westen 26.02.2017 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Witam, przymierzam się do utwardzenia ziemi (korytowanie i wsypanie tam odpowiedniego materiału) od garażu do drogi i powstało pytanie- czy np. od furtki do drzwi wejściowych i w innych miejscach przed domem oraz dookoła domu też trzeba tak korytować i na ostro utwardzać czy wystarczy wysypać pod kostke piasku lub innej mieszanki bez wcześniejszego usuwania humusu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiasad 26.02.2017 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 U nas ekipa usunęła humus również tam, gdzie chodniki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2017 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 lepiej usunąć humus, o ile to faktycznie jest warstwa próchniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkaszka 26.02.2017 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 usunąć humus, zagęścić grunt zagęszczarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
westen 26.02.2017 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 to jak to najlepiej rozegrac? bo nie widzi mi się utwardzanie terenu a później kopanie w tym rowu dla wody, kanalizacji i prądu. Z drugiej strony jeśli najpierw zrobie wykopy i wykonam przyłącza to później strach będzie tam kopać nad tym. Niby najlepiej byłoby zrobić wykopy, w ten sam dzien (żeby nie zalało wykopów) sprowadzić na działkę elektryka, niech podciągnie prąd do domu, w tym samym czasie hydraulika, niech podłącza wode i kanalize, do tego od razu geodete, niech naniesie przyłącza na mape no i jednocześnie musiałby ktoś przyjść z wydziału wod-kan i to zobaczyć przed zakopaniem, wtedy przysypać przyłącza, wsypać materiał, zagęścić i mieć zrobione. Tylko zwołanie tak wszystkich jest nierealne. Ponawiam pytanie: Jak to najlepiej rozegrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Z. 28.02.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Ale nie bardzo zrozumiałem, chcesz obok siebie poprowadzić wszystko ? Prąd kanalizację i co tam jeszcze trzeba. No raczej powinny te instalacje być od siebie odsunięte nieco . Ja u siebie mam w jednym miejscu wodę obok przyłączoną kanalizację { wkopaną na 4metry !!!} a telefon i prąd z innej strony. Myślę że etapami musisz robić ewentualnie prąd z lewe chodnika a woda z drugiej. Nie pamiętam jaka odległość powinna być pomiędzy instalacjami, bo na raz nie dasz rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 28.02.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Usunąć zawsze humus, zwalić na pryzmę. Zrobić tymczasowe dojazdy. Budować się, doprowadzać instalacje, plac budowy zostanie bardzo zniszczony i zasyfiony w między czasie. Na koniec jeszcze raz wykorytować i wywieść tą mieszankę śmieci i tymczasowej podbudowy i zrobić zgodnie ze sztuką podjazdy, tam gdzie mają być, a resztę uzupełnić humusem z pryzmy. Piasek stosuje się w celach oszczędnościowych, kiedy np. trzeba się bardziej podnieść, albo chcąc zaoszczędzić na tłuczniu. Osobiście widziałem tanie realizacje w okolicy, zapadające się podjazdy i powstające koleiny na podjazdach do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 28.02.2017 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 U nas przyłącza idą w podjeździe, tudzież tuż obok i wstrzymujemy się z wykonaniem podjazdu do czasu, aż wszystko zostanie tam wkopane.Wcale nie trzeba wołać wszystkich na raz, poza tym przyłącza nie biegną tuż pod powierzchnią ziemi.Boisz się utwardzenia podjazdu z przyłączami a jak się zagęszcza piach pod chudziaka? Przecież też kładzie się rury, zasypuje warstwowo piachem i ubija, a są sporo płycej niż instalacje ziemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 04.03.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Humus należy usunąć bo ci będzie chodnik "pływał" po deszczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts