Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wolno wybudować na działce bez pozwolenia?

klb

Recommended Posts

Witam serdecznie,

zastanawiam się nad możliwościami jakie daje aktualnie prawo budowlane i proszę o opinię czy dobrze rozumuję.

Załóżmy że posiadam działkę np. 8 arów. Dodatkowo załóżmy, że MPZP zezwala na budowę wszystkiego na co zezwala nam ustawa oraz pomińmy kwestię Powierzchni Biologicznie Czynnej a także realne możliwości realizacji obiektów na tak małej działce.

Czy na tej działce z czysto formalnej pozycji mogę jednocześnie wybudować bez pozwolenia:

a) domek jednorodzinny

b) budynek gospodarczy lub garaż do 35 m2 powierzchni zabudowy

c) jedną wiatę o powierzchni zabudowy do 50 m2

d) altanę ogrodową do 35 m2

e) szambo do 10 m3

f) 2 miejsca postojowe dla samochodów

g) basen o powierzchni np. 40 m2

h) oczko wodne np. o powierzchni 15 m2

i) wszystkie przyłącza

j) dowolny obiekt małej architektury, np. kapliczkę

k) ogrodzenie do 2,2 m wysokości

Czy dobrze rozumuję, że dany limit przypadający na określoną powierzchnię (np. „ łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m² powierzchni działki” dla altan) dotyczy tylko wymienionych w danym punkcie czy też mam zsumować wszystkie obiekty objęte limitem. Przykładowo:

Limit stanowią: garaż, garaż, altana, altana - po dwa obiekty danego typu na każde 500m2

Czy też: garaż, altana - bez względu na rodzaj obiektu?

Mam nadzieję, że nie zamieszałem zanadto.

Dla ułatwienia przytoczę fragmenty Art. 29 ustawy prawo budowlane:

„Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1a) wolno stojących budynków mieszkalnych jednorodzinnych, których obszar oddziaływania mieści się w całości na działce lub działkach, na których zostały zaprojektowane;

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, garaży, wiat lub przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m², przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m² powierzchni działki;

2a) wolno stojących parterowych budynków rekreacji indywidualnej, rozumianych jako budynki przeznaczone do okresowego wypoczynku, o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać jednego na każde 500 m2 powierzchni działki;

2c) wiat o powierzchni zabudowy do 50 m2, sytuowanych na działce, na której znajduje się budynek mieszkalny lub przeznaczonej pod budownictwo mieszkaniowe, przy czym łączna liczba tych wiat na działce nie może przekraczać dwóch na każde 1000 m2 powierzchni działki;

2d) wolno stojących altan o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

3) przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

3a) zbiorników bezodpływowych na nieczystości ciekłe o pojemności do 10 m3;

10) miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie;

15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 50 m2;

20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

22) obiektów małej architektury;

23) ogrodzeń;

A jak to jest dokładnie z tym zgłoszeniem? Czy wymagany jest projekt budowlany wykonany przez uprawnionego projektanta, czy może wystarczy jakiś szkic nakreślony przez inwestora ? Czy wymagany jest kierownik budowy? Czy wymagany jest geodeta ? Bo jeżeli tak to co takie zgłoszenie nie różni się chyba niczym od pozwolenia?

Naprawdę robi Ci różnicę, czy składasz dokumenty na pozwolenie na budowę, czy budujesz na zgłoszenie? Procedura trochę inna, ale efekt taki, że jak coś można zbudować na PnB to lepiej iść tą drogą.

Nie bardzo rozumiem otrzymanej odpowiedzi. Nigdzie nie pytałem co jest lepsze (PnB czy zgłoszenie) tylko co można bez pozwolenia (co oznacza że albo na zgłoszenie albo bez jakiejkolwiek papierologii) i czy dobrze interpretuję przepisy dotyczące liczby obiektów na działce. Celowo założyłem że działka jest mała.

Oczywiście w kwestii budowy domu zgłoszenie jest bez sensu (poza nielicznymi wyjątkami) ale przy budowie altanki... czy też małej wiaty... Do tych obiektów nie trzeba projektów, wystarczy zgłoszenie chęci budowy z mapką na której wskażemy lokalizację obiektu.

Ja natomiast "teoretycznie" rozważam czy na małej działce w zgodzie z przepisami można upchać te wszystkie obiekty. Szczególnie chodzi mi o rozwianie moich wątpliwości w tym zakresie:

"Czy dobrze rozumuję, że dany limit przypadający na określoną powierzchnię (np. „ łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m² powierzchni działki” dla altan) dotyczy tylko wymienionych w danym punkcie czy też mam zsumować wszystkie obiekty objęte limitem. Przykładowo:

Limit stanowią: garaż, garaż, altana, altana - po dwa obiekty danego typu na każde 500m2

Czy też: garaż, altana - bez względu na rodzaj obiektu?"