Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z7 90m2 ze zmianami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Nie żebym nic nie robił. Co prawda upały i wysokość trochę spowalniają pracę ale działam dalej.

IMG_20180810_171514_HDR.jpg

--------------------------------------------------------------------------

A w sobotę z pomocą brata udało się dokończyć jedną ścianę

IMG_20180812_135404_HDR.jpg

W tle widać moje "rusztowanie"

Z pomocą tez nowy zestaw wkrętarka i wkrętak udarowy

IMG_20180811_131000_HDR.jpg

Witam właśnie trafiłem na twój dziennik ja w trakcie załatwiania projektu, wody i prądu. Już nie mogę się doczekać na kolejne podsumowanie budowy tylko tym razem ścian. Mój projekt będzie bardzo podobny do twego tylko chyba jednak zdecyduje się na fundamenty. Pozdrawiam

W oryginalnym projekcie były słupy. Pytałem się konstruktora czy jest możliwość ich usunięcia, stwierdził że tak więc ich nie ma....Skoro konstruktor podjął taką decyzję to chyba wie co robi i jest dobrze.

Chyba tak i oby tak było. Żeby się to potem nie skończyło tak jak u jednego forumowicza co nie zrobił ścian wewnętrznych nośnych i mu płyta się wybrzuszyła. Potem było zwalanie winy jeden na drugiego, czyli ci od płyty obwiniali konstruktora a konstruktor tych od płyty. Tobie raczej się nie wybrzuszy płyta ale tak pytałem w razie czego.

No miejmy nadzieje że konstruktor wie co robi i nic sie nie wydarzy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wczoraj skończyłem docinanie otworów, praktycznie było już ciemno przy ostatnim, także kolejny etap mam z głowy.

IMG_20180826_165932_HDR.jpg

IMG_20180826_165948_HDR.jpg

Pozdrawiam.

Mógłbyś zdradzić czemu będą służyć podparcia ścian?

Do głowy przychodzi mi tylko kwestia ochrony przed wiatrem, wzmocnienia, żeby się nic nie stało podczas układania lub szalowania stropu albo niestabilność wąskiej ścianki podczas murowania - ale domysły pewnie chybione, a podparcia intrygujące i wzmagające ciekawość.

Edytowane przez Regius

Mógłbym, tak się zastanawiałem czy ktoś będzie się zastanawiał nad tym.....:)

Tylko i wyłącznie ochrona przed wiatrem. Zapowiadali u mnie burze a ostatnio lubią być porywiste więc stwierdziłem, że zabezpieczę te wolno stojące ścianki.

Troszkę mi zejdzie jeszcze zanim wieniec to wzmocni więc bezpieczniej będzie jak będą podparte. ;)

Tydzień miną szybko ale trochę zrobione zostało.

W poniedziałek zacząłem kręcić belki zbrojenia, zostały mi jeszcze na krótsze ściany.

IMG_20180827_174116_HDR.jpg

Wtorek miną w sumie na niczym, musiałem odebrać stemple i rusztowanie. Wypożyczyłem też niwelator laserowy i złapałem poziomy okien i wieńca. Ku mojemu zdziwieniu narożniki mają tolerancję do 0,5cm, z czego jestem bardzo zadowolony, na ściankach między oknami są już odchyłki do 1cm....

Środa, zacząłem stawiać stemple w okna i deski na których opierać się będą nadproża

Czwartek, Postawiliśmy wewnątrz rusztowanie, od razu lepiej się pracuje, nie jest to droga impreza a jak pomocna.

IMG_20180831_171506_HDR.jpg

Piątek i sobota, docinałem i kleiłem nadproża.

Nadproża zrobiłem "nietypowo" otóż z wykorzystaniem bloczków ytonga położonych tak żeby stworzyła się wnęka z zewnątrz na styropian pod rolety. Kierownik oczywiście wie i zaakceptował taki sposób.

Wieniec zaś nad oknami będzie dozbrojony i będzie tworzył nadprożo-wieniec.

Ogólnie kierownik był w sobotę i tak mu się podobała moja praca, że z wycieczkami szkolnymi mógłby przyjść i pokazać jak książkowo buduje się dom.. Hehe, takie słowa jednak motywują.

IMG_20180831_171516_HDR.jpg

IMG_20180902_155654_HDR.jpg

Omówiłem sprawę wiązarów i kierownik namawia abym sam zbił i postawił na wieńcu.

No i chyba tak będzie. Robiłem już wyceny na konstrukcje i wszystkie oscylują w granicy 20tys. więc wydaje mi się, że sporo.

Zalecił mi montaż murłaty z której chciałem zrezygnować, stwierdził że ewentualne odchyłki na wieńcu prościej skorygować i będzie to solidniejsze, patrząc jakie mamy porywiste burze ostatnimi czasy.

Ten tydzień mam urlop - wreszcie, więc działem ostro z wińcem i piątek/sobota zalewamy. Mam nadzieję.

Czyli z zwykłych bloczków zrobiłeś nadproże? Wiem, że będzie wieniec ale ja bałbym się takiego rozwiązania. Do nadproża stosuje się kształtki wieńcowe, daje zbrojenie i zalewa betonem lub stosuje nadproża systemowe. Strasznie ryzykujesz dając zwykłe bloczki które będą trzymać tylko na kleju.