Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak działa przepływowy podgrzewacz wody?

Recommended Posts

Betusia troszkę mieszasz, nie można tak sobie porównać podgrzewacza pojemnościowego (bojler) do podgrzewacza przepływowego. Jaką temperaturę masz nastawioną na bojlerze i jaki masz przepływ wody. Funkcjonalność Twojego rozwiązania będzie żadna niestety, chyba że zadowala Cię strumyczek wody o temp. 35 stopni.

Hmm, na bojlerze to jest woda ok. 55 stopni, ale używam zmieszanej z wodą zimną, chyba, że już na tyle się ochłodzi, że wtedy tylko ciepłą, przepływ mam taki normalny, nie mierzyłam jeszcze.

Ja rozumiem, że czas przepływu jest różny w zależności od wielkości strumienia. Ale nie przyjmuję do wiadomości tego, że przez przepływ 6 metrów (20 sekund) woda ostygnie o 10 stopni?? czy nawet 5. Będzie podgrzana do 40 stopni i zanim dopłynie to będzie już tylko 35?

Ale jeżeli rzeczywiście tak jest to pozostaje podłączyć do jednego prysznica to w sumie będzie miała do pokonania jakieś 2 max 3 metry z wężem ...

Może na początek zrobię tak i zobaczę jaki efekt będzie. Póki co, mój fachowiec wyjechał, więc mam jeszcze 2 - 3 tygodnie do namysłu.

Betusia troszkę mieszasz, nie można tak sobie porównać podgrzewacza pojemnościowego (bojler) do podgrzewacza przepływowego. Jaką temperaturę masz nastawioną na bojlerze i jaki masz przepływ wody. Funkcjonalność Twojego rozwiązania będzie żadna niestety, chyba że zadowala Cię strumyczek wody o temp. 35 stopni.

• 1 month później...

Od niedawna mam zamontowany ten podgrzewacz przepływowy - w ten sposób, aby w zimie, gdy mam ciepłą wodę z boilera omijać podgrzewacz.

Ma on 6KW.

Reasumując - efekt zadowalający. Temperatura OK, przepływ mógłby być większy, ale coś za coś. W każdym razie nie żałuję, bo może teraz pomyślałabym o takim ok. 9 KW ....

Może kiedyś.

Dlatego ja mam podgrzewacz tylko na ciepłe dni, kiedy nie warto palić w piecu na grzejniki :))). Bo zimą to przy okazji się podgrzewa piecem.

Ale następny, za jakiś czas, jeśli ten mi się zepsuje, zużyje itp. a nie będę miała innych pomysłów to założę chyba taki około 10 KW to wtedy strumień będzie większy. Koszty pewnie też, ale coś za coś.

Obecnie poza sezonem grzewczym nie muszę przepalać w kotle. Przepływka 7KW schowana za prysznicem.Druga mniejszej mocy będzie zamontowana pod umywalką.Opcja droższa ,ale bez problemu na drugim stopniu baterii można brać prysznic i to z podmieszaniem zimnej wody.