Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zamienić na dom 2 mieszkania na kredyt?

Recommended Posts

Witam

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł jak to sensownie zrobić: zamiast 2 mieszkań na kredyt, które posiadam, wybudować dom. Jedno z tych mieszkań jest najmowane , w drugim mieszkam z rodziną. Po sprzedaży i spłacie kredytów zostaje mi 50tys z pierwszego mieszkania i ok 40 tys z drugiego. Działkę budowlaną mam po rodzicach. Jak sensownie coś budować, żeby nie przeprowadzać się do rodziców na trochę. Moja zdolność kredytowa po sprzedaży mieszkania pierwszego wyniesie ok 80tys., po sprzedaży drugiego już 230tys. Co radzicie?

Albo poświęcić sporo czasu i wysiłku na zdobycie większych pieniędzy i zlecić tę budowę DOBREJ firmie..

Albo poświecić sporo czasu i wysiłku na zdobycie wiedzy o budowaniu. Budować systemem gospodarczym. Ty dowodzisz a wybrane ekipy robią co każesz i tak jak każesz.

Pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie.

Zbuduj "teoretycznie" te dwa pierwsze. Tak na początek.

Wsadzisz czas i zyskasz wiedzę a kasy nie stracisz.

Adam M.

Twoja zdolność kredytowa pozwala na budowę naprawdę małego, prostego domku i to jeszcze większość prac musiałbyś robić własnymi rękoma. Zastanów się czy mieszkanie nie jest wygodniejsze jednak?

Za 200 tyś to postawisz dom najwyżej do stanu deweloperskiego. Bez okładzin podłogowych, malowania ścian, wyposażenia łazienki, kuchni. Bez płotu, ścieżki do domu.

Jeśli jednak aż tak zależy ci na domu, to najmowane sprzedajesz i z tego co zostaje budujesz fundament i tyle ile się da murów. Pod działkę i budowę bierzesz kredyt, ciągniesz budowę dalej. Sprzedajesz mieszkanie z opóźnioną wyprowadzką, dokładasz do budowy i wprowadzasz się do domku.

Wynajmowane mieszkanie nie podbije Ci zdolnosci?

Ja bym chyba sprzedal mieszkanie w ktorym mieszkacie a drugie zostawil pod najem.. ale wtedy i gotowki malo i zdolnosc mala.

Jak nie to sprzedac oba mieszkania i dopiero budowac, ale to troche skomplikowane. Innej opcji raczej nie ma.

Jaki duzy dom planujesz?

Pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie.

Tak było w zamierzchłych czasach, kiedy ludzie nie mieli dostępu do tysięcy informacji, jakie zapewnia im teraz internet.

W czasach dzisiejszych, wybudować dom dla wroga, to trzeba być po prostu głupim. Kierownik budowy - jaki by nie był - nie pozwoli wybudować nikomu takiego domu, bo wie, że potem po sądach będzie ciągany.

Także to powiedzenie jest już nieaktualne.

Forum sobie poczytaj...

Znowu tak jest, bo informacji, zwykle sprzecznych a w połowie mniemanych jest tyle, ile marketingu.

I WSZYSTKO jest najlepsze, najtańsze - tylko brać i płacić.

Przecież budowanie to nie sztuka!

Mamy XXI wiek.

Jak zamek z piasku budowaliśmy i w piaskownicy nam wychodziło to i dom postawimy!

Co? Nie damy rady?

MY?

- Potrzymaj mi piwo!...

Adam M.

Mieszkanie w bloku nie jest takie złe, tylko mam poczucie, że działka budowlana się marnuje... A co do domu to nie zależy mi na luksusach, tylko zwykły standard. Wykończenie tj. podłogi i ściany we własnym zakresie byśmy robili.

Ja też piszę o zwykłym standardzie - zgodnym z nowelizacją przepisów budowlanych na 2017 rok. Wybudować mały dom za 200 tyś będzie ciężko, Potrzebna praca własna już na etapie stawiania murów.

Ja też piszę o zwykłym standardzie - zgodnym z nowelizacją przepisów budowlanych na 2017 rok. Wybudować mały dom za 200 tyś będzie ciężko, Potrzebna praca własna już na etapie stawiania murów.

Pisząc wybudować co masz na myśli ? wybudować do stanu jakiego? żeby zamieszkać?