Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna KRISPOL czy AdamS

Recommended Posts

Mam pytanie , które okna z tych dwóch producentów byłyby bardziej godne polecenia. Obydwa modele są niby na tym samym profilu z Aluplasta , a chodzi mi o okna Fen 85 z firmy KRISPOL oraz okna Ideal 8000 z Adamsa. Niby wcześniej zastanawiałem się w przypadku Adamsa na tymi oknami na profilu Veka SL 82 ale w tych Ideal 8000 jest chyba lepiej rozwiązana konstrukcja profilu i tej środkowej trzeciej uszczelki .Co do tych ofert to obydwie te firmy czyli Krispol i Adams, są w ofercie tego samego przedstawiciela w moim mieście , a więc i montaż byłby ewentualnie wykonywany przez tą samą firmę. Sprawa rozbiega się jedynie o jakość i nie wiem ,na które lepiej się zdecydować.Sam osobiście skłaniałem się ku firmie Adams , ponieważ czytam tu o nich dużo dobrych recenzji. Niestety w sklepie nie mają o tej firmie dobrego zdania głównie odnośnie współpracy, chodzi między innymi o kontakt w sprawach usterek, reklamacji niemożność doczekania się na jakikolwiek odzew ze strony serwisu. Mówią że wizyty przedstawiciela Krispol mają u siebie niekiedy i dwa razy w tygodniu (nie chodzi o jakieś naprawy czy usterki) , natomiast z Adamsa bardzo rzadko się ktoś pojawia , niekiedy raz na jakiś odległy czas albo dłużej , po prostu podejście firmy Adams jest takie, że mówią ,ceny mamy takie i jak wam pasuje to bierzcie a jak nie to dajcie spokój. Z Krispolem sklep może podobno ugrać niekiedy jakiś rabacik dla klienta nawet przez telefon. Dlatego nie wiem co o tym sadzić , aby nie było po kupnie jakichś niespodzianek przy ewentualnych reklamacjach z tym Adamsem . Proszę o jakieś opinie. Edytowane przez jammo

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę że w temacie posucha i brak chętnych do udzielenia opinii na temat tych firm i okien z nich, no ale może spytam z innej strony. Może ktoś się wypowie na temat klasy profili w tych oknach i ich znaczenia .Z tego co się dowiedziałem obydwa okna czyli ideal 8000 Adamsa i Fen 85 Krispolu powstają na profilu Aluplasta. Z informacji uzyskanych tu na forum oraz potwierdzonych telefonicznie w Aluplascie dowiedziałem się, że ten profil o głębokości zabudowy 85mm jest produkowany w klasie B , czyli ma cieńsze ścianki zewnętrzne i wewnętrzne w porównaniu z klasą A , Niektórzy przedstawiciele handlowi firmy Krispol twierdzą , że profil jest w klasie A , i jest robiony dla nich na zamówienie , co niestety nie zostało potwierdzone w Aluplascie . Co do grubości wzmocnień stalowych jakie w tych profilach i swoich oknach używają producenci Adams i Krispol nie piszę , bo po prostu się nie orientuje. I tu mam pytanie , czy okna np. Adamsa na takim profilu w klasie B np. te ideal 8000 są gorsze od tych w klasach A czyli te SL 82. z Veki ? Pytając przedstawicieli handlowych o okna Adams polecają mi bardziej okna ideal 8000 na Aluplascie ( lepsze rozwiązanie środkowej uszczelki) niż te Veka SL 82, chociaż jak wiadomo te pierwsze są w klasie B a drugie w A. Co o tym myśleć.

te pierwsze są w klasie B a drugie w A. Co o tym myśleć.

Myśleć o tym, że to bez znaczenia dla którejkolwiek z właściwości użytkowych okna. Według PN-EN 14351-1+A1:2010 cztery właściwości materiału i konstrukcji kształtownika mogą przekładać się lub przekładają się na poziom właściwości użytkowych okna, są to:

Moduł Younga – (cecha materiału PVC-U)

Przewodność cieplna – (cecha materiału PVC-U)

Gęstość – (cecha materiału PVC-U)

Powierzchnia i kształt przekrojów poprzecznych – (cecha kształtownika)

Dzięki T12345T za odpowiedz , ale niestety mi te normy nic nie mówią , a nie ma sensu się dokształcał, bo i tak mi nic z tego gdyż to nie moja branża. Z twojej wypowiedzi wnioskuję , że jest to bez znaczenia czy profil jest w klasie A czy B. Czy w ogóle warto się interesować oknami tej firmy Krispol , czy od razu postawić na Adamsa lub Vetrex? Wiem , że akurat są dobrzy , ale w innych detalach branży, czyli bramy i rolety..... a okna ?

Jeszcze jedno, Krispol montuje w oknach FEN 85 ( przynajmniej takie dostałem w ofercie) pakiety szybowe 40mm ( 4x14x4x14x4) Ug= 0.6 , natomiast są dostępne też ( oczywiście chyba za dopłatą ) Ug = 0.5 czyli (4x18x4x18x4). Czy naprawdę jest to wielka różnica przenikania ciepła w pakietach pomiędzy Ug= 0.5 a Ug = 0.6 ? czy warto dopłacać?

Mówiąc językiem bardziej zrozumiałym ;)

Czy to będzie A czy B realnie nie ma znaczenia. Oby nie bylo klasy C ale tych chyba u nas na rynku nie ma.

Ważne by zostały wykonane zgodnie z zaleceniami systemodawcy bez przekraczania gabarytow za ktore on odpowiada i daje na to gwarancje.

A co do pakietów

Tu nawet nie chodzi o te 0.1 na Ug. Bardziej istotna jest ramka dystansowa

Szklo jest elastyczne w pewnych granicach. Zamkniety szczelnie wewnatrz gaz podlega kurczeniu przy spadku temperatur i dzialaja sily powodujace wklesniecie szkla. Im wieksza powierzchnia i zbliżona do kwadratu to ugiecie szyby potrafi przyjac wartosci znaczace i nagle okaze sie ze z tych 0.6 zima masz duzo wiecej bo centralnie odległość miedzy szybami jest mniejsza.

Zapewne nie raz widziales szyby na ktore patrzac widzisz odbicie otaczajacego swiata jak we wklesnietym lustrze

Dziękuję , czyli lepiej dopłacić do tych pakietów 48 mm , albo wybrać okna z firmy , która daje takie pakiety w standardzie.

Co do profili Aluplasta już jestem w miarę spokojny , bo myślałem , że jest duża jakościowa różnica między tymi klasami, ale dalej nie wiem na którą z tych firm Adams czy Krispol lepiej postawić i ich okna na tym profilu aluplasta 85mm. A może jednak cofnąć się do pierwotnego planu zakupu okien na profilu Veka SL 82 z Adamsa.

Sprawdza się teraz u mnie teza wielu osób tu na forum , że czym więcej człowiek czyta i szuka , tym ma większą pustkę w głowie i brak zdecydowania.

Dzięki T12345T za odpowiedz , ale niestety mi te normy nic nie mówią , a nie ma sensu się dokształcał, bo i tak mi nic z tego

Rozumiem, ale w takim przypadku po co w ogóle gadać ze sprzedawcą o kształtownikach i klasach?

Czy naprawdę jest to wielka różnica przenikania ciepła w pakietach pomiędzy Ug= 0.5 a Ug = 0.6 ? czy warto dopłacać?

To można wyliczyć. Pan szanowny tego nie zrobi, bo to nie Pańska branża. Może więc sprzedawca? (Chociaż jak znam życie, to również nie branża sprzedawcy:-). On tylko okna sprzedaje, wiedzieć o nich nic nie musi. Są w klasie A i o to chodzi:-))

A co do pakietów Tu nawet nie chodzi o te 0.1 na Ug. Bardziej istotna jest ramka dystansowa

Szklo jest elastyczne w pewnych granicach. Zamkniety szczelnie wewnatrz gaz podlega kurczeniu przy spadku temperatur i dzialaja sily powodujace wklesniecie szkla. Im wieksza powierzchnia i zbliżona do kwadratu to ugiecie szyby potrafi przyjac wartosci znaczace i nagle okaze sie ze z tych 0.6 zima masz duzo wiecej bo centralnie odległość miedzy szybami jest mniejsza. Zapewne nie raz widziales szyby na ktore patrzac widzisz odbicie otaczajacego swiata jak we wklesnietym lustrze

I to jest klasyczny wywód sprzedawcy. Zaczyna się od wartości współczynników przenikania ciepła. Płynnie mieszając do tego nie wiedzieć po co ramkę dystansową. A potem wywód o oddziaływaniu ciśnienia. Mnie to wystarcza do oceny:-).

Wybacz T12345T ale czepiasz sie. Tak. Jestem sprzedawca i mozesz sie nasmiewac z poprzedniej mej wypowiedzi ktora zapewne dla Ciebie jest stekiem bzdur i herezji.

Lepiej pisac o normach nic nie wnoszacych do jakiejkolwiek dyskusji zamiast odpowiedziec jezykiem zrozumialym dla laikow.

A moze tak konkretnie i zrozumiale powiesz co jest niezgodne z prawda w mej wypowiedzi ?

Ale co tam. Zadałem sobie trud wyliczenia różnicy miedzy Ug=0,5 a 0,6

Mówimy tu tylko o szybie bo przełożenie tych wartości na Uw okna będzie różne w zależności od powierzchni szyby w oknie

Średnio można przyjąć że domek ma ok 30 mkw szyb

Szyby Ug=0,6 będę generować 18,0 [W/m2K]

szyby 0,5 dadzą 15,0 [W/m2K]

Daje to mniej więcej na cały sezon grzewczy różnicę....powalającą na kolana różnicę aż 324 kWh !!!! Na CAŁY sezon grzewczy co przy stawce 50 gr za 1kWh daje zawrotną sumę 13 zł 50 gr

Natomiast o wiele bardziej wkurzającym użytkownika będzie sytuacja gdy na środku szyby pojawi się kółko wkroplonej pary wodnej bo szybki zamiast być oddalone od siebie 16 mm będą miały 12 albo i mniej i Ug w tym miejscu na poziomie 1,0 albo i więcej

Wyśmiewasz się ze zjawiska które jednak ma miejsce i zaskoczę Cię jeszcze jedną praktyczną obserwacją

Okna montowane pod Bydgoszczą. Szyby produkowane w Kielcach. Wymiar 2 x 2 m. Pakiet trzyszybowy 6/14/6/14/6

Już po zamontowaniu w temperaturze +20 stopni wklęśnięcie szyby wynikające z różnicy wysokości ponad poziomem morza (śmieszne nieprawdaż) już wyniosło prawie 2 mm. Zimą przy -10 urosło do prawie 5 mm.

Reklamacja.

Przyjeżdża przedstawiciel producenta szkła i.... odpręża komory wbijając igiełkę podłączoną do buteleczki ;) z argonem. A i tak zimą szyba się wygina ale to już klient zrozumiał bo fizyki się nie zmieni.

Czyi co, trzeba kupować szyby produkowane zimą (chyba trochę chłodniej jest w halach produkcyjnych zimą) na nizinach, żeby mieć lepsze U?

A w jakich warunkach jest badane U podawane przez producentów? Wystarczy do testów "napompować" bardziej, niż standardowo pakiety?

Nikt nie wpadł na to, żeby w ramce zrobić membranę (jak w dyskach twardych, wypełnionych też argonem) umożliwiającą wyrównanie ciśnienia przez jej odkształcenie, zamiast powodować naprężenia i zmianę parametrów i geometrii szyb?

Chociaż ja takiego efektu nie zauważyłem - a mam okna oklejone folią tworzącą lustro fenickie, więc nocą mam lusterko. Ale to stare, badziewne okna w bloku - pewnie nieszczelne pakiety.

Czyi co, trzeba kupować szyby produkowane zimą (chyba trochę chłodniej jest w halach produkcyjnych zimą) na nizinach, żeby mieć lepsze U?.....
Ha ha ha no bez przesady. W zakładzie utrzymywana jest mniej więcej stała temperatura :)

Porozglądaj się wokoło, popatrz ludziom w okna ;) a to zjawisko dostrzeżesz

Rozumiem, ale w takim przypadku po co w ogóle gadać ze sprzedawcą o kształtownikach i klasach?

Kolego T12345T ja nie rozmawiałem ze sprzedawcą o klasach profili . Byłem po prostu u nich z zapytaniem , jaką firmę mogą mi jeszcze polecić oprócz Pagen którą na początku mi zaoferowali i na którą zrobili mi wycenę. Powiedzieli , że mają kilka firm z którymi współpracują i zależy co bym chciał. Więc powiedziałem , że wolałbym np. Adamsa, bo mają podobno dobre okna a oni mają ich w ofercie. Niestety ale oni odradzali mi Adamsa , ze względów , które opisałem na samym początku w pierwszym poście. Powiedzieli , że bardziej polecają Krispol. Ja osobiście nic o tej firmie nie słyszałem , dlatego po poczytaniu zauważyłem , że profil w oknach FEN 85 jest tym z Aluplasta co u Adamsa robią okna Ideal 8000 . O Aluplaście i o tym że jego profile są w klasie B pisaliście właśnie tu na forum Muratordom, Dzwoniłem do Aluplasta z zapytaniem aby się upewnić i tam mi potwierdzili to. Nie miałem jednak pojęcia o tych klasach i jaki mają wpływ takie profile na okna wyprodukowane z niego więc zapytałem o nie tutaj, jaka jest w nich różnica pomiędzy A i B.

Trochę ta dopłata do pakietu 48 mm dziwna bo koszt zakupu taki sam jak 40mm i niewiele firm stosuje w takim przypadku dopłatę. A co do tematu ja bym wybrał Adamsa głównie (ale nie tylko) z powodu tego że w swoim serwisowym wcieleniu dużo wyżej cenię Siegenię AF od Winkhausa. A ponieważ już oczyma wyobraźni widzę Testa zacierającego ręce żeby mi dołożyć wykładem o siłach operacyjnych to wyjaśniam;

Każde (prawie) nowe okno spełnia wymogi w zakresie owych sił. Ale to nie znaczy że będzie je spełniało jednakowo dobrze później. Co to jest wyska jakość o której tu ciągle dywagujemy? Jest to zdolność danej rzeczy do utrzymania na jakimś tam porządanym poziomie wymaganych przez nas cech użytkowych w osi czasu. A ową zdolność Siegenia AF ma dużo wyższą niż Winkhaus.

A ponieważ już oczyma wyobraźni widzę Testa zacierającego ręce żeby mi dołożyć wykładem o siłach operacyjnych .

IVO jak nie trzeba, to się nie czepiam. W końcu jak ktoś wie, że istnieje coś takiego, jak siły operacyjne , to i tak jest w czubie branży:-). Niniejszym przestaję się czepiać i podejmować próby zawracania Warty kijem:-) Niech sobie ludziska wymieniają cenne uwagi o szybach, profilach i innych ważnych w oknie rzeczach. Może kiedyś pojmą, że kupują okna:-).

Ty sie tu nie obrażaj :) tylko czasem zejdź z piedestalu ;) i zacznij pisac jedykiem dla ogolu zrozumialym ;)

I przyjmij do wiadomosci ze jednak czasem trafiaja sie sprzefawcy ktorych wiedza zahacza nie tylko o sily operacyjne czy wektory sil dzialajacych na zawiasy czy tez okno w otworze :)