Kaizen 01.03.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Oj dobry byłby taki rekuperator który na wyrzucie miałby 0*C A co to za sztuka uzyskać na wyrzutni o 10 czy 20* wyższą temperaturę, niż na czerpni? Jaki znasz rekuperator, co tak nie potrafi (czyli wypluć 0* gdy na wejściu jest -10 czy -20*C)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.03.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Teoretycznie są.Ale może widziałeś taki w działaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.03.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 A co to za sztuka uzyskać na wyrzutni o 10 czy 20* wyższą temperaturę, niż na czerpni? Jaki znasz rekuperator, co tak nie potrafi (czyli wypluć 0* gdy na wejściu jest -10 czy -20*C)? Cóż ja mam niestety jakiś wybrak U mnie na wejściu max może być -1*C później wchodzi automatyka i układ spowalnia wentylator nawiewowy aby nie dochodziło do zamrożenia wymiennika który mógłby ulec uszkodzeniu. To dobre rozwiązanie bez nagrzewnicy wstępnej(niezależnie jaka miała by być) Wykonałem samodzielnie GWC i uważam, że było to najrozsądniejsze rozwiązanie jakie poczyniłem i bardzo dobrze działa zarówno zimą jak i latem. Kiedyś pokusiłem się o pomiar temperatury i wiem, że na wlocie z GWC było -1*C na wylocie do domu 18*C w domu było 21*C, a do garażu wdmuchiwane było powietrze +6*C. Potwierdziłem sobie tylko, że po co to ciepło miałoby się marnować skoro ogrzewa garaż. Więc niezależnie co będziecie pisać i jakie przedstawiać argumenty nie dam wiary nikomu kto napisze, że jeśli na wlocie będzie - 20 a w domu +21 to powietrze wwiewane będzie w tej samej ilości i nagrzeje się do temperatury dodatniej - to jest niemożliwe bo każdy porządny rekuperator zatrzyma nawiew, aby nie doszło do jego uszkodzenia. Pozdrawiam i nie będę się chyba wypowiadał w tym wątku, nie dlatego, że nie mam argumentów ale nie chcę komukolwiek nic udowadniać i przekładać wyższości jakiejkolwiek i kogokolwiek racji. Powtórzę - ja mam wywiew do wnętrza domu, jestem zadowolony, nie stwarza mi to problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bud_stw 02.03.2017 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom takiego rozwiązania. Po rozważeniu wszystkich argumentów robię jednak wyrzut na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obol 28.02.2025 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego Witam, mam nieużytkowy strych ocieplony (budynek z 2024r.). Rekuperator będzie na strychu i też zastanawiam się czy jest sens robienia wyrzutni na zewnątrz? W dachu mam nie wykorzystanych kilka kominków (125mm), mogłyby grawitacyjnie odprowadzać powietrze z rekuperatora. Ewentualnie gdyby istniał duży problem wilgoci z wyrzucanego powietrze pod uwagę biorę jeszcze wykonanie nieizolowaną stalową rurą do wyrzutni ściennej. Na jakimś odcinku mógłbym ją nawet przewymiarować, aby przez większą powierzchnię oddawała ciepło na strych. W super wydajność rekuperatora zimą nie do końca wierzę i podejrzewam, że trochę ciepła pewnie oddam na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts