michozi 28.02.2017 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Cześć zastanawiam się nad różnymi koncepcjami zaplanowania wnętrza mieszkania. W załączniku przesyłam 2 schematy mieszkania, jak również zdjęcia salonu połączonego z kuchnią. Mam wątpliwości czy wyburzać zaznaczone na schemacie kolorami zielonym oraz czerwonym ściany. Obie wyburzać? Obie zostawić? Usunąć tylko jedną z nich? W przedpokoju planuję umieścić szafę wzdłuż ściany wejściowej między drzwiami, a zaznaczoną na czerwono ścianą. Korytarz jest stosunkowo wąski. W tym momencie wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie pozostawienie ściany czerwonej, która zasłoni szafę patrząc z salonu oraz troszkę zaakcentuje zakończenie przedpokoju. Natomiast skłaniam się ku wyburzeniu ściany zielonej. Co wizualnie zdecydowanie powiększy pomieszczenie oraz umożliwi na ewentualne utworzenie wyspy pomiędzy kuchnią, a salonem. Mieszkanie będzie sprawiało wrażenie przestronniejszego oraz bardziej widnego. Z drugiej strony dostrzegam również argumenty przeciwko wyburzaniu obu ścian. W takim przypadku salon w ogóle nie będzie zasłonięty od strony korytarza, nie będzie również zaznaczonych pomieszczeń, tylko wszystkie 3 ( przedpokój, salon, kuchnia ) będą tworzyć jedną całość co będzie wyglądało niekorzystnie. Co może doradzić w tej sytuacji? Możę macie inne spojrzenie na tę kwestię oraz przychodzą Wam do głowy lepsze pomysły ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 szafę można zakończyć z boku ładną płyciną.Natomiast zielona ściana osłania ci widok na kuchnię z kanapy.Można by ją było nawet powiększyć aby wstawić więcej wysokiej zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 28.02.2017 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 (edytowane) Usunęłabym czerwoną ścianę. Popieram Elfir - szafę można ładnie zakończyć (np. półkami). Będzie można wybrać dowolną długość szafy, a 100 cm szerokości przejścia to sporo miejsca. Zieloną bym zostawiła, ze względu na ustawienie mebli w kuchni. Na obecnym planie nie ma miejsca na zmywarkę. Zmywarka powinna być przy zlewie, więc należałoby przenieść zlew na ścianę z oknem. Kuchenka musi zostać na ścianie bez okna. Wychodzi na to, że miejsce lodówki jest w rogu ściany zielonej. Jeśli usunąć zieloną ścianę to albo zabraknie miejsca na zmywarkę, albo na blat roboczy, albo na lodówkę. Rozwiązaniem byłoby zburzyć ściankę przy oknie i przedłużyć ciąg mebli kuchennych, albo wstawić lodówkę w ciąg z szafą przy drzwiach i ją zabudować, albo zrobić półwysep (ciąg mebli w literę U), ale wtedy traci się przejście w kierunku salonu. Edytowane 28 Lutego 2017 przez Sawadi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michozi 08.03.2017 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Dzięki za wskazówki oraz uwagi Jeśli chodzi o ładne zakończenie szafy w przedpokoju patrząc od strony kanapy/salonu to zdecydowanie się zgadzam. Przemyślę to rozwiązanie. Jest możliwość zmieszczenia wszystkich urządzeń na dwóch ścianach zewnętrznych kuchni. Lodówka pierwsza przy wejściu od korytarza, następnie płyta/indukcja, a na drugiej stronie przy oknie zlew i zmywarka. Przy założeniu wyburzenia ścianki zielonej, mocno zastanawiam się nad wyspą na środku, co o tym myślicie? Proszę o uwagi, wskazówki spostrzeżenia, jestem zielony w temacie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.03.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 ja tam nie lubię robić z salonu kuchni, więc widok z kanapy na zlew mnie nie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 03.04.2017 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2017 Czerwona ścianka jest zdecydowanie zbedna. Zgoda z przedmówcami, szkoda zabierać przestrzeni i sztucznie dzielić. Bok szafy wykończony ciekawym materiałem sam z siebie będzie stanowił „ściankę”. Jeśli chodzi o zielone ścianki to ich ‘być albo nie być’ w dużym stopniu zależy od projektu zagospodarowania kuchni. Zlikwidowanie ich z pewnością powiększyło by optycznie wnętrze. Może zamiast nich zrobić wyspę kuchenną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michozi 10.04.2017 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Dzięki za wskazówki ! Na ten moment zdecyduję się na wyburzenie zielonej ściany i otworzę całkowicie kuchnię na salon. Co pozwoli zrobić funkcjonalną oraz fajnie wyglądającą wyspę o wymiarach 1-1,2 x 1,2. Jak ocenia takie rozwiązanie przy tym schemacie oraz metrażu mieszkania? Mam do Was przy takim rozwiązaniu pytanie odnośnie kolejnej ścianki, małej przy oknie w kuchni oddzielającej kuchnię od salonu, czy zdecydowalibyście się ją usunąć czy zostawić? Wydaje mi się, że tak samo jak w przypadku ścianki czerwonej nie ma sensu sztucznie dzielić pomieszczenia zwłaszcza, że w obu przypadkach będzie szła w tamtym miejscu zabudowa i lepszym rozwiązaniem jest zakończenie o czym wcześniej wspomnieliście ładną płyciną od strony salonu. Kolejnym plusem wyburzenia jest możliwość przedłużenia ciągu szafek kuchennych nawet o te 15cm, co da zdecydowanie większe szafki, a warto podkreślić, iż za tą ścianką planuję cały słupek z szafkami. W przypadku poszerzenia można będzie zamontować piekarnik na wysokości wzroku, w wariancie z pozostawieniem szafki jedyną możliwą opcją jest umieszczenie go pod indukcją. Widzę, jednak jeden minus związany z wyburzeniem ścianki, a mianowicie brak miejsca na grzejnik w kuchni. Czy jeden grzejnik na pomieszczenie 26m2 będzie wystarczający? Czy macie inne propozycje rozwiązania tego problemu? I przy drugiej opcji pozostawieniu ścianki oraz zabudowaniu słupkiem mebli na jaki wariant zdecydowalibyście się, przeniesienie grzejnika na drugą stronę ściany od strony salonu? Czy zabudowanie w szafkach kuchennych na dole, czy może zostawienie na tej ścianie od strony kuchni, ale kosztem szafki dolnej pod blatem? Dzięki za pomoc:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.04.2017 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 grzejnik ozdobny możesz umieścić nad szafkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 10.04.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Jeden grzejnik wystarczy, jak masz wątpliwości można przeliczyć kalkulatorem na stronach producentów i zobaczyć czy obecny grzejnik wystarczy, czy kupić coś bardziej wydajnego, a może i ładniejszego. Jak chcesz przedłużyć ciąg pod oknem to może zamiast wyspy stół. Będzie odczucie, optycznie salon się powiększy i będzie więcej miejsca na stół i na szafkę pod telewizor i zrobi się taki centralny punkt do siedzenia i pogaduszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 10.05.2017 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 ja tam nie lubię robić z salonu kuchni, więc widok z kanapy na zlew mnie nie kręci. Ale jak przychodzą goście, to jednak wygodniej jest wszystko przygotowywać. Nie trzeba ich co chwilę zostawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.05.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Staram się przygotować przed przyjściem, by nie trzeba było siedzieć w kuchni kiedy goście są w domu. Co najwyżej kawa, herbata. Ale i tak w przypadku większej ilości osób zaparzam herbatę w termosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts