Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana pieca

falek56

Recommended Posts

Zamierzam wymienić piec bo mój ma już ok 14 lat i zaczyna szwankowac, mieszkanie ok 60 m2 2 pokoje kuchnia łazienka bez podłogowek, chodzi mi o kocioł kondensacyjny 2 funkcyjny do ogrzania tego mieszkania i ceplej wody., mieszkaniu mieszkają 2 osoby, jakie kondensaty możecie polecić coś bezawaryjnego i z dobrym serwisem.

Wszystko zależy od parametrów mieszkania tzn. czy jak jest ocieplone. Zyski z kotła kondensacyjnego będą zależały głównie od temperatury wody w obiegu i to Ty powinieneś wiedzieć jaka była dotychczas temperatura grzejników.

Ten parametr do 50*C lub powyżej 50*C dużo powie o wydajności ogrzewania i jakość ocieplenia mieszkania.

To z kolei będzie świadczyć o zasadności zastosowania kotła kondensacyjnego lub z zamkniętą komorą spalania.

Odnośnie typu to wszystko zależy od budżetu jaki jesteś w stanie na ten cel przeznaczyć.

Ogólnie to skończyły się czasy w których kotły z otwartą komorą spalania typu Junkers chodziły bezawaryjnie przez ok 20 lat i nawet ze względu na skomplikowaną budowę o większej liczbie części i zaawansowania elektroniki prawdopodobieństwo awarii wzrosło.

60*C to trochę dużo nawet jeśli są to temperatury osiągane przy dużych mrozach i świadczy raczej o słabym izolacji owego mieszkania.

Optuję tu raczej za kotłem z zamkniętą komorą spalania i będzie to mniej kosztowna oferta zapewniająca porównywalne zyski ze zwiększonej sprawności kotłów.

Kocioł kondensacyjny w tym przypadku nie zapewni żadnych zysków z kondensacji a różnica w cenie będzie kwotą wyrzuconą która nigdy się nie zwróci.

Odnośnie producenta to radzę się zorientować jaka firma ma swoją siedzibę stacjonarną w Twojej okolicy bo to świadczy o dostępności serwisu.

Edytowane przez Mareks77

Doradzanie na odległość nie przyniesie nic dobrego. Idź do salonu producenta i zamów wizytę serwisu wraz z wyceną wymiany kotła. Po kilku wycenach będziesz wiedział więcej.

Kondensacja w kotle zachodzi do temperatury ok 55*C im ta temperatura jest większa tym mniejsze są zyski z kondensacji.

ale 20*C na grzejniku nigdy ci nie spadnie tym bardziej że woda krąży cały czas więc dopływa 70 i odpływa 65 lub maksymalnie 60*C

Poza tym już ująłem to najlepiej jak mogłem że im mniejsza temperatura tym większe zyski dlatego też jeśli mamy ogrzewanie podłogowe to zadowoli się ono temperaturą 30*C i zapewniamy sobie sprawność kotła rzędu 108% natomiast mając grzejnik ścienny musimy mu podać już nie 30*C ale przynajmniej 45*C co z kolei daje nam już tylko 98 -100% sprawności kotła gdyż kondensatu skraplającego się w wymienniku będzie tyle co kot napłakał.

Rozumując więc normalnie albo kupimy kocioł dwu-funkcyjny z otwartą komorą spalania np. 24kW za 2000 zł albo kupimy kondensat Junkers, Ariston, Buderus lub TERMET za 4000 zł

Jeśli zatem kondensacja jak powiedziałeś będzie zachodziła przez tydzień w roku to te wydane 2000 zł które są różnicą pomiędzy kotłami nigdy nam się nie zwróci.