Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak ceramiczny - zestawienie 2017 co wybrać?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U w teorii lepsze. Jednak, jak się popatrzy na te pęknięcia między komorami (zdjęcie było parę stron temu), to jest jasne, że w praktyce to mało realne.

Tym w teorii niemniej silikat potrzebuje tych 3-4 cm ocieplenia więcej, żeby osiągnąć podobne U przegrody.

Jednak można użyć silikatu 18cm

Wytłumacz mi dlaczego u mnie nie wieje z gniazdek a ten sezon pewnie poniżej 2 ton się zamknie?? a mam poroterm.

Bo masz porządnie docieploną ścianę :) Zjawisko wiania z gniazdek występuje wyłącznie przy ścianach ceramicznych 1W. Przy mokrej zaprawie i powiedzmy 15 cm wełny nie ma prawa nic wiać, bo i skąd?

Orientujecie się czy każdy producent wprowadzający na rynek materiały budowlane, w tym przypadku mam na myśli ceramikę, jest zobligowany, żeby jego produkt spełniał normy? Jak wygląda kontrola takich norm?

Znalazłem w okolicy dwie prywatne cegielnie produkujące na rynek lokalny, firmy z historią, dobrymi opiniami, które wytrzymują konkurencję z dużymi, znanymi markami. Zrobiły na mnie pozytywne wrażenie.

Rozumiem, że mogę oczekiwać od nich pełnowartościowego produktu.

Orientujecie się czy każdy producent wprowadzający na rynek materiały budowlane, w tym przypadku mam na myśli ceramikę, jest zobligowany, żeby jego produkt spełniał normy? Jak wygląda kontrola takich norm?

Znalazłem w okolicy dwie prywatne cegielnie produkujące na rynek lokalny, firmy z historią, dobrymi opiniami, które wytrzymują konkurencję z dużymi, znanymi markami. Zrobiły na mnie pozytywne wrażenie.

Rozumiem, że mogę oczekiwać od nich pełnowartościowego produktu.

Chcesz kupić atest, czy dobry materiał? Wielcy potrafią każde gówno przez instytut przewalić....

Przy budowie sciany 2 warstwowej izolacyjnosc materialu nie ma zadnego znaczenia bo od tego jest warstwa wełny lub steropianu.

Natomiast jeszeli brylajest skomplikowana duzo rogów, wnęk itp lepiej brac cos innego niz ceramike bo duzo odpadu bedzie. Przy prostej bryle ceramika jest ok. Wiekszych wad nie wykazuje.

Co do termotona, to oweczary poprawily jakosc bardzo mocno. Kilka lat temu ich pustai rozsypywaly sie na widok młotka. teraz jest porownywalnie do innej ceramiki.

Jezeli chcesz budowac z ceramiki to bierz te ktora najtansza.

ceramika poryzowana nie jest ceramiką w pierwotnym znaczeniu. Nie wrzucajcie tych materiałów do jednego worka.

U nas jest wytwórnia ceramiki, tworzą pustak identyczny jak poroterm z tym że to jest ceramika nie ceramika poryzowana, ma mniejszą izolacyjność ale jest twarda (to dla miłośników nawalania młotkiem przy murowaniu)

Tym w teorii niemniej silikat potrzebuje tych 3-4 cm ocieplenia więcej, żeby osiągnąć podobne U przegrody.

U przegrody tam gdzie mamy sam mur ale przecież - nadproża, wieńce i już mamy kupę m2 mostków. Stąd nieco bezsensownym jest nadmierne przykładanie uwagi do parametrów cieplnych samego materiału nośnego ściany. Silikaty z normalnych zakładów świetnie trzymają geometrię, można spokojnie budować na cienką spoinę i zamek, wszystko bez szczelin (przynajmniej Grupa Silikaty czy Silikaty Trąbki co znam).

Inny wariant - bloczki keramzytobetonowe - łatwiejsze w murowaniu (lekkie, później do tej tarki obrzutka świetnie przylega) ale już na pełną spoinę więc więcej pójdzie zaprawy i nieco inna organizacja robót etc.

Obecnie kiedy silikaty stały się na tyle popularne że ich cena spadła - technicznie są najlepsze. Przy dwóch kondygnacjach nie pękają od nadproży (te pełne) choć i tak warto zazbroić mur. Nie ma problemu pracy na wilgoć jak przy gazobetonie (stabilny materiał - mniej problemu z tynkami). Oczywiście wszystko powinno być prawidłowo wykonane i należy szukać ekip które potrafią a nie "za ile". Przy silikacie jw. nie trzeba specjalnie "prostować muru" tynkiem bo będzie prosty, owszem, kiepski jest do kucia bruzd bo twardy ale warto sobie na etapie projektu pokombinować np. z rozłożeniem okablowania i podejść pod gniazdka z wylewki, dzisiaj są dostępne bardzo fajne rozwiązania (w tym np. gniazdka w podłodze z klapkami.

Zanim się zacznie robić warto dobrze przemyśleć projekt bo później nie będzie tak łatwo. To nie jest bieg na czas.

Teraz tyle jest technik że ludzie w sumie nie maja pojęcia co robią...ostatnio nawet premier Morawiecki gadał głupoty totalne ale to inna sprawa.

Gdzieś 90 procent ludzi robiących rekuperację i wentyl;ację mechaniczna, jednocześnie robi okna uchylne aby sobie pościel wywietrzyć, dlaczego nikt im tego nie powie że to idiotyzm?. Kolejne 90 procent robiąc wentylację grawitacyujna chce mieć super szczelne okna, a jak się spytasz gdzie jest czerpnia powietrza to wielkie oczy. ). Ludzie po prostu nie dorośli do wiedzy minimalnej a nikt tego nie tłumaczy, a potem bzdura na bzdurze i bzdurę pogania.

Robią domy pasywne...a jak sie spytasz gdzie śluza, to pytania..jaka śluza?

Prawda jest taka że w domach dla zwykłych ludzi należy robić dobrze, ciepło i tanio. A nie nagadać głupot ile to się oszczędzi na ogrzewaniu a potem wcisnąć im centrale za 15 tysięcy, która się nie zwróci przez całe ich zycie i ich dzieci. Dla przykładu z innej kategorii..jeden przelot rakiety niszczy tyle ozonu co cały freon z lodówek przez kilka lat,

Mnie natomiast zastanawia inna rzecz,mianowicie dlaczego kiedyś poroterm był dużo droższy od np. suporexu a teraz ceny się wyrównały.10-15 lat temu w moich stronach tylko najbogatsi budowali z porotermu a teraz kto chce,czyżby producenci zrobili coś co obniżyło cenę pustaka...Z cegłą zwykłą było podobnie,stara cegła aż miło dzwoniła jak się w nią stukało i pękała tak jak chciałem a od jakiegoś czasu tylko chrobocze i pęka gdzie chce,to oczywiście wina tego że kiedyś cegły robiło się z gliny a teraz ładują wapna do uplastycznienia...

Z tym bruzdowaniem w silikacie czy ceramice to już słyszałem tyle mitów, że głowa boli. Dla mnie to dobrze jak materiał konstrukcyjny jest twardy i trudny w obróbce - znaczy że dom postoi jakiś czas ;) U mnie bruzdowanie z ceramice Porotherm odbywało się maszyną Hilti DC SE20 z funkcją cięcia bezpyłowego i szczerze to była jedna z przyjemniejszych prac przy wykończeniówce. Poglądowo cięcie wygląda tak:

Skontaktowałem się dzisiaj z lokalną cegielnią i najprawdopodobniej zdecyduję się na ceramikę tradycyjną (nie poryzowana) max na pionową i poziomą spoinę cementowa. Zastanawiam się czy gorszy współczynnik lambda ceramiki tradycyjnej vs poryzowanej rekompensować dokładając do planowanych 20 cm styropianu jeszcze trochę (ile?).