Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana izolacji scian z 20 cm grafitu na 15 cm przy grzaniu PC

admiralbar

Recommended Posts

Hej,

w wziazku z podwyzkami styropianu niemal o 1/3 zastanawiam sie nad zmniejszeniem ocieplenia scian ze styro grafitowego z 20 cm na 15. Oszczednosc to 9m3 styropianu.

Zapotrzebowanie roczne wychodzilo 7500 kWh, ( WM, zostaje na podloge 20 cm, strop 30 cm welny) wiec za duzo na grzanie pradem, bardziej sklamian sie do pompy ciepla ( rozwiaze problem grzania CWU).

Czy pomysl ma sens (budzet mi sie nie po prostu domknie) czy zaciskac pasa i jakos wysciubic te fundusze ?

Zapotrzebowanie roczne wychodzilo 7500 kWh, ( WM, zostaje na podloge 20 cm, strop 30 cm welny) wiec za duzo na grzanie pradem, bardziej sklamian sie do pompy ciepla ( rozwiaze problem grzania CWU).

Czy pomysl ma sens (budzet mi sie nie po prostu domknie) czy zaciskac pasa i jakos wysciubic te fundusze ?

Przelicz, jakie będzie zapotrzebowanie po zmianach i jak długo będziesz musiał grzać Twoim źródłem ciepła, że przejeść oszczędność (im tańsze źródło, tym dłużej).

Pilnuj też, żeby nie wyjechać poza dozwolone EP i parametry przegród.

Na razie wychodzi mi 7 500 tys kWh rocznie + grzanie CWU, moc urzadzenia grzewczego 5 kW. gorsze parametry izolacji odbilbym na PC. Oryginalnie w projekcie mam grzanie elektryczne, wiec poza EP raczej nie wyskocze.

do tego dojdzie mi ok 34 m3 styro na podloge.

Oszczednosci, hmmm juz nie wiem na czym szukac. Blacha zamiast dachowki cement ? Tylko zebym za 10 lat nie musial przerabiac tematu dachu jeszcze raz.

Zaczynalem od 15 cm bialego styro na sciany, 15 cm na podloge i 15 cm welny+ went grawit. Potem stopniowo dokladalem izolacji i zmienilem wentylacje - chyba troche przeszacowalem sily.

Edytowane przez admiralbar
:)

Na styro na elewacje ok 1,5-2 tys. przy graficie w zaleznosci od producenta zamieniajac 20 cm na 15 cm. Zamieniajac grafit 0,32 na bialy 0,40 przy tej samej grubosci 20 cm ok 1 tys zl. Nie wiem czy kleje sa w takiej sassmej cenie do grafitu i bialego, ale chyba juz tak.

Egzotycznych producentow nie liczylem

Izolacje podlogi i stropu zostawie jak jest.

Tylko tak odzalowalem te dodatkowe 5 cm na posadzke, WM i 10 cm na strop. Wydaje mi sie, ze przy pompie ciepla nie do konca jest sens dawanie tak duzej izolacji bo nadrobi sie to COP em pompy. Na razie mam 57 kWh/m2. Liczmy ze wzrosnie do 65 kWh/m2 co da ok 1200 kWh rocznie, liczac prad po 0,4 daje 480 zl. Zalozmy COP pompy tylko 2 to ok 240 zl rocznie. Czyli zwrot takiego ocieplenia to ok 7 lat. Edytowane przez admiralbar

Wydaje mi sie, ze przy pompie ciepla nie do konca jest sens dawanie tak duzej izolacji bo nadrobi sie to COP em pompy.

Masz rację co do toku rozumowania. Przy PC kWh ciepła jest tania - a styropian kosztuje tyle samo, co dla grzejących prądem 1:1. Więc u nich większa grubość styro jest optymalna niż u Ciebie. Oczywiście do dokładniejszego przeliczenia.

Natomiast przy PC zwróć uwagę na maksymalne obciążenie cieplne (zazwyczaj liczone dla -20*) żeby się nie okazało, że to co zaoszczędzisz na styropianie musisz wydać na mocniejszą PC. Albo zastanów się, przy słabszej PC nie będziesz musiał za dużo nadrabiać grzałką.

Znalazłem . Masz 135 m2 - skąd przy zapotrzebowaniu rocznym 65 kWh/m2 wychodzi ci 1200 kWh ???? Skąd masz cenę prądu - ( produkcja i przesył ) 0,4 PLN kWh ( planujesz 2 taryfy ? ). Zauważ że zmniejszenie ocieplenia będzie skutkowało wyższymi temperaturami w domu latem. Pc masz w planach z chodzeniem ?

Jeżeli policzysz że dodatkowe ocieplenie zapewni Ci lepszy komfort to 7letni okres zwrotu tych 1500 PLN będzie wyglądał zdecydowanie lepiej. Ponadto przy niższych temperaturach COP PC PW znacząco obniża się i wtedy masz grzałki . 2-3 takie zimy jak ta obecna i masz 4-5 lat zwrotu a nie 7.

Cześć.

Powiem Ci, że stałem przed podobnym wyborem i podjąłem decyzję, że dam 20cm a najwyżej o rok puźniej kupię wyposażenie np. szafę.

A ja miałem trudniejszy wybór bo grzeję ekogroszkiem a i dom stary czyli zysk z tych 5cm jeśli miałbym liczyć to zwróci się dużo później niż u ciebie. Ale przestałem na to patrzeć i zdecydowałem zrobić tak, aby potem nie myśleć o dokładaniu izolacji w przypadku zmiany sposobu grzania.