Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Stoję przed wyborem jednej z działek pokazanych na poniższej mapce.

Okolica jest bardzo urokliwa. Cisza, spokój, biegają sarenki itp :) Zakochałem się w tym miejscu od pierwszego wejrzenia. Działki leżą niedaleko Krakowa, na południowym stoku z pięknym widokiem na las. Kilka działek po lewej stronie zostało zakwalifikowanych jako osuwiskowe w związku z czym są "spalone". Najlepsze działeczki (te wyżej) zostały juz oczywiście sprzedane. Ktoś mi właśnie sprzątnął sprzed nosa działkę oznaczoną niebieską strzałką (narazie zarezerwowana). Pozostają mi właściwie te oznaczone czerwonymi strzałkami. Najładniejszy widok jest oczywiście z działki 1161/92, ale:

- jest blisko strefy osuwiskowej (tak, będę robił badania geotechniczne gruntu przed zakupem)

- cała woda z drogi dojazdowej wali prosto na tą działkę.

Którą z pozostałych działek byście wybrali i dlaczego? Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Czy dolne działki to dobry wybór? Cała woda ze stoku będzie na nie spływać? (a mamy do czynienia z gliną).

Za wszelkie rady serdeczne dzięki.

gy.jpg

34.jpg

https://forum.murator.pl/topic/227277-wyb%C3%B3r-jednej-z-dzia%C5%82ek-na-stoku-pomo%C5%BCecie/

Wolałbym działkę z wjazdem od północy. Ta zaznaczona do tego daje spore szanse na nowe ogrodzenie co wiosnę, jak stok w miarę stromy.

Na stoku jednak mogą być problemy z wodą - żebyś nie musiał kombinować jak Konieczny ze swoją Arką, bo pewnie tak drogiego architekta nie zatrudnisz ;)

Witam. Stoję przed wyborem jednej z działek pokazanych na poniższej mapce.

Okolica jest bardzo urokliwa. Cisza, spokój, biegają sarenki itp :) Zakochałem się w tym miejscu od pierwszego wejrzenia. Działki leżą niedaleko Krakowa, na południowym stoku z pięknym widokiem na las. Kilka działek po lewej stronie zostało zakwalifikowanych jako osuwiskowe w związku z czym są "spalone". Najlepsze działeczki (te wyżej) zostały juz oczywiście sprzedane. Ktoś mi właśnie sprzątnął sprzed nosa działkę oznaczoną niebieską strzałką (narazie zarezerwowana). Pozostają mi właściwie te oznaczone czerwonymi strzałkami. Najładniejszy widok jest oczywiście z działki 1161/92, ale:

- jest blisko strefy osuwiskowej (tak, będę robił badania geotechniczne gruntu przed zakupem)

- cała woda z drogi dojazdowej wali prosto na tą działkę.

Którą z pozostałych działek byście wybrali i dlaczego? Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Czy dolne działki to dobry wybór? Cała woda ze stoku będzie na nie spływać? (a mamy do czynienia z gliną).

Za wszelkie rady serdeczne dzięki.

Brałbym tą po lewej bo ta z zakrętem w pakiecie, otoczona drogą która niebawem będzie pewnie dość często uczęszczana może być uciążliwa.

Zresztą jak się ludzie zaczną budować to tam pewnie zrobi się ogólnie dość tłoczno...

Powiem ci tak, że której byś nie wybrał, to za 5 lat, zamiast biegających sarenek, będziesz widział dom sąsiada.

Także wybierz tę o najlepszej infrastrukturze i taką, gdzie sa już obok wybudowane domy, a sąsiad nie będzie ci z góry zaglądał do ogródka.