MMark. 04.09.2018 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 (edytowane) Bezpośrednio nad tym jest nadprożo-wieniec, czyli chwyci to beton, dodatkowo są wsadzone szpilki na przestrzał które będą zakotwione w wieńcu. Bloczki "nadproże" nie będą przenosić żadnych obciążeń. Dziś zaczęliśmy robić szalunek wieńca, niestety pogoda nie dopisała i dopiero od 14 dało się pracować. Przykręciliśmy płyty po zewnętrznej stronie.Jutro ciąg dalszy. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez MMark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 05.09.2018 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Dla świętego spokoju wsadź od dolu długa śrubę z jak największą podkładką tak żeby jej koniec zakotwiładnie się w betonie. Może po dwie na pustak. To powinno dać pewność i wzmocnić całość. zrób tak jak podpowiada ufbufkruf , daj szpilki z podkładkami. Przewierć najpierw bloczki i przełóż szpilki do góry i je zagnij aby beton to złapał. Koszt i robocizna nie wielka ale bedzie pewnie. Ja też coś takiego planuje w garażu ale z 12cm, to garaż więc się nie przejmuje spękaniami, a własnie one mogą tu powstać po jakimś czasie. Wystarczy że te bloczki poddadzą się minimalnie i już bedize rysa. Inna sprawa by była grybyś miał strop masywny, ale przy wiązarach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepik8 05.09.2018 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Witam, gratuluję postępów. Co do tych bloczków nad otworami to przed zlaniem wieńca powbijałbym do nich od góry jakieś kawałki prętów pod skosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.09.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Nadproże jest elementem konstrukcyjnym i w projekcie powinno być zapisane jak je wykonać, a czy dobrze zrobiłeś powinien to sprawdzić i odebrać kierownik budowy. Zawsze jest jakiś wieniec a mimo to stosuje się nadproża które mają wzmocnienia stalą. U Ciebie tego nie ma. Pręty mają iść w poziomie a te w pionie zakotwiczone do wieńca to raczej nic nie da. Nadproże musi być jednolitym sztywnym elementem które wytrzyma naprężenia i inne działające siły. Sklejone bloczki klejem nie wytrzymają. Lepiej to rozebrać i zrobić zgodnie z sztuka budowlaną póki jeszcze jest taka opcja. Ile zaoszczędzisz na tym zabiegu? Według mnie nie oszczędza się na elementach konstrukcyjnych których potem już nie poprawia lub poprawa będzie bardzo kosztowna (choć w tym przypadku nie będzie to niemożliwa). A można nadproże wylać razem z wieńcem tylko trzeba zrobić szalunki i dać zbrojenie. Wiem że to jest dodatkowy czas ale dniówka czy dwa Cię nie zbawi a będzie to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.09.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Doczytałem że kierbud to widział i zaakceptował. W takim razie jak masz w projekcie? Radzę skontaktować się z swoim konstruktorem i jego jeszcze o to dopytać póki nie jest za późno. Jak kierownik zaakceptował taką fuszerkę i jeszcze za to chwili że dobrze robisz to ja się boję o Twój domek. Wiem że kierownik bierze za to odpowiedzialność ale jak cię się złego stanie to nie będzie ważne kogo to wina tylko czy Tobie i Twojej rodzinie nic się nie stanie. Nie masz słupów w ścianach, wewnętrznych nośnych, brak stabilnych nadproży, do tego wiązary sam zrobisz z pomocą pseudo kierownika to brzmi jak mieszanka wybuchowa. Zrób chociaż pełne deskowanie dachu by chociaż jeden element był stabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocbeat 06.09.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Ale pieprzysz głupoty. Jak robi to dla siebie to najpewniej będzie zrobione 4 razy lepiej niż firma i 8 razy lepiej niż deweloperzy. U mnie kierownik jak oglądał fundamenty to stwierdził w że widać że robię dla siebie a nie robi tego firma. A te bloczki są przecież zaraz pod wieńcem to ma co je trzymać. Równie dobrze mogłeś napisać że okno musi mieć ramę że zbrojeńiem bo wieniec będzie na nie parl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 07.09.2018 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Oj, wywiązała się dyskusja.Zastosowałem takie rozwiązanie ponieważ widziałem już taki sposób. W projekcie nie ma nadproży nad oknami jest od razu wieniec (może być obniżony, lub nie, zazwyczaj większość robi wieniec od razu nad otworem okiennym) dozbrojony dodatkowo 3x12 dołem z wysunięciem po za okna, oraz zagęszczone strzemiona do 5 i 10cm, tworząc nadprożo wieniec. kamilb1987b Powiedz, ile osób zbijało już własnoręcznie wiązary i stoją, czepiasz się braku słupów, ściany nośnej w środku, nie ma tego w tym projekcie, konstruktor przeliczył i usuną słupy. Deskowania pełnego też nie ma, jest dolny pas wiązarów pokryty osb18 za to. Kierownika proszę Cię nie obrażaj bo jest to gość z bardzo dużym doświadczeniem i myślę , że wie co robi. sebcioc55 Są zakotwione szpilki na przestrzał tak aby żaden bloczek nie został bez podparcia. Rysy mogą się pojawić to fakt. kocbeat dobrze mówi, robię to dla siebie i staram sie jak mogę żeby było dobrze. W weekend wrzucę fotki z postępu prac.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 07.09.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Ja sie dolacze do dyskusji:) chcialem zapytac czemu wybrales z tym nadprozem taki wariant zamiast lac cale z betonu? Nie oceniam tego tylko pytam o motywacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.09.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) kamilb1987b Powiedz, ile osób zbijało już własnoręcznie wiązary i stoją, czepiasz się braku słupów, ściany nośnej w środku, nie ma tego w tym projekcie, konstruktor przeliczył i usuną słupy. Deskowania pełnego też nie ma, jest dolny pas wiązarów pokryty osb18 za to. Kierownika proszę Cię nie obrażaj bo jest to gość z bardzo dużym doświadczeniem i myślę , że wie co robi. Pod garaż to wielu zbijało sami wiązary, ale pod dom to raczej się nie zdarza, choć mogą być jakieś pojedyncze przypadki dla niedużych i prostych wiązarów. Ja sam się nad tym zastanawiam bo też mały i prosty domek bym robił. Ty masz prosty ale za to duży dach. Masz pomysł jak to zrobisz? W jaki sposób zrobisz łączenia? Płytkami perforowanymi i wkrętami? Do tego musisz mieć sporo miejsca. Pewnie wykorzystasz podłogę domku, ale czy jest równa? Jaką to masz szerokość konstrukcji domku? Nie chcę obrażać Twojego kierownika tylko mam obawy co do tych nadproży. Jak masz możliwość to zapytałbym się konstruktora domku co myśli o takich nadprożach. Jaką masz największą szerokość otworu pod okno gdzie dałeś te "dziwne" nadproża z bloczków? Chociaż mogłeś te skrajne bloczki oprzeć na murze, czyli murując zostawić na nie miejsca tak gdzieś 20-25cm. W ten sposób byłoby to stabilniejsze. Też można byłoby zrobić wyżłobienia na pręty jak przy trzeciej warstwie bloczków pod okna. Troszkę większe korytka, wsadzić pręty i przy wylewaniu wieńca by to wypełniło betonem. Jeszcze jedno, podparcie tych nadproży trzymaj jak najdłużej, przynajmniej do czasu aż będziesz miał pokrycie dachu. Pewnie to wiesz, ale tak mi się jeszcze wspomniało. Edytowane 7 Września 2018 przez kamilb1987b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 07.09.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Patent podpatrzony u Łukasza Budowlańca z domza150tys. Na jego filmach widać co i jak zrobione oraz dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 09.09.2018 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2018 micbarpia dlatego, że mam teraz ciepłe nadproże, brak mostka termicznego nad oknem pod roletę. kamilb1987b Na szybko myśląc, dwie osoby zbijały na budowie wiązary, jeden w takim samym projekcie jak mój. A na stronie z500 dodatkowo kolejna osoba. Piszesz duży dach, no chyba żartujesz, przecież to mały dom to i dach nie jest duży. Do tego dwuspadowy. Jak się chce to idzie wszystko zrobić, a w projekcie dokładnie pisze jakie płytki użyć, jakie gwoździe i ile i gdzie wbić. Także nie było by to robione na pałe tylko tak jak mówi projekt. Temat i tak nie przesądzony czy będę robił we własnym zakresie czy przyjedzie firma z gotowymi. Nadproża zostawmy w spokoju, jak masz chęci zobacz sobie na filmikach, dokładnie wytłumaczone co i jak. bcgarage przytoczył u kogo. Z nowinek wieniec zalany. Nie mam neta to na razie tylko takie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 10.09.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Ja zbijałem wiązary na budowie i mam dom bez słupów lanych (tak było w gotowym projekcie).Jeśli bloczki są zabezpieczone szpilkami to myślę, że to ciekawe rozwiązanie zmniejszenia mostka pod skrzynką rolety. Czekamy na foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.09.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Ja zbijałem wiązary na budowie i mam dom bez słupów lanych (tak było w gotowym projekcie). Jeśli bloczki są zabezpieczone szpilkami to myślę, że to ciekawe rozwiązanie zmniejszenia mostka pod skrzynką rolety. Czekamy na foty. Z jakiego drewna zbijałeś wiązary? Jakie to były przekroje i skąd brałeś drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 12.09.2018 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Wrzucam obiecane fotki. W środę skończyliśmy szalunek, dół został skręcony na szpilki i wrzuciliśmy zbrojenie na górę. Wbrew pozorom taka belka 12m trochę warzyła ale daliśmy radę. Jak już miałem całe zbrojenie na górze zacząłem wiązać narożniki, wzmocnienia pod okna itp. Tu widać dozbrojenie nad oknami oraz szpilki od nadproży i murłaty. Całość po skręceniu została opuszczona do środka szalunku i ułożona na podkładkach. W piątek przyjechał beton i udało się zalać. Co prawda spóźnili się tylko 2h no i równanie i zacieranie robiłem już po ciemku. Na drugi dzień po wylaniu rozebraliśmy szalunki i ukazał się piękny betonik. Kuzyn z bratem porządnie zawibrowali całość więc beton wszędzie dotarł. W niedzielę zaś, trzeba było rusztowanie rozebrać żeby w poniedziałek rano mógł je zwrócić. Ten tydzień ogólnie sie obijam, czytaj odpoczywam. Posprzątałem budowę no i pielęgnuje beton na wieńcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walec7_7 14.09.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Gratulacje! Pięknie to wygląda, porządek jak należy Odpoczynek musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micbarpia 15.09.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Super, bardzo dokladna robota tego wienca:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellerofon 19.09.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 Czy mógłbyś podać koszt płyty fundamentowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarokar 19.09.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 A ja mam pytanie ile cm masz cofnięte nadproża na rolety?świetnie Ci idzie ta budowa- gratki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 19.09.2018 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2018 walec7_7, micbarpia Dzięki Bellerofon 22tys, z drenażem i opaska przeciwwysadzinową. jarokar 4cm są cofnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMark. 23.09.2018 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 (edytowane) Postanowiłem, że zrobię fundamenty pod bramę/ogrodzenie i stopy pod dach Tak mi poszło Edytowane 6 Stycznia 2019 przez MMark. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts