Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy utwardzać ziemie trzeba wszędzie gdzie będzie kostka?

Recommended Posts

Witam, przymierzam się do utwardzenia ziemi (korytowanie i wsypanie tam odpowiedniego materiału) od garażu do drogi i powstało pytanie- czy np. od furtki do drzwi wejściowych i w innych miejscach przed domem oraz dookoła domu też trzeba tak korytować i na ostro utwardzać czy wystarczy wysypać pod kostke piasku lub innej mieszanki bez wcześniejszego usuwania humusu?

to jak to najlepiej rozegrac? bo nie widzi mi się utwardzanie terenu a później kopanie w tym rowu dla wody, kanalizacji i prądu. Z drugiej strony jeśli najpierw zrobie wykopy i wykonam przyłącza to później strach będzie tam kopać nad tym. Niby najlepiej byłoby zrobić wykopy, w ten sam dzien (żeby nie zalało wykopów) sprowadzić na działkę elektryka, niech podciągnie prąd do domu, w tym samym czasie hydraulika, niech podłącza wode i kanalize, do tego od razu geodete, niech naniesie przyłącza na mape no i jednocześnie musiałby ktoś przyjść z wydziału wod-kan i to zobaczyć przed zakopaniem, wtedy przysypać przyłącza, wsypać materiał, zagęścić i mieć zrobione. Tylko zwołanie tak wszystkich jest nierealne. Ponawiam pytanie: Jak to najlepiej rozegrać?

Ale nie bardzo zrozumiałem, chcesz obok siebie poprowadzić wszystko ? Prąd kanalizację i co tam jeszcze trzeba. No raczej powinny te instalacje być od siebie odsunięte nieco . Ja u siebie mam w jednym miejscu wodę obok przyłączoną kanalizację { wkopaną na 4metry !!!} a telefon i prąd z innej strony.

Myślę że etapami musisz robić ewentualnie prąd z lewe chodnika a woda z drugiej. Nie pamiętam jaka odległość powinna być pomiędzy instalacjami, bo na raz nie dasz rady.

Usunąć zawsze humus, zwalić na pryzmę. Zrobić tymczasowe dojazdy. Budować się, doprowadzać instalacje, plac budowy zostanie bardzo zniszczony i zasyfiony w między czasie. Na koniec jeszcze raz wykorytować i wywieść tą mieszankę śmieci i tymczasowej podbudowy i zrobić zgodnie ze sztuką podjazdy, tam gdzie mają być, a resztę uzupełnić humusem z pryzmy. Piasek stosuje się w celach oszczędnościowych, kiedy np. trzeba się bardziej podnieść, albo chcąc zaoszczędzić na tłuczniu. Osobiście widziałem tanie realizacje w okolicy, zapadające się podjazdy i powstające koleiny na podjazdach do garażu.

U nas przyłącza idą w podjeździe, tudzież tuż obok i wstrzymujemy się z wykonaniem podjazdu do czasu, aż wszystko zostanie tam wkopane.

Wcale nie trzeba wołać wszystkich na raz, poza tym przyłącza nie biegną tuż pod powierzchnią ziemi.

Boisz się utwardzenia podjazdu z przyłączami a jak się zagęszcza piach pod chudziaka? Przecież też kładzie się rury, zasypuje warstwowo piachem i ubija, a są sporo płycej niż instalacje ziemne.