Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trawnik na glinie

Recommended Posts

Witam. Pewnie wątek jakiś gdzieś był, ale... Mam działkę i na niej jakaś ziemia została nawieziona. Pod ziemią mam glinę!!! teren nie jest zbytnio chłonny. Po konkretnych ulewach mam gdzie nie gdzie wodę. Żonie obiecałem,że własnoręcznie wykonam trawnik:) I mam pytanie jak to zrobić. Chciałbym jakąś odmianą trawy,która scali mi tę niby ziemię z gliną. Plan mam taki:

1) pozbierać kamienie,patyki itp

2) wyrównać ziemię

3) uwałować/ ubić

4) spryskać randapem chwasty

5) po 21 dniach albo siać trawę lub nawieźć warstwę ziemi z oczyszczalni (to jakiś humus czy jakoś tak)

6) zasiać trawę ,ale jaką??????

7) czekać z browarem na pierwsze koszenie

Dobry plan? jaki rodzaj traw użyć? czy ten humus potrzebny? czy trawa wyjdzie na tym co mam ?

Gość Konto usunięte_1*
Ja męczyłem się z trawą na glinie prawie pół roku za diabła nie chciała rosnąć a siałem chyba 4 rodzaje , ktoś mi doradził nawozy dla rolników , saletra amonowa 60 zł duży worek , od tego momentu jak ruszyła to obłęd , koszenie do jesieni co 1 tydzień max 2 , tak zgęstniały korzenie że nie wiem czy tam była kiedyś glina :D teraz jest super i po deszczach spokojnie idzie chodzić bez wpadania po kolana :yes:

Ja męczyłem się z trawą na glinie prawie pół roku za diabła nie chciała rosnąć a siałem chyba 4 rodzaje , ktoś mi doradził nawozy dla rolników , saletra amonowa 60 zł duży worek , od tego momentu jak ruszyła to obłęd , koszenie do jesieni co 1 tydzień max 2 , tak zgęstniały

korzenie że nie wiem czy tam była kiedyś glina :D teraz jest super i po deszczach spokojnie idzie chodzić bez wpadania po kolana :yes:

Jak dowaliłeś azotu to się nie dziw, że trawa rośnie jak wściekła. Lepszy od tego co sypnąłeś jest chyba tylko mocznik (46% azotu).

jak nawieziesz sobie na zwałowaną glinę nowej ziemi to popłynie ci po pierwszym deszczu.

na glinie trzeba ziemię rozluźnić - mieszając ją z gruboziarnistym piaskiem i słomiastym obornikiem (lub innym materiałem organicznym: kompost popieczarkowy, ostatecznie substrat torfowy). Dopiero potem wyrównać, odchwaszczać, wałować i siać.

Ogólnie to na glinie mam z 30 cm ziemi,chciałem tylko dowieźć z oczyszczalni ścieków te odpady ze zbiorników,taka czarna ziemia (śmierdzi przez jakis czas,ale rośnie na niej wszystko). Czy są jakieś specjalne odmiany traw na tego typu podłoża? Z saletrą to dzięki za podpowiedź:)

Na logikę też bym miał obawy. Ale widziałem to już u innych ludzi i oprócz tego,że trawa rośnie jak szalona to innych skutków nie widziałem. Dodam tylko,że nie mam zamiaru przywieźć tego ,,Bóg wie ile" tylko skromnie zaczernić ziemię (max 1 cm). Chyba ,że masz inny pomysł :)

Ogólnie to na glinie mam z 30 cm ziemi,chciałem tylko dowieźć z oczyszczalni ścieków te odpady ze zbiorników,taka czarna ziemia (śmierdzi przez jakis czas,ale rośnie na niej wszystko). Czy są jakieś specjalne odmiany traw na tego typu podłoża? Z saletrą to dzięki za podpowiedź:)

Mam to samo co Ty, około 30-35 cm ziemi (3 klasa) a dalej glina ile koparka sięgnie. Wszystko rośnie jak należy. Moja rada jest taka: walnij dobrego obornika (nie od świń) najlepiej koński lub króliczy, ostatecznie krowi, kultywator i do przodu. Dobry gnój zawiera azot ale nie w takiej dawce jak nawóz, który sypnąłeś.

Tylko osad z oczyszczalni jest "naturalnym składnikiem". Z tym, że bardziej śmierdzącym, zawierającym bakterie E.coli i inne ludzkie patogeny (używać bezwzględnie rękawic podczas pracy z nim, bo zakażenie przez małe ranki może prowadzić do sepsy)

Z powodu podobieństwa patogenów (i smrodu) nie zaleca się też obornika spod świń. Tylko bydlęcy, koński itp.

Rolnicy natychmiast zaorywają pole kiedy użyją osadów z oczyszczalni. A i tak śmierdzi okropnie. Na polu raczej nie ma się bezpośredniego kontaktu ciała z ziemią - nawóz rozsypuje i przekopuje maszyna.

Mieszkanki traw to w zasadzie 5 gatunków (trzy gatunki kostrzew, życica i czasem wiechlina lub mietlica), tylko w różnych proporcjach, zależnie od użytkowania (dekoracyjne/gazonowe, rekreacyjne/uniwersalne, sportowe).

Zasadniczo trawy trawnikowe wymagają gleb przepuszczalnych, dlatego zazwyczaj na glinach dosypuje się piasku.

Na glinach zaleca się dodatkowo robienie co roku (lub czasem dwa-trzy razy w roku na intensywnie uzytkowanych trawnikach) aeracji, by napowietrzyć korzenie.

Jest ogromny temat o mieszankach traw na trawniki: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?1840-Jaka-trawa-na-TRAWNIK-wątek-zbiorczy-o-gatunkach-odmianach-i-mieszankach&highlight=trawnik