Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany

JarekKRK45

Recommended Posts

• 2 weeks później...
H= 2,7*B podstawowa maksymalna wysokość przekroju drewna litego. 13,5 cm wysokość wychodzi wg tego wzoru.

Co 60 cm i 5x20 cm przy obciążeniu 2kN/m belka ugina się 8cm..i nijak nie chce wytrzymać.. a to jest mizeria nie obciążenie.

piszesz żeby pisać czy nabijasz posty by uchodzić za eksperta ? w większości postów gdzie מרכבה coś napisał nikt więcej nie chce pisać , a jak coś napisze to tylko on wie o co chodzi .

piszesz żeby pisać czy nabijasz posty by uchodzić za eksperta ? w większości postów gdzie מרכבה coś napisał nikt więcej nie chce pisać , a jak coś napisze to tylko on wie o co chodzi .
Merkava wie co pisze. Radzę go słuchać, choć faktycznie czasem te skróty myślowe nie pozwalają do końca na zrozumienie.

To już nie wiem jak mam pisać ;) dobra inaczej dwa kwintale owsa na metrze bieżącym belki dają ugięcie 8cm.

Przy tej rozpiętości i tych wymiarach belki. Trzeba pamiętać że wytężenie elementu rośnie do kwadratu długości elementu.

Podałem też proporcje boków dla drewna litego, dla belek drewnianych wysokość nie może być większa niż 2,7 razy grubość.

Belka która długotrwale wytrzyma obciążenie 1,8 kN/m i stałe obciążenie 1kN/m jest przekrój 12,5x22,5. Kawał belki ;)

od biedy będzie 10x22,5 ;) pod to obciążenie.

i tym różni się wiedza teoretyczna od praktycznej , ty trzymasz się wzorów i wychodzi belka gruba ciężka która wygnie się pod swoim ciężarem .

pytanie dotyczyło legarów ( belek stropowych ) a nie belki nośnej ( podciągu)

Witam , chciałem zrobić pomieszczenie nad garażem na różne graty . Szerokość garażu to 4.39 m . jaki wymiar legara zastosować , myślałem o 8x16cm. Na to pójdzie płyta osb 25 cm .

ja podałem wymiary belek szeroko stosowanych w stropach domów szkieletowych , można spotkać także 50x220 , oczywiście wymiary narzuca też izolacja i klasa drewna .

Ta dyskusja jest mało celowa... nie masz bladego pojęcia.. nawet na prosty sformułowany wniosek wytężenie elementu rośnie do

KWADRATU jego długości! sobie to zapamiętaj. Dla 4,4 m rozpiętości - ta belka jest nie wystarczająca i koniec kropka.

Można sobie dyskutować o smaku jedzenia i innych subiektywnych pomysłach. Tu jest konstrukcja i czysta matematyka.

To nie chłopki roztropki odpowiadają za spisanie tej "teorii" wynikłej z praktyki. Dzięki temu są solidne podstawy.

A że komuś się to nie podoba, bo ma jakieś "praktyki"...

Ta dyskusja jest mało celowa... nie masz bladego pojęcia.. nawet na prosty sformułowany wniosek wytężenie elementu rośnie do

KWADRATU jego długości! sobie to zapamiętaj. Dla 4,4 m rozpiętości - ta belka jest nie wystarczająca i koniec kropka.

Można sobie dyskutować o smaku jedzenia i innych subiektywnych pomysłach. Tu jest konstrukcja i czysta matematyka.

To nie chłopki roztropki odpowiadają za spisanie tej "teorii" wynikłej z praktyki. Dzięki temu są solidne podstawy.

A że komuś się to nie podoba, bo ma jakieś "praktyki"...

wystarczyło podać wymiary tej belki, jaka według ciebie powinna być - a nie filozofować !

5x20 co 60 cm w zupełności wystarczy. Jeśli jeszcze dodatkowo je przestrzelisz w poprzek to nie mam mowy o jakimś uginaniu 8 cm. Nie wiem skąd wziął ktoś wcześniej te 8 cm no chyba ze liczył obciążenie jak dla 1 belki i jak belka będzie leżała na płask a nie na sztorc.poza tym jak po wzmacniasz jeszcze w zastrzałami to obciążenie rozejdzie się po całości.

taki oto przykład u mnie

bez tytułu2.jpg

To jest kasetowy strop, podparcie jest na pełnej wysokości, stąd nie ma problemu ze zwichrzeniem.

Ale tu masz mniejszą rozpiętość. Jak można sobie tak frywolnie mówić .. wystarcz.

A jak się liczy ? zbiera się obciążenie dla jednej belki i ją się rozpatruje. niewinne obciążenie 1,8 kN użytkowe .. nawet nie pełne 2 kwintale.

To że jest mniejsza rozpiętość to widać bo akurat jest tylko 3,3 m (rozstaw 60x60 cm). Chodziło mi o pokazanie jak można wzmocnic używając poprzecznych wzmocnień.

Mam w ogródku( tymczasową )szopę która stoi już 10 lat o wymiarach 6x4,5m bo tam użyłem belek 5x15 cm co 1 m bez poprzecznych wzmocnień i żadnych mieczów.Na rozpiętości 4,5 m bez niczego może przez 10 lat ugięło sie może że 2 cm, a jest na tym cały sprzęt ogrodowy który chowam na zimę + wszystko inne co się przyda kiedyś) (a tymczasowy dlatego ze na jego miejsce będę stawiał murowany) .

Lepiej by było doradzac jakby autor tematu dorzucił jakieś zdjęcia jak to wygląda obecnie i co będzie trzymał na górze.