Tomaszs131 11.12.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Rozumiem że zwiększanie grubości posadzki nad ogrzewaniem podłogowym zwiększa jego bezwładność i że potrzeba więcej energii żeby nagrzać grubszą posadzkę. Ale zastanawia się czy ma to wpływ na zwiększenie kosztów ogrzewania domu ? Chodzi mi o to czy w dłuższym okresie będzie różnica w kosztach ogrzewania jeżeli posadzka ma 10 cm zamiast standardowego 6 cm? Dla inwestora, który ogrzewa dom gruntową pompą ciepła typu on/off, grubość wylewki ma znaczenie, zwłaszcza gdy grzeje tylko w taniej taryfie. Oczywiście dom musi być dosyć dobrze ocieplony. U mnie w domu jest między 10 a 12 cm grubości wylewki i utrzymanie 23oC ciepła, w sezonie grzewczym nie stanowi problemu. Pompa uruchamia się dwa razy dziennie, a żywotność sprężarki na tym zbytnio nie traci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.12.2019 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Chodzi mi o to czy w dłuższym okresie będzie różnica w kosztach ogrzewania jeżeli posadzka ma 10 cm zamiast standardowego 6 cm? To zależy. Teoretycznie musisz dać minimalnie większą temperaturę zasilania, żeby pokonać odrobinę większy opór cieplny dla uzyskania tej samej temperatury powierzchni czyli tej samej mocy grzewczej. Co z kolei skutkuje minimalnie większymi (przez większą różnicę temperatur) straty do gruntu. Niestety, AFAIK liczący OZC pomijają takie drobiazgi i tylko można zgadywać, jak duże to będą różnice i straty - ale IMO pomijalne. Ale są dwie sprawy, które mogą przełożyć się na realne kwoty. 1. Sterowanie. Im grubsza wylewka, tym większa bezwładność - czyli czas reakcji temperatury powietrza na zasilanie. Ale jak dopracujesz ustawienia oparte na krzywej grzewczej i temperaturze zewnętrznej, to tu raczej nie będzie różnicy (bazując na temperaturze powietrza wewnątrz możesz rozbujać temperaturę niepotrzebnie przegrzewając okresowo dom co zwiększa dT i straty). 2. Przy grzaniu prądem zmniejszasz udział czy ryzyko konieczności skorzystania w prądu w drogiej strefie. Czyli przy grzaniu prądem grubsza wylewka jest wskazana i potrafi zaoszczędzić konkretne pieniądze. Im bardziej energochłonny dom, tym większe oszczędności. Przy grzaniu kotłem elektrycznym/kablami oszczędności większe niż przy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts