Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna KRISPOL czy AdamS

Recommended Posts

Korekta, ogarnęło mnie wiosenne podwórkowe szaleństwo i z pośpiechu napisałem za małe dziury, 1,5 mm x 1000 mm czyli szpary metrowej długości.

A przyczyną jest tak duże odkształcenie skrzydła że okucia marnej proweniencji nie radzą sobie z dociągnięciem go do ramy. Regularnie robię różne machlojki okuciowe żeby takie dziury zlikwidować ale tu nawet dobre okucie + niestandardowe okuwanie nie wiem czy pomoże. Dlatego właśnie to miejsce na podium.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam panów, miałem dylemat z wyborem okien Krispol - Adams i wydawało mi się , że po tych podpowiedziach fachowców w tym poście, wiem jaką decyzję podejmę. Niestety, doszła mi dzisiaj nowa oferta od tego samego miejscowego przedstawiciela, który zrobił mi wycenę Kristala i powiem , że cena jej zrobiła na mnie wrażenie. Dałem im zrobić wycenę Krispol i powiem , że ten cenowo na tle konkurencji wypadł ... dość drogo. Oferta Krispol za okna FEN 85 przy 26szt. opiewa na 36 200 zł z montażem. Kilka dni wcześniej zleciłem z ciekawości taką samą wycenę do autoryzowanego punktu sprzedaży Krispol w Krakowie i na pierwszy rzut oka wyszło praktycznie to samo 37000 zł .Jednak po rozmowie z nimi i informacji , że ich oferta jest droższa od oferty Adamsa o blisko 4000 zł z niedowierzaniem,ale zrobili poprawki i zeszli na 32 500 zł.. Teraz mój dylemat, jak pisałem wyżej mój miejscowy sprzedawca gorąco polecał mi firmę Pagem, twierdząc , że naprawdę są warci zainteresowania. Współpracują już dość długo z nimi i nie mają żadnych problemów co do jakości ich okien .Zrobili mi dodatkowo wycenę oprócz tego krispola i wyszło 27000 zł wraz z montażem. Jak na moje oko jest to duża różnica i teraz znów pojawił się znak zapytania co robić , czy brać tą ofertę z Pagena pod uwagę.Zaznaczam , że u siebie będę okna wymieniał a nie montował ich w nowo wybudowanym budynku więc montaż będzie standardowy , gdyż nie ma możliwości zastosowania ciepłego , bo trzeba by zbijać obustronnie szpalety a jest to raczej bez sensu.

A więc ceny przedstawiają sie tak:

- Krispol FEN 85 ( profil Aluplast ) + okucia Winkhaus ActivPilot - 33 000 zł oferta zamiejscowa, czyli 150 km od mojego zamieszkania .

- AdamS Ideal 8000 ( profil Aluplast 85mm ) + okucia Siegenia Tytan AF - 33 000 zł oferta lokalnego sprzedawcy

- Pagen BluEvolution 82 ( profil Salamander ) + okucia Winkhaus ActivPilot - 27 000 zł miejscowa

Wszystkie ceny podane są z montażem , pakiety 3-szybowe Ug = 0,5 + ciepłe ramki.

Co o tym sądzicie czy warto dopłacać te 6000 zł do Adamsa lub Krispolu ?

Jeszcze pytanie odnośnie klamek, czy warto dopłacić do tych Secustic, bo Krispol daje standardowe Tekla.

Jak to właściwie jest z tymi okuciami,zawiasami , które są najlepsze, bo ten sprzedawca u mnie na miejscu twierdzi , że Winkhaus a , że te Siegenia są dużo gorsze, i być tu mądry.

Poradźcie coś odnośnie wyboru między tymi firmami.

Edytowane przez jammo

Ja wiem Jareko , że nie chodzi o namawianie, ale o taką obiektywną podpowiedz np. co by zrobiła taka osoba jak ty , czy również innea z branży , mająca dobre rozeznanie w temacie , i na co dzień ma do czynienia z oknami, czy dla tych 6000 zł zaryzykowała by zakup okien Pagen. Ja ogólnie do wielu rzeczy mam takie podejście , że czasem lepiej dopłacić a mieć dobre, ale w tym przypadku odnośnie okien , mogę wiedzieć tylko tyle, ile usłyszę w salonach sprzedaży i wyczytam tu na forum. Wiem , że cena nie powinna być przede wszystkim jak mówicie priorytetem, wiem również czytając forum , że Pagen jako firma nie u wszystkich ma wysokie notowania , no, ale różnica na oknach 6000 zł to nie 1000 zł, gdzie lekką ręką się wyciąga z portfela i kładzie na stół w celu dopłaty..Przedstawiciel mówi mi , że dla niego lepiej by było sprzedać mi droższe okna innego producenta , bo miałby lepszy zarobek na marzy , ale nie o to przecież chodzi , poleca to jak mówił z doświadczenia i przekonania do towaru z tej firmy. Dodatkowo wiem , że firma ta która zrobiła mi wycenę , ma w moim mieście naprawdę dobre opinie, zarówno te odnośnie sprzedaży jak i b. dobrego montażu. Sam przedstawiciel dzisiaj podczas ponad godzinnej rozmowy ze mną, mówił , że na okrągło wysyłają montażystów na szkolenia i ogólnie są na bieżąco z wchodzącymi nowościami.

O firmie Pagen się nie wypowiem bo po prostu z ich oknami do czynienia nie miałem.

Opinie o Siegeni sa skrajnie różne bo mają 2 linie, kiepski Favorit i bardzo dobra Titan AF. Favorit dodatkowo często trafia do mistrzów taniości którzy kompletnie go psują mieszając z zaczepami-zamiennikami.

I przemyślenia natury ogólnej; miewam do czynienia z cennikami dostawców komponentów (profili, okuć, szkła) i ceny produktów porównywalnych jakościowo są bardzo podobne. Wiadomo że im większy producent tym taniej kupuje, nie są to jednak powalające różnice. Wszystkie technologie są ogólnodostępne, nikt prochu nie wymyśli i po cichu w tajemnicy wyprodukuje tanio rewelacyjny wytwór. Poziom marż producentów jest też podobny, jednocyfrowy. Różnice w marżach dealerów bywają większe, zależy jak konkurencyjny jest ich lokalny grajdołek. Reasumując, okna zbliżonej klasy nie powinny się różnić cenowo o więcej niż 10%. Bywają jakieś promocje, bywają akty desperacji firm i dealerów w kłopotach. Bywają też wyceny na sporej marży , a nuż się uda.

Wśród tych odstępstw od reguły znacznie bardziej prawdopodobne jest kupienie drogo lipy niż tanio czegoś fajnego.

Poszukaj jeśli możesz użytkowników okien którzy mieszkają już minimum 2-3 lata. Najbardziej miarodajne są drzwi balkonowe w kolorze zamontowane na południowej elewacji. Jeśli z nimi jest ok to może nie będzie źle :yes:

Prosiłem w firmie o adresy z mojej okolicy , gdzie montowali te okna Pagen ,niby maja mi podesłać ,ale najpierw podobno maja zapytać, czy ci właściciele życzą sobie mojej wizyty :) .Co do ceny , to nie podejrzewam , żeby ta firma schodziła tak nisko, aby tylko sprzedać. Z tego co widziałem, klientów im raczej nie brakuje, mówili mi , że mają montaże również na Słowacji , wygrali teraz przetargi na szkoły, tak , że chyba cena nie jest naciągana.

Myślę , że chyba w tych przetargach składają właśnie propozycję na tego Pagena, bo z tego co gość zachwalał, są w trójce firm z Podkarpacia co mają największą sprzedaż tego producenta.

Chyba się przekonam jednak do dołożenia tej kasy i wezwę na pomiar firmę co robiła mi wycenę Adamsa. Są ode mnie oddaleni jakieś 20 km. Niestety, nie mam żadnych opinii o nich co do jakości usługi montażu. Znalazłem ich z wykazu firm na stronie Adamsa, którzy są najbliżej mojej miejscowości .

Skoro IVO333 twierdzi , że okucia Siegenia Tytan AF są bardzo dobre ( a właśnie takie mam na wykazie w wycenie) , to chyba można śmiało zainwestować dodatkową kasę, i wziąć Adamsa. Tylko teraz pytanie która opcja okna przy zabudowie powyżej 80 mm będzie najlepsza.Z opinii tu na FM nie wszyscy chwalą te profile Aluplasta natomiast wiem że teraz klasą dla siebie jest Brugman-Salamander i Adams ma na takim profilu okno w wersji BluEvolution MD . Do wyboru byłaby jeszcze Veka SL 82 , lub ten Ideal 8000 na aluplaście .Jak sądzicie który system byłby najlepszy?

Tak szczerze, to krążę koło tego Adamsa nie przez to abym miał z ich produktami jakieś własne dobre doświadczenia , ale przez to , że znalazłem tu na FM dość dobre opinie o tych oknach, poza tym nie wiem jakie inne firmy są jeszcze godne uwagi ( nie liczę Vertexa czy OknoPlast ) , może podpowiecie coś z własnego doświadczenia, jakieś propozycje firm godne prześledzenia , pozdrawiam ,

Edytowane przez jammo

Najlepszy ?

A jakie masz wymagania wobec okien ?

Bo widzisz kolego od tego wszystko zależy

O okuciach już wiesz, że Siegenia mimo wszystko jest lepsza od Winkhausa w trakcie użytkowania

ID8000 to bardzo dobry profil i Adams potrafi go dobrze wykonać (aż dziwne że tak miło pisze o konkurencji)

A co wybrać ?

Gdybym miał brać do siebie do domu to wśród wymienionych wybrałbym ID8000 z Adamsa

Dlaczego?

Dobre parametry termiczne, trzy uszczelki, gruby pakiet trzyszybowy, z tego co mi się obiło o uszy dobre parametry na parcie wiatru i szczelność z jedną uwagą

Jeśli będziesz miał okna tylko R to poproś by wyceniono Ci i wykonano je w pełni okute jak RU - dociski stałe niestety nie są najlepszym rozwiązaniem

Najlepszy ?

A jakie masz wymagania wobec okien ?

Bo widzisz kolego od tego wszystko zależy

O okuciach już wiesz, że Siegenia mimo wszystko jest lepsza od Winkhausa w trakcie użytkowania

ID8000 to bardzo dobry profil i Adams potrafi go dobrze wykonać (aż dziwne że tak miło pisze o konkurencji)

A co wybrać ?

Gdybym miał brać do siebie do domu to wśród wymienionych wybrałbym ID8000 z Adamsa

Dlaczego?

Dobre parametry termiczne, trzy uszczelki, gruby pakiet trzyszybowy, z tego co mi się obiło o uszy dobre parametry na parcie wiatru i szczelność z jedną uwagą

Jeśli będziesz miał okna tylko R to poproś by wyceniono Ci i wykonano je w pełni okute jak RU - dociski stałe niestety nie są najlepszym rozwiązaniem

Witam OknoHaus i dziękuję za podpowiedz. Co do wymagań odnośnie okien to raczej nie mam jakichś wygórowanych . Każdej firmie, której zlecałem zrobienie wyceny okien pisałem , że okna mają mieć profil zabudowy min. 80 mm, dodatkowo pakiet 3-szybowy + ciepła ramko , kolor jednostronny orzech (zewnętrznie) no a ja , mam mieć potem z nimi " święty spokój" ha, ha :) :) , no a gdyby jeszcze przy okazji cena nie była za wysoka, to byłbym już całkiem szczęśliwy :).

Odnośnie twojej uwagi o zmianie okuwaniu , to nie wiem, czy dobrze cię zrozumiałem . Mam rozumieć , że jak mam np. okno 2 kwaterowe, to zlecić okucie obydwu skrzydeł na RU , zamiast RU + R ? to samo z balkonami?

Ciekawa sprawa, musiałbym dać komuś od Adamsa żeby zrobili taką wycenę.

Czy przez takie okucie wszystkich kwater zyskuje się lepszą sztywność okna, czy jest jeszcze jakiś inny aspekt tej operacji? Mam rozumieć , że okucia RU są umieszczone na całym obwodzie ramy okna?

Edytowane przez jammo