych i planowanych) tak, aby mieć świadomość czy będziesz mógł je chować do garażu.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

Nie pomniejszaj, broń Boże:) Rozmiar garażu będzie problemem jeżeli masz np. auto typu SUV. Bo klasa kompaktowa spokojnie się zmieści.

U mnie jest tak, że mam autko typu cross-over ok. 4,5 m długości, a garaż ma 5,5 m długości. Na ścianie najazdowej stoi regał i jeżeli parkuję w garażu (bo zwykle tego nie robię), to mam jakieś 20 cm manewru na długość tak, aby móc otworzyć bagażnik. Także wg mnie 1 metr zapasu w długości to za mało na komfort.

Sugeruję dokonanie pomiarów samochodów (obecnych i planowanych) tak, aby mieć świadomość czy będziesz mógł je chować do garażu.

obecnie mamy samochody 1,8 metra szerokości i 4,5 do 4,75 metra długości

docelowo mam nadzieję że to trochę spuchnie do 1,9 metra szerokości i 4,9 metra długości. będzie metr zapasu, więc o jakimś specjalnym komforcie nie mogę myśleć, ale też nie mam pomysłu jak mógłbym zwiekszyć garaż :(

Pozdrawiam i trzymam kciuki.

dzięęęęęęęki!

Ciekaw bryła.

dzięki w imieniu projektanta.

Ściany nośne zostawiam w spokoju (nie zmieściły by się pełnowymiarowe drzwi). Zaproponuje coś takiego, a w pralni można okno dachowe zamontować.

33065962371_777d1fd22c_z.jpg

32378671623_32b0d2bb22_z.jpg

to jest OK, aczkolwiek zmniejsza to znacznie sypialnię, która ma być nasza czyli dwuosobowa. zastanawiam się jak jeszcze można byłoby łazienkę umieścić w miejsce pralni kosztem nieco sypialni - ale tutaj znów mamy kwestię ścian nośnych...

podejrzewam, że w garażu będziesz parkował tylko jednym samochodem, bo wjeżdżanie drugim będzie zbyt kłopotliwe.

Wydaje sie, ze mozna by to zrobic, ale... przejście byłoby ze skosem, albo niskie 190-200 cm ( przypuszczalnie). Spytajcie projektanta czy mozna zamontować belke nośna w tym miejscu.

Sypialnia ma spłycona do 3 m. To wcale nie tak mało, ale warto powalczyć o większa :)

Garderobę oddałabym dzieciom - z wejściem z holu, a w sypialni zrobiła własną - za łóżkiem. Teraz jest wielka przestrzeń sypialni zupełnie niewykorzystana, a w pokojach dzieci szaf zbyt wielkich nie ma. A gdzie mają trzymać ksiąki czy zabawki?
hm? jak dla mnie chyba OK!

http://i.imgur.com/0ikSbgW.png

i super

jedynie w łazience

- w miejsce wanny prysznic, głeboki przynajmniej na 100cm - taki na 2 osoby

- a na ścianę od pokoju podwójna umywalka

- zmiast prysznica wanna pośrodku ściany, za nią półka na świece, kwiaty, obraz, a po bokach mogą wylądować wysokie szafki, albo siedzisko z boku

zróbcie sobie salon kąpielowy :)

http://www.homefurnishings.com/assets/2011/10/12/cta_106-bathroomlightingdesign-9_after.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-VJfwhVUs0h0/Uok-7F2IyQI/AAAAAAAAFlQ/BMgYIrubi0w/s640/IMG_0541a.JPG

images?q=tbn:ANd9GcSNxka6-0_M4C8FrTZAbkNm7SVGfFqgjCPuZwFyf3x-I4VP639n

pytanie :

na jakiej wysokości powinien być parapet, aby użytkownik mógł swobodnie korzystać z muszli ustępowej ( czy bidetu ) zlokalizowanego w świetle ( szerokości ) okna ? :)

pytanie :

na jakiej wysokości powinien być parapet, aby użytkownik mógł swobodnie korzystać z muszli ustępowej ( czy bidetu ) zlokalizowanego w świetle ( szerokości ) okna ? :)

na dowolnej, nie ma pod nim kaloryfera to parapet może być zakończony na równo, albo bardzo niewiele wystawać

33347828295_2cf7af18b8_z.jpg

na szafkę proszę mi się nie patrzeć, będzie inna

32505087334_6b361be34b_z.jpg

Garderobę oddałabym dzieciom - z wejściem z holu, a w sypialni zrobiła własną - za łóżkiem. Teraz jest wielka przestrzeń sypialni zupełnie niewykorzystana, a w pokojach dzieci szaf zbyt wielkich nie ma. A gdzie mają trzymać ksiąki czy zabawki?

nie chcemy mieć w sypialni garderoby, wstajemy o różnych porach i nie chcemy się budzić itd. garderoba będzie miała wejście z holu i będzie wspólna, z naciskiem na rodziców :)

zastanawiam się jeszcze na podmianą pralni (która w zasadzie ma być bardziej suszarnią) i garderoby miejscami. w pomieszczeniu pralni chyba musi być okno a w garderobie niekoniecznie. w pralni wystarczy mniej przestrzeni. prasowanie w jakim miejscu się odbywa? w garderobie? sam nie wiem, nie chciałbym tego robić w sypialni etc. :)

i super

jedynie w łazience

- w miejsce wanny prysznic, głeboki przynajmniej na 100cm - taki na 2 osoby

- a na ścianę od pokoju podwójna umywalka

- zmiast prysznica wanna pośrodku ściany, za nią półka na świece, kwiaty, obraz, a po bokach mogą wylądować wysokie szafki, albo siedzisko z boku

serio z tym prysznicem na dwie osoby? :)

czy na ściane do pokoju da sie wstawić umywalki, jeśli na poziomie niżej nie ma ściany w tym samym miejscu?

te propozycje o których piszesz to myślę, że omawia się na etapie projektowania instalacji prawda?

serio z tym prysznicem na dwie osoby? :)

czy na ściane do pokoju da sie wstawić umywalki, jeśli na poziomie niżej nie ma ściany w tym samym miejscu?

te propozycje o których piszesz to myślę, że omawia się na etapie projektowania instalacji prawda?

serio, serio :)

Projektowanie instalacji to podstawa. Przy takim ułożeniu będzie potrzebny dodatkowy pion, ale może warto. Szkoda takiego metrażu na zwykłą łazienkę.

dziękuję wszystkim za pomoc. prysznic jednak będzie pojedyńczy :)

instalację oczywiście projektujemy, ale pytanie kiedy to ma nastąpić - dopiero po zaprojektowaniu bryły, układu pomieszczeń itd?

Skoro projekt indywidualny, to już teraz planowałabym instalację, żeby potem nie przerabiać podejść...
instalację oczywiście projektujemy, ale pytanie kiedy to ma nastąpić - dopiero po zaprojektowaniu bryły, układu pomieszczeń itd?

- należy instalacje przewidywać na etapie koncepcji, zwłaszcza dot. kanalizacji sanitarnej, wentylacji mechanicznej, czy lokalizacji i wielkości pomieszczenia technicznego / kotłowni ...