wother 28.02.2017 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 Witam,Tauron wybudowam mi na dzialce skrzynkę pradowa. Wczoraj bylem podpisac umowe i pan ma przyjsc zalozyc licznik pojutrze. Czy aby korzystac z pradu na budowie potrzebuję instowac jakas rozdzielnice budowlana czy w tej skrzynce co stoi się podłącza urządzenia? Jesli Pan zalozy licznik to bede mogl juz samodzielnie lub za pomocą elektryka podłączyć np gniazdo 3fazowe i 230V czy trzeba znowu prosic zaklad energetyczny o takie podłączenie? Ile to moze kosztowac u elektryka?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.02.2017 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 No przecież wszystko zostało zawarte w warunkach technicznych przyłączenia.Kolega się obudził dopiero teraz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 01.03.2017 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Witam, Tauron wybudowam mi na dzialce skrzynkę pradowa. Wczoraj bylem podpisac umowe i pan ma przyjsc zalozyc licznik pojutrze. Czy aby korzystac z pradu na budowie potrzebuję instowac jakas rozdzielnice budowlana czy w tej skrzynce co stoi się podłącza urządzenia? Jesli Pan zalozy licznik to bede mogl juz samodzielnie lub za pomocą elektryka podłączyć np gniazdo 3fazowe i 230V czy trzeba znowu prosic zaklad energetyczny o takie podłączenie? Ile to moze kosztowac u elektryka? Pozdrawiam Będziesz mógł. Musisz wziąć elektryka który zainstaluje Ci Twoją własną rozdzielnicę budowlaną , lub też pierw wybudować stan surowy zamknięty w którym gotowe instalacje elektryczne wewnętrzne przyłączysz do skrzynki i złącza postawionego przez Tauron. Problem w tym że w umowie określiłeś prawdopodobnie od kiedy zaczniesz korzystać z energii, więc przestudiuj dokładnie ją i warunki przyłączenia i jeśli tak jest to zacznij działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 01.03.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) pan ma przyjsc zalozyc licznik pojutrze. Ten pan to chyba bardzo "ludzki pan" będzie. Nie ma instalacji odbiorczej, to i nie ma zgłoszenia. Nie ma zgłoszenia, to nie ma licznika. Chyba że coś się zmieniło. Może w Tauronie nastąpiła jakaś dobra zmiana i bez zbędnej papierkologii dostarczą energię nawet do nieistniejącej instalacji. Edytowane 1 Marca 2017 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 01.03.2017 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Witam ponownie.Pracownik Tauronu który przyjął odemnie dokumenty okazał się totalnie niekompetentny. Otóż odebral on odemnie wszystkie dokumenty wraz z dokumentem zgłoszenia instalacji do odbioru którą wypełniłem przy nim. Powiedział mi również, że zostanie założony licznik w przeciągu tygodnia i później wezmę sobie jakiegoś elektryka , który podłączy mi rozdzielnicę budowlaną na czas budowy. Totalnie mi to nie pasowało dlatego zapytałem tutaj Was, podzwoniłem do Tauronu i okazuje się, że należy wykonać taką skrzynkę zanim zostanie zainstalowany licznik, dlatego poprosiłem o przesunięcie o tydzień tej instalacji licznika zebym miał czas na wykonanie przyłącza budowlanego. Moje pytanie zatem brzmi - potrzebuje rozdzielnicę 370V i2x 230V - czy ktoś może mi doradzić jaką kupić i ile może wziąć elektryk za jej podłączeni do skrzynki Tauronu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.03.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Po pierwsze - wskazane znać standardy, jakie "obowiązują" w Twoim Rejonie Energetycznym.Po drugie - wpisać w google "rozdzielnica budowlana". Są gotowce.Po trzecie - i tak potrzebny elektryk, który to ogarnie o zgłosi do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 06.03.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam ponownie. Pracownik Tauronu który przyjął odemnie dokumenty okazał się totalnie niekompetentny. Otóż odebral on odemnie wszystkie dokumenty wraz z dokumentem zgłoszenia instalacji do odbioru którą wypełniłem przy nim. Powiedział mi również, że zostanie założony licznik w przeciągu tygodnia i później wezmę sobie jakiegoś elektryka , który podłączy mi rozdzielnicę budowlaną na czas budowy. Totalnie mi to nie pasowało dlatego zapytałem tutaj Was, podzwoniłem do Tauronu i okazuje się, że należy wykonać taką skrzynkę zanim zostanie zainstalowany licznik, dlatego poprosiłem o przesunięcie o tydzień tej instalacji licznika zebym miał czas na wykonanie przyłącza budowlanego. Moje pytanie zatem brzmi - potrzebuje rozdzielnicę 370V i2x 230V - czy ktoś może mi doradzić jaką kupić i ile może wziąć elektryk za jej podłączeni do skrzynki Tauronu ? Skontaktuj się z elektrykiem. Jeśli on nie załatwi ci jakiejś rozdzielnicy używanej to zakupisz sobie na np:allegro: http://allegro.pl/rozdzielnica-skrzynka-budowlana-producent-i6737580155.html#thumb/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Oczywiście musi dokupić jeszcze aparaty modułowe, z RCD włącznie, odpowiednio "osznurować" i podłączyć kabel zasilający.Jakby nie patrzył, i tak potrzebny najważniejszy człowiek na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts