molibden 26.02.2017 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 (edytowane) Mam takie pytanie - czy jeżeli sprzedam mieszkanie kupcowi który chce zapłacić za nie pieniędzmi z kredytu to jak powinienem się zabezpieczyć przed sytuacją w której po podpisaniu aktu notarialnego bank odstąpi od umowy kredytowej albo wręcz kredytobiorca to zrobi? O ile wiem istnieje taka możliwość i o ile zapłata z banku na moje konto w teorii wygląda bezproblemowo to niestety po drodze można się naciąć albo na oszusta albo na kogoś nierozgarnietego który zataił coś przed bankiem i ja zostanę na lodzie ze sprzedanym mieszkaniem za które nie mam kasy. Jeszcze nie sprzedałem tego mieszkania ani nie mam nabywcy , ale przygotowuję się na rożne scenariusze i najlepszy byłby taki w którym kupiec ma kasę na koncie i tgo samego dnia wpłaca mi kwotę i po sprawie a z kredytem to zaraz zacznie się litania. A to umowę przedwstępną renegocjować, a to bank coś opóźnia a to nabywca nie dostanie kredytu itd. Mieszkanie jest spółdzielcze - własnosciowe i nie ma księgi wieczystej wiec nie mam nawet na czym jakiegoś wpisu czy zastrzeżenia ustanowić. Nie wiem też czy w takiej sytuacji ktoś dostanie kredyt na spółdzielcze własnościowe od banku. Co sądzicie o takich sytuacjach? Edytowane 26 Lutego 2017 przez molibden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 26.02.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 W akcie notarialnym będzie zapis o poddaniu się egzekucji.Jeśli nie ma przeciwwskazań do założenia KW, to problemu z uzyskaniem kredytu być nie powinno. Konieczne będzie wystąpienie do spółdzielni o stosowne zaświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molibden 26.02.2017 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Dziękuje za odpowiedź. No tak. Księgi nie ma to i bank nie da kredytu więc zostają nabywcy którzy gotówkę mają albo wezmą kredyt pod zastaw innej nieruchomości. Robi się ograniczony krąg nabywców. W dodatku z tego co się dowiedziałem sądy niekoniecznie zakładają obecnie księgi dla mieszkań spółdzielczych na gruntach nie będących własnością spółdzielni a tu chyba mam przypadek gdzie jest użytkowanie wieczyste. Nawet jakbym wykupił to mieszkanie to i tak cała procedura z KW trwać bedzie długie miesiące. Cóż... będzie chyba trudno to sprzedać chyba ze cenę jakąś atrakcyjną dam, ale to tez nie interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.02.2017 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Cóż... będzie chyba trudno to sprzedać chyba ze cenę jakąś atrakcyjną dam, ale to tez nie interes. Jeżeli nieruchomość nie ma jeszcze KW to przy akcie sprzedaży notariusz ma obowiązek złożyć wniosek o jej założenie. Możesz też założyć księgę wcześniej - może przybędzie dzięki temu potencjalnych kupców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 26.02.2017 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Użytkowanie wieczyste nie jest przeciwwskazaniem do wyodrębnienia KW. Najlepiej będzie, jeśli udasz się do swojej spółdzielni i już na tym etapie uzyskasz zaświadczenie o braku przeciwwskazań do wyodrębnienia KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molibden 27.02.2017 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Jeżeli nieruchomość nie ma jeszcze KW to przy akcie sprzedaży notariusz ma obowiązek złożyć wniosek o jej założenie. To dla mnie nowość. Nie wiem czy dobrze rozumiem. Notariusz złoży wniosek obligatoryjnie czy to jest opcja dla klienta który chce kupić mieszkanie ale do tego musi mieć KW na potrzeby kredytu? Nie zakładałem KW bo nigdy nie była mi potrzebna pod zastaw a że mieszkam kilkaset km od tego mieszkania to też nie bardzo miałem jak biegać po sądach. Generalnie to fajniej by było gdyby trafił się klient który chciałby kupić bez kredytu bo wtedy teoretycznie sprawa jest bardzo prosta. jak bedzie chciał to potem sobie albo to mieszkanie wykupi, albo założy KW jako nowy własciciel, ale chyba bedzie trudno takiego klienta znaleźć, choć dwóch już miałem, ale cena trochę odbiegała od moich oczekiwań. No jest to trochę okazja bo mieszkanie do remontu wiec dużo pewnie za to nie wezmę. Wynająć już nie mam ochoty bo kłopoty z sąsiadami i straszeniem policją, sądami itp, ogród musi ktoś utrzymywać a jeszcze nie zdarzył mi się najemca który przypilnowałby płotów i koszenia trawy wiec potem mam koszty i kłopoty z remontami a mieszkam niestety dość daleko od tego mieszkania wiec zdecydowałem się sprzedać bo na razie tylko koszty to generuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Notariusz złoży wniosek obligatoryjnie czy to jest opcja dla klienta który chce kupić mieszkanie ale do tego musi mieć KW na potrzeby kredytu? Prawo o notariacie: § 4. Jeżeli akt notarialny zawiera przeniesienie, zmianę lub zrzeczenie się prawa ujawnionego w księdze wieczystej albo ustanowienie prawa, które może być ujawnione w księdze wieczystej bądź obejmuje czynność przenoszącą własność nieruchomości, chociażby dla tej nieruchomości nie była prowadzona księga wieczysta, notariusz sporządzający akt notarialny, nie później niż w dniu jego sporządzenia, składa wniosek o wpis w księdze wieczystej za pośrednictwem systemu teleinformatycznego obsługującego postępowanie sądowe. Kiedyś spotkałem notariusza, co traktował to literalnie - bo jedna czynność to dokonanie wpisu, a osobna założenie KW. I, na życzenie klienta, wysłał tylko dokumenty do dokonania wpisu. A stawki notarialne były dużo wyższe, więc samodzielne złożenie wniosku to było ładnych kilkaset złotych oszczędności. Jednak AFAIK większość notariuszy twierdziła, że to oznacza dla nich również obowiązek złożenia wniosku o założenie KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
molibden 27.02.2017 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 No dobrze, ale ta KW to już jest koszt sprzedającego czy nabywcy? Bo czytałem wypowiedzi w których to kupujący załatwiali formalności z załozeniem ksiegi dla spółdzielczego własnościowego - już po zakupie. A to zaświadczenie ze spółdzielni o braku przeciwwskazań to od ręki wydają czy trzeba składać wniosek i czekać? No bo jest to dla mnie kłopot - mieszkam daleko od tej lokalizacji. Coś jeszcze będzie potrzebne notariuszowi w kwestii KW? Bo reszta to wiadomo - zaświadczenie o braku zadłużenia i o członkostwie.I od kiedy ten przepis o obligatoryjnym załozeniu KW obowiązuje? Nabyłem to mieszkanie w drodze darowizny w 2003r i notariusz nie zakładała KW dla mieszkania. Wiem ze istnieje KW dla budynku - a własciwie to jakby dla klatki schodowej (np ul. xxx12A) bo sprawdzałem przed chwilą - chyba że coś pomyliłem bo na razie w pośpiechu sobie szukam tylko informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts