Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak ceramiczny - zestawienie 2017 co wybrać?

Recommended Posts

kemot_p - co cie skłania do wyboru ceramiki? Dla mnie ten materiał ma same wady.

Natknąłem na taki oto post, w innym wątku.

Myśle, ze dobrze obrazuje z czym inwestor musi się zmierzyć stawiając dom z takiego materiału.

Jeżeli tynkujesz gipsem to absolutnie od strony gdzie wieje wiatr trzeba ocieplić żeby ciśnienie wiatru nie wdmuchiwało deszczu do ściany. Jeśli w jakieś cementowego to to raczej nie powinno być problemu bo to tylko wilgoć. Ja tynkuje gipsem więc w domu ociepliłem z zewnątrz 20 cm swissporem white, natomiast z garażem ryzykuje bez ocieplenia ale garaż niski więc nie ma takich porywów wiatru jak u góry na chałupie :)

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bierz ceramikę - łatwo tynkować, nawet gruntu nie trzeba używać tak trzyma, jest zdrowiej.

Co do ciepłoty to daj sobie siana z ciepłotą pustaka :) już to przerabiałem. Ściana ma być mocna więc patrz na wytrzymałość jak, np. Heluz to on chyba ma 8-10 Mpa wiec lepiej jak będzie 10 lub 15 :) takiej klasy szukaj.

Moim zdaniem ściana najlepiej jak byłaby betonowa 15 cm spokojnie wystarczy.

Ja budowałem z ceramiki 25 cm i teraz kupiłbym całe ściany z prefabrykatu (taniej i twarde, co do zdrowia pewnie nie tak jak przy ceramice ale ok) bo i tak ciepło domu zapewnia izolacja płyty fundamentowej, ocieplenie, dobry dach z izloacją i rekuperacja - udział ścian jest żaden, a twarda ściana jest bezcenna :)

Bierz ceramikę - łatwo tynkować, nawet gruntu nie trzeba używać tak trzyma, jest zdrowiej.

Co do ciepłoty to daj sobie siana z ciepłotą pustaka :) już to przerabiałem. Ściana ma być mocna więc patrz na wytrzymałość jak, np. Heluz to on chyba ma 8-10 Mpa wiec lepiej jak będzie 10 lub 15 :) takiej klasy szukaj.

Ja budowałem z ceramiki 25 cm i teraz kupiłbym całe ściany z prefabrykatu (taniej i twarde, co do zdrowia pewnie nie tak jak przy ceramice ale ok) bo i tak ciepło domu zapewnia izolacja płyty fundamentowej, ocieplenie, dobry dach z izloacją i rekuperacja - udział ścian jest żaden, a twarda ściana jest bezcenna :)

Coś dzwonim ale gdzie? Chyba że to post pisany z biura producenta ceramiki :wiggle:

Dziwię się że nie polecasz mu 25mpa, może słonia chciałby mieć na piętrze? A jaka wytrzymałość polecasz do parterowki?

20% strat ciepła to "żaden" udział ?

Bierz ceramikę - łatwo tynkować, nawet gruntu nie trzeba używać tak trzyma, jest zdrowiej...

Każdy materiał na ściany przed tynkowaniem należy zgruntować!!! Zdrowszy.... a który materiał na ściany jest niezdrowy z 3 najpopularniejszych?

Do do wcześniejszych wizji że dryfix trzeba tynkować bo nie ma połączeń pionowych tylko zamki to ceramika pozostała w większości tak ma i po prostu wieje. Przy betonie komórkowym i zamkach to rzadko się zdarza.

Temat z pytaniem którego pustaka wybrać to wejdzie jeden z drugim i będą na siłę ludziom odradzać. Zaraz się 10 stron dyskusji zrobi o wyższość jednego materiału nad drugim a odpowiedzi na pytanie zasadnicze prawie żadnej.

Ja osobiście myślałem nad tym Termotonem z Owczar ale po rozmowach z kilkoma osobami z branży wybiorę jednak Porotherm Wienerbergera 25 P+W.

wybiorę jednak Porotherm Wienerbergera 25 P+W.

Mnie dziwi, ze po takim podejściu do klienta i przy takich standardach jakości są na ten towar jeszcze chętni:

Ciekawe, czy w takim stanie ten materiał osiąga deklarowane parametry cieplne i wytrzymałościowe :)

GUNB nie badał tego niestety

Temat z pytaniem którego pustaka wybrać to wejdzie jeden z drugim i będą na siłę ludziom odradzać. Zaraz się 10 stron dyskusji zrobi o wyższość jednego materiału nad drugim a odpowiedzi na pytanie zasadnicze prawie żadnej.

No właśnie a są do tej dyskusji bardziej pasujące wątki:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110472-Z-czego-budowa%C4%87-dom-beton-kom%C3%B3rkowy-ceramika-prefabrykat-z-drewna&highlight=ceramika+beton+kom%C3%B3rkowy

A wracając do tematu - rozmawiałem z mężem siostry ciotecznej, którzy budowali kilka lat temu z maxa z Plecewic ( produkty tej firmy swego czasu miały bardzo dobrą opinię na Mazowszu, niestety firma upadła, ale od niedawna mają nowego właściciela i mają wrócić z ofertą na rynek) na poziomą i pionową spoinę. Nie wieje im z gniazdek więc może rzeczywiście to kwestia braku P+W.

Ściana ma być mocna więc patrz na wytrzymałość jak, np. Heluz to on chyba ma 8-10 Mpa wiec lepiej jak będzie 10 lub 15 :) takiej klasy szukaj.

Produkty, które rozważam mają wytrzymałość 15 MPa i są produkcji krajowej ;)

Edytowane przez kemot_p

Ja osobiście myślałem nad tym Termotonem z Owczar ale po rozmowach z kilkoma osobami z branży wybiorę jednak Porotherm Wienerbergera 25 P+W.

Dziwi cię to że odradzam materiał z którego nie jestem zadowolony? Zakładam że pytający zamierza mieć szczelny dom żaden system P+W tego nie zmieni skoro cały pustak jest pusty w środku. Jak dla mnie szczelność to najwazniejsza sprawa przy wyborze, druga to akumulacyjnosc. Rzadko kto przyznaje się do błędów na budowie. Z gniazdek przy ceramice wieje prawie zawsze. Przy silikacie nie ma tego problemu.

No patrz u 2 osób z mojej rodziny które maja dom postawiony z Porothermu 25 P+W nie wieje z gniazdek ... CUD. Może wieje jak się spier... robote?? Albo losowo? Czy jak to wytłumaczysz? Zresztą nie rób tego bo nie potrzeba tu kolejnych nic nie znaczących wpisów. Swoje zdanie już wyraziłeś. Wszyscy je znają nie musisz 100 razy powtarzać.

Tu nic nie trzeba tłumaczyć.ceramika nadaje się chyba do domów które są opalane weglem, gdzie właścicielowi tona w tą czy w tą nie robi różnicy.

Cóż później ludzie się dziwią skąd takie rachunki na ogrzewanie...

Wasza nachalna reklama ceramiki nic tu nie zmieni. Tu na forum należy uświadamiać a nie nawijać makaron na uszy.

Jak kupujesz dla siebie to fakt trzeba wybierać ale jak murarze będą Ci tradycyjnie dom murować to też pogadaj z ekipami, ale tu ich raczej nie znajdziesz - trzeba się ruszyć i zobaczyć.

Możesz wyjaśnić o co Ci chodzi w tym wpisie? :)

Tu nic nie trzeba tłumaczyć.ceramika nadaje się chyba do domów które są opalane weglem, gdzie właścicielowi tona w tą czy w tą nie robi różnicy.

Wasza nachalna reklama ceramiki nic tu nie zmieni. Tu na forum należy uświadamiać a nie nawijać makaron na uszy.

Ciekawe, w jednym w numerów muratora był artykuł o domu pasywnym zbudowanym z ceramiki... postaram się go odszukać.

Zgadzam się z przedmówcą ten wątek jest dla osób, które wybrały ceramikę, więc jak chcesz odradzać, to poszukaj bardziej pasującego do tego wątku, podawałem wczoraj namiary.

Na razie, w moim przypadku, argumentu o wianiu z gniazdek nie potwierdzają czterej posiadacze domu z ceramiki z którymi rozmawiałem na żywo i byłem w ich domach.

ja mam ceramikę cerpol z murowana zaprawą cementowo wapienną, zewnątrz ocieplenie styropian klejony na ramkę i nić nie wieje m am ważenie że może wiać jak jest klejony na cienką spoinę lub klej poliuretanowy wtedy szczeliny na całej ścianie od dołu do góry są drożne i może powstać ciąg u mnie każda warstwa oddzielona zaprawą i to załatwia w moim mniemaniu sprawę

Wytłumacz mi dlaczego u mnie nie wieje z gniazdek a ten sezon pewnie poniżej 2 ton się zamknie?? a mam poroterm.

kemot jeżeli to pytanie do mnie to P+W i nie będzie węgla

Dzięki.

Wracając do Twojego poprzedniego postu mi też majster odradza cienką spoinę. Sąsiad i kuzynka żony również murowali z porotermu ma zaprawę tradycyjną.

PS. Jesteś zadowolony z jakości ceramiki z Kozłowic?

Edytowane przez kemot_p

Mam dom wybudowany z ceramik P+Wi i wcale nie opalam węglem. Zużycie gazu jest w innym dziale. Proszę zajrzeć