Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z7 90m2 ze zmianami

Recommended Posts

Dach i dach, już mi się nie chce...no ale trzeba, więc zabrałem się za blachę. Na pierwszy ogień poszły obróbki deski czołowej. Wszystkie obróbki od ruukki. Szczerze polecam.

IMG_20190402_175104.jpg

IMG_20190402_175118.jpg

Rynny, galeco stalowe kolor grafitowy. Tu było ciekawie ponieważ w projekcie miałem rynny 150tki więc takie zamówiłem w sumie bez zastanowienia. Jak kierowca mi je przywiózł to się ich przestraszyłem,wielkie jak cholera. Myślę sobie, przecież tego nie założę bo cały efekt dachu zepsują. Szybki telefon do Pani ze składu czy jest możliwość wymiany na mniejsze. Następnego dnia przyjechały 135. Trochę mniejsze ale jakże piękniejsze :rolleyes:

I są już na swoim miejscu

IMG_20190404_154431.jpg

IMG_20190404_154443.jpg

Następnie pas nadrynnowy co by ewentualne skropliny z membrany trafiły do rynny (pas zamówiony w lokalnej firmie)

IMG_20190405_160531.jpg

IMG_20190405_160644.jpg

IMG_20190407_180358.jpg

W sobotę pogoda nie dopisała a szkoda bo zawsze mam pomocnika i robota przyśpiesza. Prace w deszczu na dachu odpadają więc przeniosłem się pod dach a, że jest w całości pokryty membraną to mi nie kapało na głowę. Fajne uczucie jak pierwszy raz nie leje mi się woda do domu :wiggle:

Przy okazji test rynien czy działają i.......

[IMG_20190406_151713.jpg

IMG_20190406_151721.jpg

działają

W środku przyszykowałem bloczki do wklejenia w okna. Musiałem dociąć paski ok 9cm aby złapać dobrą wysokość pod okna.

IMG_20190407_180313.jpg

IMG_20190407_180257.jpg

I jeszcze

IMG_20190407_180439.jpg

:bye::bye:

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam.

Pracy było i nadal jest tak dużo, że znów zaniedbałem dziennik. Dzieje się ostatnio sporo u mnie, efekty są widoczne i nie ukrywam, że mnie bardzo cieszą.

A więc po kolei, lecimy dalej z dachem

1-502.jpg

1-503.jpg

1-504.jpg

1-498.jpg

1-506.jpg

1-507.jpg

1-505.jpg

1-511.jpg

Kominki wirplasta. Z lewej wyrzut z rekuperatora z prawej odpowietrzenie kanalizacji.

Na tą chwilę dach mam prawie skończony, zostały obróbki szczytowe i gąsiory. Myślę, że w tym tyg będzie skończony.

A teraz czas na okna :wiggle::wiggle: Przyjechały trochę za wcześnie ale jak już są to niech montują.

Padło na Dako DPQ 82, kolor winchester z którego jestem mega zadowolony. Po prostu jest piękny. W pierwszej wersji miał być złoty dąb ale gdzie się nie spojrzy to go widać, więc decyzja była prosta.

Kilka szczegółów, okna w kuchni, jadalni, pom.gosp. i łazience to fixy. W pokojach zdecydowałem się na otwierane które są wyposażone w ukryte zawiasy. W salonie zawitał 3 metrowy HS, mega okno, długo nie mogłem się na niego napatrzyć. Każde okno prócz hs'a ma cienkie zgrzewy.

Montaż ciepły na taśmach illbrucka, ciepłych parapetach i z wysunięciem po za lico muru. Hs stoi na poszerzeniu systemowym z użyciem plastikowych klinów. Montażyści widziałem, że się przykładali do montażu, myślę, że nie popełnili jakiegoś błędu.

Przed montażem okien wymieniłem styropian na xps na nadprożach i musiałem dociąć bloczki na odpowiednią wysokość pod hs'a

1-513.jpg

1-514.jpg

1-515.jpg

1-516.jpg

1-517.jpg

1-531.jpg

IMG-20190430-132145.jpg

IMG-20190505-150749.jpg

1-532.jpg

1-533.jpg

1-534.jpg

IMG-20190505-145826.jpg

I na koniec z drzwiami mojego autorstwa...:rolleyes:

1-536.jpg

Pozdrawiam.

Dzięki Pany. Z dachu i okien jestem na razie bardzo zadowolony.

walec7_7 znajome, znajome nawet ta sama firma montowała. Powiedzieli, że jak bym kiedyś otworzył firmę budowlaną to oni chcą na moich budować okna montować...:rolleyes:

Takie dwie fotki, wczoraj do 21 na budowie siedziałem i obróbki kończyłem, ostatnie cięcie ledwo widziałem tak już się ściemniło. Także dach w 95% skończony.

Zostały gąsiory i obróbka szczytowa. Jutro też rusztowanie oddaje bo już ponad dwa miesiące mam wypożyczone, trochę szarpnie ale nie wyobrażam sobie pracy bez niego.

Wyprowadziłem też wodę z rynien po za dom. Po ostatnich dość obfitych deszczach za dużo wody zlatywało z dachu, choć drenaż na bieżąco odbierał z gruntu wodę to wolałem jej się pozbyć, niech lei dalej.

1-546.jpg

1-549.jpg

Siema, jak masz rozwiazana wentylacje blachy w okapie? Masz krstke wentylacyjna, jakas wroblowke? Jak to wyglada? Masz jakies foty bo nie widze akurat tego, a interesuje mnie to bo u kolegi dekarze olali tą sprawe i chce mu pokazac jak to powinno wygladać jak sie ma blache na rąbek, a wydaje mi sie ze u Ciebie bedzie prawidlowo ;)

• 2 weeks później...

Wreszcie udało się skończyć dach. Pogoda skutecznie ograniczyła prace. Gąsiory i brakujące obróbki na miejscu.

Najpierw listwa podgąsiorowa

IMG-20190520-183710.jpg

No i sam gąsior

IMG-20190521-162022.jpg

IMG-20190526-172254.jpg

IMG-20190526-172306.jpg

Jak kończyłem dach szedł przechodzień i takie słowa do mnie: " Chodzie tu prawie dziennie i oglądam jak pan ten dach robi i tak myślę, że zapytam w końcu - gdzie ten komin bo dach już skończony a ja go nie widzę...?" :D:lol2:

• 2 weeks później...
Mam te same rolety i silniki, używam ich już od ponad 2 lat, zamntowane mam dłużej i zero problemów. Polecam przykręciś skrzynkę do prowadnica, wiem że sama w sobie dobrze siedzi, ale wtedy już tak łatwo nie pójdzie chodzić....

Wiem ;) dlatego też zdecydowałem się na takie skoro sprawdzone i polecane

Skrzynki są chwycone kotwami do nadproży, także tak szybko nie pójdzie ich zwinąć.

O widzisz, ciesze się że zadowolony :) Podobno ekipa się im zmieniła i przez to też nie poznałem montażu :) Jest lepiej :p Dach wyszedł świetnie!

Dzięki, też mi się dach podoba :rolleyes: Choć jeden panel skrajny delikatnie mi w upale faluje. Ale on od początku był jakiś dziwny, chyba w transporcie sie przegiął za bardzo.

W te upały teraz HS trochę ciężej mi chodzi. Normalnie paluszkiem jednym idzie go przesuwać a teraz po środku jest delikatny opór. :confused:

-------------------------------------

Powoli ruszam z działówkami. Materiał silikat h+h gr.12cm

I powiem szczerze, że w porównaniu do betonu komórkowego jest fatalny w obróbce. No ale jakoś to zmęczę powoli.

IMG-20190609-182219.jpg

IMG-20190610-155424.jpg

Zacząłem już drugą warstwę ale upał niesamowity więc narazie odpuściłem. Na kleju pisze obróbka do 25st a w powietrzu grubo ponad 30st.....

Serwis wzywaj do tego hs'a. Miałem to samo i okazało się że za dużo położyli tych klocków plastikowych pod środkowa częścią.

też uważam żebyś zgłosił reklamację, coś jest nie tak zamontowany, nie powinien ciężko chodzić, pewnie coś się wygięło bo może był np za mało/za słabo podparty.

Zacząłem już drugą warstwę ale upał niesamowity więc narazie odpuściłem. Na kleju pisze obróbka do 25st a w powietrzu grubo ponad 30st.....

W 30 stopniach klej po prostu dużo szybciej wiąże. Dlatego ja teraz robię po pół worka kleju i staram się jak najszybciej je zużyć. Z tego co zauważyłem, to przy temperaturach w okolicach 30 stopni, to po około godzinie rozrobiony klej nadaje się do wywalenia (przy temperaturach poniżej 25 stopni dopiero po 4h się nie nadaje do murowania).

• 3 months później...
  • 1 year później...

Witam Wszystkich.

Dziennik zaniedbałem straszliwie. Niestety czas a raczej jego całkowity brak do tego zmiana pracy zawodowej skutecznie spowolniły pracę na budowie. Ale nie, nie obijałem się całkowicie. Trochę zostało zrobione, choć nie tyle, co bym chciał i miałem zaplanowane.

Obecnie czekam na wylewki z mixokreta i się doczekać nie mogę......

Także, będę powoli uzupełniał dziennik co byście wszystkiego na raz nie zobaczyli.

Na początek taka zachęcająca fotka :)

IMG-20200919-154857.jpg