Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z7 90m2 ze zmianami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra a jak przed zimą nie zdążę zasypać fundamentu. Roboty dużo a przed zasypaniem trzeba zrobić izolację przeciwwilgociową i termiczną i jeszcze drenaż, czasu mało a my też nie jesteśmy w stanie poświęcić całych dniówek na budowę...

Ogólnie wolałbym poczekać i na spokojnie robić niż gonić teraz żeby zdążyć, aż tak mnie terminy nie gonią a i tak w przyszłym roku nie zrobię więcej czy ten fundament zacznę teraz czy na wiosnę...

Witam. CZytam twój dziennik bo wybrany przeze mnie projekt jest bardzo podobny (Słoneczny z poddaszem).

My mamy wykopany dół pod fundament i mam nadzieje że w tym tygodniu ruszymy dalej. deski na szalunki już

częściowo zbite.

Chcę przed zimą zdążyć z zasypaniem fundamentów. nie wiem czy zdąze z wylaniem chudziaka ale jeśli się uda to kilka miesięcy jest do przodu.

• 4 weeks później...

I jak, zdecydowałeś się robić fundamenty?

Po naszych doświadczeniach z babraniem się w błocie... w życiu nie brałabym się jesienią za fundamenty!!!

Ja wiem, że chce się ten dom wybudować jak najszybciej, ale dzień już krótki, zimno i mokro a będzie tylko gorzej :( Glina robi się ciężka, mazista i jak pada deszcz, to wszystko płynie a w byle dołku długo woda stoi.

Masz teraz czas zaplanować sobie instalacje i wnętrza. Może brzmi to śmiesznie na tym etapie budowy, ale wierz mi, potem będzie jak znalazł ;)

U nas była sytuacja, że prawie z dnia na dzień miałam określić, ile i gdzie chcę gniazdka, pstryczki i lampy. Nie było czasu na zastanawianie się, lecz projekt był już gotowy, wystarczyło wyciągnąć z teczki ;). Przed budową przesuwałam też ściany działowe, żeby pokoje były bardziej ustawne. Czasem wystarczy kilka cm i już mieści się szafa a jak wybudowane, to po ptokach ;)

• 1 month później...

Witam w Nowym Roku,

Każdy ma inne warunki gruntowe. Ja się ogólnie cieszę, że nie ruszyłem. Pogoda jest wręcz fatalna. Kilka dni suchych a tak to non stop pada. Woda ciągle stoi nie ma kiedy wsiąknąć. Koparkowy jak był sam stwierdził że lepiej odpuścić.

A tak w oczekiwaniu na lepsze warunki pomału coś tam sobie działam.

Wyniki ozc od Asolta

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 90,9 m2

Kubatura ogrzewana budynku VH: 245,6 m3

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 2892 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 678 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 3554 W

Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3554 W

Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:

Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 39,1 W/m2

Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 14,5 W/m3

Wyniki obliczeń sezonowego zapotrzebowania na energię wg PN-EN ISO 13790

Stacja meteorologiczna: Katowice

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 136,6 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 21,29 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 5913 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 91 m2

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 234,1 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 65,0 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 86,7 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 24,1 kWh/(m3·rok)

straty.jpg

Edytowane przez MMark.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam po przerwie.

Jako, że zaczęły się cieplejsze dni postanowiłem zabrać się za ściągnięcie humusu pod fundament. Ziemia była jeszcze zmrożona ale o to chodziło żeby kopara mogła normalnie pracować a nie się topić.

No to zaczynamy, Koparkowy wstawił się punkt 10 rano i działamy

1_242.jpg

po 5h kopania ukazał sie taki widok. Zdjęcie zrobione na drugi dzień dlatego już tyle wody. Oczywiście pojawił się problem tego typu, że w lewym rogu miało być jak najmniej ściągnięte ze względu na pochyłość terenu. Jak na złość właśnie w tym rogu było najwięcej ziemi do zebrania - ponad metr...

1_244.jpg

Pojawił się kierownik i projektant i debatujemy co robić dalej.

- Opcja jeden: zejść z fundamentem tak nisko ale pomysł odpadł od razu ponieważ fundament musiał by być dwa razy wyższy niż normalnie.

- Opcja dwa: zasypać piachem tą cześć gdzie jest niżej aby uzyskać poziom z resztą wykopu i robić ławy. Opcja wyglądała w porządku ale..... zrobiłem kontrolny wykop pod ławę i po kilkunastu sekundach zaczęła napływać woda i wykop momentalnie się zawalał :wtf:

Więc podjąłem męską :yes: decyzję i BĘDZIE PŁYTA Tak, tak wiem, większość z Was proponowała płytę a ja się uparłem na ławy. No ale błąd już naprawiam ;)

Projekt płyty się robi i na dniach powinien być a ja nie czekając zabrałem sie jak najszybciej za podbudowę.

Czwartek godz 10.00 przyjechał koparkowy z zagęszczarką 500kg z czego byłem bardzo zadowolony i pierwsza czteroośka piachu

DSC01061.jpg

DSC01062.jpg

Po 6h pracy 160t piachu udało się przygotować podbudowę :D

Na drugi dzień (tj. dziś) przyjechała jeszcze jedna wywrotka z piachem i ostatecznie już ręcznie będę dosypywał i równał do odpowiedniego poziomu.

DSC01066.jpg

Teraz woda mi nie straszna a akurat od rana zaczęło padać i pada i pada.......

Pozdrawiam Marek

Edytowane przez MMark.

• 2 weeks później...

Dostałem projekt płyty. Płyta będzie grubości 20cm, pod 10cm styropianu, zbrojenie siatka góra-dołem oczko 25/25cm

Asolt ujął w OZC zmiany i oto wyniki, jest lepiej....:yes:

Podstawowe wyniki obliczeń budynku:

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 90,9 m2

Projektowa strata ciepła przez przenikanie ΦT: 2505 W

Projektowa wentylacyjna strata ciepła ΦV: 678 W

Całkowita projektowa strata ciepła Φ: 3167 W

Nadwyżka mocy cieplnej ΦRH: 0 W

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 3167 W

Wskaźniki i współczynniki strat ciepła:

Wskaźnik ΦHL odniesiony do powierzchni φHL,A: 34,8 W/m2

Wskaźnik ΦHL odniesiony do kubatury φHL,V: 12,9 W/m3

Sezonowe zapotrzebowanie na energię na ogrzewanie

Strumień powietrza wentylacyjnego-ogrzewanie Vv,H: 136,6 m3/h

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 17,40 GJ/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 4833 kWh/rok

Powierzchnia ogrzewana budynku AH: 91 m2

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 191,3 MJ/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH: 53,1 kWh/(m2·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 70,9 MJ/(m3·rok)

Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH: 19,7 kWh/(m3·rok)

Z tego co czytam to strasznie dużo Wam wychodzi tych kW na ogrzewanie rocznie, nam to nawet nie przekroczy 4 tys. A dom ten sam metraż. ale to chyba to, że daliśmy w podłogę aż 30cm styro, a dach i strop łącznie 38cm piany. Na razie za pół roku grzania wyszło nam około 1500 zł. To chyba rewelacja. Wszyscy nam tak mówią. :)

Kolejna płyta u samoroba :) Kawał dobrej roboty :) 160t piasku? Malutko nic tylko się cieszyć :)

No nie poszło jakoś strasznie dużo. Mały domek to i mniej piachu.

Z tego co czytam to strasznie dużo Wam wychodzi tych kW na ogrzewanie rocznie, nam to nawet nie przekroczy 4 tys. A dom ten sam metraż. ale to chyba to, że daliśmy w podłogę aż 30cm styro, a dach i strop łącznie 38cm piany. Na razie za pół roku grzania wyszło nam około 1500 zł. To chyba rewelacja. Wszyscy nam tak mówią. :)

Witam Cię w dzienniku. Dużo czy mało, sam nie wiem...ja się nie znam :D Liczę że w 1500zł zmieszczę się ale za rok grzania.

Pogoda ładna więc i rękawy trzeba zakasać i zacząć coś robić.

Na początku tygodnia byli geodeci i wytyczyli osie domu, poziom kazałem zaznaczyć płyty.

Podbudowa jednak wymagała głębszego równania niż się spodziewałem. W jednym rogu 20cm musiałem dosypać, łatwo z tym nie ma jeszcze w pojedynkę.

Tak to wygląda na tą chwilę:

1_255.jpg1_256.jpg1_257.jpg1_258.jpg

Edytowane przez MMark.

No według tego OZC co podane to wychodzi prawie 5000 kW, a na złotówki to około 3000, bo prąd liczy się razem z dystrybucją, a nie sam jak wielu liczy sobie. Ja mam na dzień dzisiejszy 1 kW po 0,57 zł. przy podanym miesięcznym zużyciu 600 kW. A w sumie mniej zużywamy, więc nie wiem jak to policzą po sprawdzeniu licznika w maju. Ja OZC miałam robione przy projekcie i było dość wysokie zużycie, ale dom ociepliliśmy bardziej i dlatego spadło zużycie. Musielismy coś polepszyć bo nie usmiechało mi się płacić za ogrzewanie około 5 tys. rocznie, więc spieliśmy się do dowaliliśmy gdzie się dało uwzględniając dach na który wydalismy 8tys za ocieplenie, ale zwróci się za 2-3 lata, więc warto było.

• 4 weeks później...

Małe streszczenie z ostatnich tygodni.

A więc po kolei. Jak już podbudowa była wyrównana zacząłem ją rozkopywać pod kanalizację i przepusty. Rura do toalety 160-tka reszta wszystko 110-tka. Spadki zachowane 2% więc myślę że będzie ok.

1_(260).jpg

Zakupy przyjechały no to działamy

1_(259).jpg

1_(261).jpg

1_(262).jpg

1_(265).jpg

Burty ze styropianu gr 15cm paneltech terraaqua

1_(267).jpg

1_(268).jpg