admiralbar 24.02.2017 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Hej,w wziazku z podwyzkami styropianu niemal o 1/3 zastanawiam sie nad zmniejszeniem ocieplenia scian ze styro grafitowego z 20 cm na 15. Oszczednosc to 9m3 styropianu.Zapotrzebowanie roczne wychodzilo 7500 kWh, ( WM, zostaje na podloge 20 cm, strop 30 cm welny) wiec za duzo na grzanie pradem, bardziej sklamian sie do pompy ciepla ( rozwiaze problem grzania CWU).Czy pomysl ma sens (budzet mi sie nie po prostu domknie) czy zaciskac pasa i jakos wysciubic te fundusze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 24.02.2017 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Moim zdaniem zmniejszenie ocieplenia to błąd. To jedna z niewielu rzeczy w domu co pasywnie na siebie zarabia. Lepiej na czymś innym przytnij. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 24.02.2017 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Podwyżka była aż o 30%? U wszystkich? Ja bym również oszczędził na czymś innym. Weź grzanie jakimś kospelem za 2-3k a za jakiś czas może załapiesz się na dotację z gminy (choć wiem że dobrych opinii o nich to ty nie masz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.02.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zapotrzebowanie roczne wychodzilo 7500 kWh, ( WM, zostaje na podloge 20 cm, strop 30 cm welny) wiec za duzo na grzanie pradem, bardziej sklamian sie do pompy ciepla ( rozwiaze problem grzania CWU). Czy pomysl ma sens (budzet mi sie nie po prostu domknie) czy zaciskac pasa i jakos wysciubic te fundusze ? Przelicz, jakie będzie zapotrzebowanie po zmianach i jak długo będziesz musiał grzać Twoim źródłem ciepła, że przejeść oszczędność (im tańsze źródło, tym dłużej). Pilnuj też, żeby nie wyjechać poza dozwolone EP i parametry przegród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 24.02.2017 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Na razie wychodzi mi 7 500 tys kWh rocznie + grzanie CWU, moc urzadzenia grzewczego 5 kW. gorsze parametry izolacji odbilbym na PC. Oryginalnie w projekcie mam grzanie elektryczne, wiec poza EP raczej nie wyskocze.do tego dojdzie mi ok 34 m3 styro na podloge.Oszczednosci, hmmm juz nie wiem na czym szukac. Blacha zamiast dachowki cement ? Tylko zebym za 10 lat nie musial przerabiac tematu dachu jeszcze raz.Zaczynalem od 15 cm bialego styro na sciany, 15 cm na podloge i 15 cm welny+ went grawit. Potem stopniowo dokladalem izolacji i zmienilem wentylacje - chyba troche przeszacowalem sily. Edytowane 24 Lutego 2017 przez admiralbar :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.02.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Jaka Ci wychodzi różnica w PLN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 25.02.2017 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Na styro na elewacje ok 1,5-2 tys. przy graficie w zaleznosci od producenta zamieniajac 20 cm na 15 cm. Zamieniajac grafit 0,32 na bialy 0,40 przy tej samej grubosci 20 cm ok 1 tys zl. Nie wiem czy kleje sa w takiej sassmej cenie do grafitu i bialego, ale chyba juz tak.Egzotycznych producentow nie liczylem Izolacje podlogi i stropu zostawie jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 25.02.2017 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 A jaką masz cene za styro? 169 zł za m3 styro 033 możesz spokojnie znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 25.02.2017 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 na Mazowszu ? i Jakiej firmy ten styropian ? Chciałbym omijać firmy na Y, I, k-budy i inne mniej znane - chyba różni u nich z jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 25.02.2017 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Zależy ile potrzebujesz m3 bo często przy 20-30 wysyłka na cały kraj gratis. Na olx znajdziesz np styropoz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.02.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Na twoim miejscu odżałowałbym 1500 płn i najwyżej opuźnił nieco zakup np. wyposażenia. Pogrubienie ocieplenia w przyszłości będzie trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 25.02.2017 22:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Tylko tak odzalowalem te dodatkowe 5 cm na posadzke, WM i 10 cm na strop. Wydaje mi sie, ze przy pompie ciepla nie do konca jest sens dawanie tak duzej izolacji bo nadrobi sie to COP em pompy. Na razie mam 57 kWh/m2. Liczmy ze wzrosnie do 65 kWh/m2 co da ok 1200 kWh rocznie, liczac prad po 0,4 daje 480 zl. Zalozmy COP pompy tylko 2 to ok 240 zl rocznie. Czyli zwrot takiego ocieplenia to ok 7 lat. Edytowane 25 Lutego 2017 przez admiralbar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.02.2017 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Wydaje mi sie, ze przy pompie ciepla nie do konca jest sens dawanie tak duzej izolacji bo nadrobi sie to COP em pompy. Masz rację co do toku rozumowania. Przy PC kWh ciepła jest tania - a styropian kosztuje tyle samo, co dla grzejących prądem 1:1. Więc u nich większa grubość styro jest optymalna niż u Ciebie. Oczywiście do dokładniejszego przeliczenia. Natomiast przy PC zwróć uwagę na maksymalne obciążenie cieplne (zazwyczaj liczone dla -20*) żeby się nie okazało, że to co zaoszczędzisz na styropianie musisz wydać na mocniejszą PC. Albo zastanów się, przy słabszej PC nie będziesz musiał za dużo nadrabiać grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 26.02.2017 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Z Ozc wychodzi mi na razie moc urz grzewczego 5 kW, wiec do 9kW jeszcze sporo zapasu. Podobno 80%sezonu grzewczego to temp pow -2'C. Bedzie jeszcze kominek z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Przepraszam, jaką masz powierzchnię domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Znalazłem . Masz 135 m2 - skąd przy zapotrzebowaniu rocznym 65 kWh/m2 wychodzi ci 1200 kWh ???? Skąd masz cenę prądu - ( produkcja i przesył ) 0,4 PLN kWh ( planujesz 2 taryfy ? ). Zauważ że zmniejszenie ocieplenia będzie skutkowało wyższymi temperaturami w domu latem. Pc masz w planach z chodzeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 26.02.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Powoli,ogyrinalnie zapotrzebowanie wynosi 7700 kWh ( pomylilem sie o 200 kWh), to daje 57 kWh/m2. Jesli zmniejsze grubosc styro, zakladam zwiekszenie tego zapotrzebowania do 65 kWh. Tak, prad bedzie 2 taryfowy. Pc tylko do grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.02.2017 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Jeżeli policzysz że dodatkowe ocieplenie zapewni Ci lepszy komfort to 7letni okres zwrotu tych 1500 PLN będzie wyglądał zdecydowanie lepiej. Ponadto przy niższych temperaturach COP PC PW znacząco obniża się i wtedy masz grzałki . 2-3 takie zimy jak ta obecna i masz 4-5 lat zwrotu a nie 7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 27.02.2017 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Cześć.Powiem Ci, że stałem przed podobnym wyborem i podjąłem decyzję, że dam 20cm a najwyżej o rok puźniej kupię wyposażenie np. szafę.A ja miałem trudniejszy wybór bo grzeję ekogroszkiem a i dom stary czyli zysk z tych 5cm jeśli miałbym liczyć to zwróci się dużo później niż u ciebie. Ale przestałem na to patrzeć i zdecydowałem zrobić tak, aby potem nie myśleć o dokładaniu izolacji w przypadku zmiany sposobu grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts