tkaczor123 08.10.2017 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Jeszcze jest czas by fundamenty postawić w tym roku, deszcz w końcu przestanie padać możesz sobie w wolnym czasie poskręcać zbrojenie.Na wiosnę ruszysz z murami z kopyta. W innej sytuacji stracisz 5 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 08.10.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Dokładnie tak zrób nie czekaj do wiosny stracisz dużo czasu a wcale lepiej na tym nie wyjdziesz.Skręcaj zbrojenie czekaj aż przestanie padać wtedy wykop i fundament praktycznie gotowy małe deszcze nie przeszkadzają aż tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 08.10.2017 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 No dobra a jak przed zimą nie zdążę zasypać fundamentu. Roboty dużo a przed zasypaniem trzeba zrobić izolację przeciwwilgociową i termiczną i jeszcze drenaż, czasu mało a my też nie jesteśmy w stanie poświęcić całych dniówek na budowę...Ogólnie wolałbym poczekać i na spokojnie robić niż gonić teraz żeby zdążyć, aż tak mnie terminy nie gonią a i tak w przyszłym roku nie zrobię więcej czy ten fundament zacznę teraz czy na wiosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykwiniar 08.10.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Witam. CZytam twój dziennik bo wybrany przeze mnie projekt jest bardzo podobny (Słoneczny z poddaszem). My mamy wykopany dół pod fundament i mam nadzieje że w tym tygodniu ruszymy dalej. deski na szalunki już częściowo zbite. Chcę przed zimą zdążyć z zasypaniem fundamentów. nie wiem czy zdąze z wylaniem chudziaka ale jeśli się uda to kilka miesięcy jest do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.11.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 I jak, zdecydowałeś się robić fundamenty? Po naszych doświadczeniach z babraniem się w błocie... w życiu nie brałabym się jesienią za fundamenty!!! Ja wiem, że chce się ten dom wybudować jak najszybciej, ale dzień już krótki, zimno i mokro a będzie tylko gorzej Glina robi się ciężka, mazista i jak pada deszcz, to wszystko płynie a w byle dołku długo woda stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 11.11.2017 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Witam. Nie zdecydowałem się jednak, przesunąłem start na wiosnę. I patrząc jak pogoda wygląda to wydaje się ze podjąłem dobrą decyzję. Także byle do wiosny...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 13.11.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2017 Masz teraz czas zaplanować sobie instalacje i wnętrza. Może brzmi to śmiesznie na tym etapie budowy, ale wierz mi, potem będzie jak znalazł U nas była sytuacja, że prawie z dnia na dzień miałam określić, ile i gdzie chcę gniazdka, pstryczki i lampy. Nie było czasu na zastanawianie się, lecz projekt był już gotowy, wystarczyło wyciągnąć z teczki . Przed budową przesuwałam też ściany działowe, żeby pokoje były bardziej ustawne. Czasem wystarczy kilka cm i już mieści się szafa a jak wybudowane, to po ptokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 04.01.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Ale wiosną jest jeszcze gorsza podmoknięta ziemia nawet myślę, że wiosną u nas nie dałoby się nic zrobić, bo koparka by się zakopała. Myśmy fundamenty robili w lipcu dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 05.01.2018 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Witam w Nowym Roku, Każdy ma inne warunki gruntowe. Ja się ogólnie cieszę, że nie ruszyłem. Pogoda jest wręcz fatalna. Kilka dni suchych a tak to non stop pada. Woda ciągle stoi nie ma kiedy wsiąknąć. Koparkowy jak był sam stwierdził że lepiej odpuścić. A tak w oczekiwaniu na lepsze warunki pomału coś tam sobie działam. Wyniki ozc od Asolta Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 90,9 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 245,6 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 2892 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 678 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 3554 W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3554 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 39,1 W/m2 Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 14,5 W/m3 Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790 Stacja meteorologiczna: Katowice Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 136,6 m3/h Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 21,29 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 5913 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 91 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 245,6 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 234,1 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 65,0 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 86,7 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 24,1 kWh/(m3·rok) Edytowane 1 Maja 2018 przez MMark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 13.01.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2018 Bardzo realne zuzycie na cele grzewcze ja mam srednio z 5 lat 6300kWh/rok - 92m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 24.01.2018 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Sam nie wiem czy obliczenia w miarę dobrze to wyszły czy nie.... Powoli rozglądam sie za materiałami i zastanawiam sie jaka tu pape na ławy kupić. Jest tego tyle że glowa boli. Musi być podkładowa czy wierzchnia tez dobra. Ma to w ogóle jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 24.01.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2018 Ja u siebie dawałem 4,8mm termozgrzewalną. W kilku miejscach kleiłem tylko żeby się nie przesuwała. Rolkę na pół przecinałem nożem do tapet (rozwinięta rolka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 16.03.2018 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 (edytowane) Witam po przerwie. Jako, że zaczęły się cieplejsze dni postanowiłem zabrać się za ściągnięcie humusu pod fundament. Ziemia była jeszcze zmrożona ale o to chodziło żeby kopara mogła normalnie pracować a nie się topić. No to zaczynamy, Koparkowy wstawił się punkt 10 rano i działamy po 5h kopania ukazał sie taki widok. Zdjęcie zrobione na drugi dzień dlatego już tyle wody. Oczywiście pojawił się problem tego typu, że w lewym rogu miało być jak najmniej ściągnięte ze względu na pochyłość terenu. Jak na złość właśnie w tym rogu było najwięcej ziemi do zebrania - ponad metr... Pojawił się kierownik i projektant i debatujemy co robić dalej. - Opcja jeden: zejść z fundamentem tak nisko ale pomysł odpadł od razu ponieważ fundament musiał by być dwa razy wyższy niż normalnie. - Opcja dwa: zasypać piachem tą cześć gdzie jest niżej aby uzyskać poziom z resztą wykopu i robić ławy. Opcja wyglądała w porządku ale..... zrobiłem kontrolny wykop pod ławę i po kilkunastu sekundach zaczęła napływać woda i wykop momentalnie się zawalał Więc podjąłem męską decyzję i BĘDZIE PŁYTA Tak, tak wiem, większość z Was proponowała płytę a ja się uparłem na ławy. No ale błąd już naprawiam Projekt płyty się robi i na dniach powinien być a ja nie czekając zabrałem sie jak najszybciej za podbudowę. Czwartek godz 10.00 przyjechał koparkowy z zagęszczarką 500kg z czego byłem bardzo zadowolony i pierwsza czteroośka piachu Po 6h pracy 160t piachu udało się przygotować podbudowę Na drugi dzień (tj. dziś) przyjechała jeszcze jedna wywrotka z piachem i ostatecznie już ręcznie będę dosypywał i równał do odpowiedniego poziomu. Teraz woda mi nie straszna a akurat od rana zaczęło padać i pada i pada....... Pozdrawiam Marek Edytowane 1 Maja 2018 przez MMark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 17.03.2018 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Kolejna płyta u samoroba Kawał dobrej roboty 160t piasku? Malutko nic tylko się cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 30.03.2018 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dostałem projekt płyty. Płyta będzie grubości 20cm, pod 10cm styropianu, zbrojenie siatka góra-dołem oczko 25/25cm Asolt ujął w OZC zmiany i oto wyniki, jest lepiej.... Podstawowe wyniki obliczeń budynku: Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 90,9 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 245,6 m3 Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 2505 W Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 678 W Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 3167 W Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3167 W Wskaźniki i współczynniki strat ciepła: Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 34,8 W/m2 Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 12,9 W/m3 Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 136,6 m3/h Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 17,40 GJ/rok Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 4833 kWh/rok Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 91 m2 Kubatura ogrzewana budynku VH: 245,6 m3 Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 191,3 MJ/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 53,1 kWh/(m2·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 70,9 MJ/(m3·rok) Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 19,7 kWh/(m3·rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 05.04.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Z tego co czytam to strasznie dużo Wam wychodzi tych kW na ogrzewanie rocznie, nam to nawet nie przekroczy 4 tys. A dom ten sam metraż. ale to chyba to, że daliśmy w podłogę aż 30cm styro, a dach i strop łącznie 38cm piany. Na razie za pół roku grzania wyszło nam około 1500 zł. To chyba rewelacja. Wszyscy nam tak mówią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 08.04.2018 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Kolejna płyta u samoroba Kawał dobrej roboty 160t piasku? Malutko nic tylko się cieszyć No nie poszło jakoś strasznie dużo. Mały domek to i mniej piachu. Z tego co czytam to strasznie dużo Wam wychodzi tych kW na ogrzewanie rocznie, nam to nawet nie przekroczy 4 tys. A dom ten sam metraż. ale to chyba to, że daliśmy w podłogę aż 30cm styro, a dach i strop łącznie 38cm piany. Na razie za pół roku grzania wyszło nam około 1500 zł. To chyba rewelacja. Wszyscy nam tak mówią. Witam Cię w dzienniku. Dużo czy mało, sam nie wiem...ja się nie znam Liczę że w 1500zł zmieszczę się ale za rok grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 08.04.2018 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) Pogoda ładna więc i rękawy trzeba zakasać i zacząć coś robić. Na początku tygodnia byli geodeci i wytyczyli osie domu, poziom kazałem zaznaczyć płyty. Podbudowa jednak wymagała głębszego równania niż się spodziewałem. W jednym rogu 20cm musiałem dosypać, łatwo z tym nie ma jeszcze w pojedynkę. Tak to wygląda na tą chwilę: Edytowane 1 Maja 2018 przez MMark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 08.04.2018 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 No według tego OZC co podane to wychodzi prawie 5000 kW, a na złotówki to około 3000, bo prąd liczy się razem z dystrybucją, a nie sam jak wielu liczy sobie. Ja mam na dzień dzisiejszy 1 kW po 0,57 zł. przy podanym miesięcznym zużyciu 600 kW. A w sumie mniej zużywamy, więc nie wiem jak to policzą po sprawdzeniu licznika w maju. Ja OZC miałam robione przy projekcie i było dość wysokie zużycie, ale dom ociepliliśmy bardziej i dlatego spadło zużycie. Musielismy coś polepszyć bo nie usmiechało mi się płacić za ogrzewanie około 5 tys. rocznie, więc spieliśmy się do dowaliliśmy gdzie się dało uwzględniając dach na który wydalismy 8tys za ocieplenie, ale zwróci się za 2-3 lata, więc warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 01.05.2018 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Małe streszczenie z ostatnich tygodni. A więc po kolei. Jak już podbudowa była wyrównana zacząłem ją rozkopywać pod kanalizację i przepusty. Rura do toalety 160-tka reszta wszystko 110-tka. Spadki zachowane 2% więc myślę że będzie ok. Zakupy przyjechały no to działamy Burty ze styropianu gr 15cm paneltech terraaqua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts