kaszpir007 09.06.2018 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Oczywiście można kupić używaną kuchnię i myć gary w miednicy i chwalić się ze kuchnia poniżej 2 tyś Jak byłem singlem i kupiłem swoje pierwsze mieszkanie to przez dług czas w kuchni miałem szafkę za 100zł pod zlewozmywak , zlewozmywak z baterią za 100zł i dodatkową szafkę za 100zł. Piekarnik miałem gratis bo był już w mieszkaniu (taki gratis od dewelopera). Więc oczywiście że można tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.06.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 190m2 po podłodze. Grzać chciałbym w II taryfie. OZC na CO: 6300W. A to co innego Myślałem że dom mniejszy ... U mnie przy 117m2 ogrzewanych pompa 9KW LG dała radę bez grzałek nawet jak było -23 stopnie . Ale ja mam dom mniejszy i nawet przy -20stopni pompa da radę bez grzałek. U Ciebie faktycznie Panasonic T-CAP będzie dobrym wyborem , bo dom większy i ważne aby moc za mocno nie spadła przy mrozach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.06.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 (edytowane) tak się zastanawiam, nad ta kuchnią za 7 tyś Piekarnik tani( nie widać na zdjęciu marki więc przyjmuję najtańsze wersje) 1000 zł, mikrofala w zabudowie na zdjęciu drogi model ok 1500 zł, płyta ok 1000 zł, lodówki nie widać tania 1000 zł dobra 2-3 tyś, zmywarka 1500 zł więc mowienie że spokojnie kuchnię za 7 tyś można skompletować to bujda na resorach. Najtańsza kuchnia na wymiar to 1000 zł mb 10 lat temu kolega kuchnie mi robił za tanie meble plus agd wyszło mnie 8000 zł bez zmywarki i indukcji. Teraz jak zmieszczę się w 20 tyś będzie dobrze. Oczywiście można kupić używaną kuchnię i myć gary w miednicy i chwalić się ze kuchnia poniżej 2 tyś Całość sprzętu AGD to Whilpool...czyli piekarnik,mikrofala,płyta i zmywarka. Nie wiem czy moja kuchnia NA WYMIAR była najtańsza ale jest na wymiar zamówiona od stolarza,którego polecam i kosztowała niecałe 4tys.zl Edytowane 9 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.06.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Po przeczytaniu kilku postów otworzyłem swoją tabelkę z wydatkami, początek budowy 12.2015 ( płyta fundamentowa ), mury ruszyły 03.2016 wprowadziłem się 03.2017. Podzieliłem sumę wydatków przez 174,3 m2 bo taki mam metraż domu z garażem, powierzchnia ogrzewana 135 m2. Kosztorys przekroczony o 67 tyś. koszt m2 stan deweloperski 2150 zł za m2, koszt wszystkich wydatków 3550 zł za m2 ( budowa / otoczenie / wykończeniówka ) i jeszcze trochę zostało do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 11.06.2018 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 1. Ceny robocizny w ostanich latach poszły w góre 2. Oczywiście że lodówka nowa z inwerterem bierze mniej pradu niż 20 letna, ale nie opłąca się dopłacać 1000zł do A+++,żeby oszczędzać na rachunku 2zł/ miesiąc. 3. Kuchnia temat rzeka, można zrobić z okleiny za pare tysiecy same szafki, ale równie dobrze można zbudować chatke z desek i w niej zamieszkać. Oczywiście ktoś może uważać że fronty lakierowane to zbędny wydatek no i OK, ale dobre mechanizmy szuflady w której mozna trzymać np naczynia i które wytrzymają kilknaście lat to 150-200zł sztuka, dobre wysokie cargo >1000zł. do tego jakieś klapy górne i się okaże ze same mechanizmy kosztują minimum 10tys. Ktoś kto nie używał takiej kuchni to nie zrozumie. No i ważna jest tez ilość tych szafek. No i zależy jak drogi stolarz. Kuchnia jak na obrazku poniżej bez AGD jedna wycena to 50tys inna wycena to 25tys Budowa domu za 2500/m2 gotowego do zamieszkania to troche tak jak kupno nowego auta bez klimy i wspomagania. Żeby ta klima i wspomaganie było oraz może jakieś radio i elektryczne lusterka to trzeba się przygotować się na 3500zł/m2 (przy pow ~150m2). Sam dom bez tarasów, podjazdów, ogrodzen itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 11.06.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Ja kupiłem auto nowe ze wspomaganiem, klimatyzacja , elektrycznymi szybami, kolor metalik, koło zapasowe w pełnym rozmiarze:) za 41tys. Jak to się ma do tych 3500/m2 ?Dodam ze nie jest do Dacia, Fiat czy malutkie francuziki typu twingo. Kurde zapomniałem ze mam jeszcze te elektrycznie ustawiane lusterka:) Edytowane 11 Czerwca 2018 przez swierol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 12.06.2018 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Ja kupiłem auto nowe ze wspomaganiem, klimatyzacja , elektrycznymi szybami, kolor metalik, koło zapasowe w pełnym rozmiarze:) za 41tys. Jak to się ma do tych 3500/m2 ? Tak samo jak lata i lata świetlne. Zaprawdę, powiadam wam: lepiej jest założyć duuużo większy budżet na budowę i w razie czego kupić nowe auto za 40tys z pozostałej kasy z kredytu hipotecznego z niskim oprocentowaniem aniżeli dobierać pod koniec drogi kredyt gotówkowy żeby tylko móc zrobić podłogę czy zabudowę w kuchni, aby tylko móc się wprowadzić i mieszkać w szarym domu na łysej działce przez kolejne 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.06.2018 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Tak samo jak lata i lata świetlne. Zaprawdę, powiadam wam: lepiej jest założyć duuużo większy budżet na budowę i w razie czego kupić nowe auto za 40tys z pozostałej kasy z kredytu hipotecznego z niskim oprocentowaniem aniżeli dobierać pod koniec drogi kredyt gotówkowy żeby tylko móc zrobić podłogę czy zabudowę w kuchni, aby tylko móc się wprowadzić i mieszkać w szarym domu na łysej działce przez kolejne 5 lat. Wystarczy dobrze zrobiony budżet i kosztorys,łącznie z wykonczeniem podłóg czy zabudową kuchni. Ceny są przecież znane wszystkim. Oczywiście są sytuacje nie do przewidzenia ale szczegółowo zrobiony kosztorys przed sprawi,że niezbyt wiele zdziwimy się ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 12.06.2018 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Tak samo jak lata i lata świetlne. Zaprawdę, powiadam wam: lepiej jest założyć duuużo większy budżet na budowę i w razie czego kupić nowe auto za 40tys z pozostałej kasy z kredytu hipotecznego z niskim oprocentowaniem aniżeli dobierać pod koniec drogi kredyt gotówkowy żeby tylko móc zrobić podłogę czy zabudowę w kuchni, aby tylko móc się wprowadzić i mieszkać w szarym domu na łysej działce przez kolejne 5 lat. Zazwyczaj ludzie zakładają większe budżety a na koniec i tak nagle brakuje na ogrodzenie i taras... o ogrodzie nie wspomnę. Ile domów stoi zamieszkanych a ogrodzenie budowlane z siatki leśnej Moim zdaniem lepiej się 1-2 lata przemęczyć , uzbierać i dokończyć porządnie (chodzi o zagospodarowanie terenu) niż na koniec zrobić po taniości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 12.06.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Zazwyczaj ludzie zakładają większe budżety a na koniec i tak nagle brakuje na ogrodzenie i taras... o ogrodzie nie wspomnę. Ile domów stoi zamieszkanych a ogrodzenie budowlane z siatki leśnej Moim zdaniem lepiej się 1-2 lata przemęczyć , uzbierać i dokończyć porządnie (chodzi o zagospodarowanie terenu) niż na koniec zrobić po taniości. bo większość chce wejść na gotowe a nagle się okazuje że zrobienie takiego ogrodzenia "czyimiś" rękoma to 50 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.06.2018 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Ja też początkowo po przeczytaniu kilku wątków optymistycznie podchodziłem do kosztów. Ale w porę zweryfikowałem to co różni piszą - na moje 150 mkw z zagospodarowaniem działki, porządnym ogrodzeniem, garażem trzeba założyć budżet w wysokości 500-550 tyś. i nie ma na to mocnych. 3500 zł/mkw to całkiem realna kwota za całą inwestycję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 12.06.2018 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) 3500 zł/mkw to całkiem realna kwota za całą inwestycję. Ale to netto, czy brutto? I za stan wykończony, czy deweloperski? Też się przymierzam do budowy. I zastanawiam się jak szacować budżet. Myślę o prostej parterowce około 125 mkw z garażem dwustanowiskowy i poddaszem do adaptacji. We Wrocławiu (drogo). Liczę tak: 170 mkw powierzchni calkowitej w tym 45 mkw garaz. Koszt deweloperski (brutto): 3,5 tyś za dom i 2 tyś za garaż. Do tego 1 tyś za mkw wykończenia do zamieszkania. Plus projekt, papiery, przyłącza i zagospodarowanie dzialki. Czyli brutto: 125 x 3,5 + 45 x 2 = 527,5 tyś za samo wybudowanie budynku (materiały plus robocizna). Jest to realne? Edytowane 12 Czerwca 2018 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.06.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Wg moich szacunków w kwocie 550 tyś powinienem się zmieścić z domem do zamieszkania i zagospodarowaniem działki. Dla komfortu zakladam sobie jeszcze dodatkowe 10% na fanaberie - inteligentny dom, nawadnianie ogrodu i jakieś niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 12.06.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 Tak samo jak lata i lata świetlne. Zaprawdę, powiadam wam: lepiej jest założyć duuużo większy budżet na budowę i w razie czego kupić nowe auto za 40tys z pozostałej kasy z kredytu hipotecznego z niskim oprocentowaniem aniżeli dobierać pod koniec drogi kredyt gotówkowy żeby tylko móc zrobić podłogę czy zabudowę w kuchni, aby tylko móc się wprowadzić i mieszkać w szarym domu na łysej działce przez kolejne 5 lat. Akurat to było 2 lata temu:) Chciałem tylko delikatnie zasygnalizowac że można wygodnie ale nie za wszelką (wysoka) cenę. Wygoda to pojęcie oczywiście względne ale tu i ówdzie można parę złoty zachować na np dobra zimowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamzam 29.06.2018 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witajcie. Próbuję oszacować koszt stanu deweloperskiego domu o powierzchni użytkowej ~158m2: - typ stodoła (na planie prostokąta: parter + garaż w bryle +poddasze), - dach o nachyleniu ~45stopni, dwuspadowy, - ścianka kolankowa 45cm. Powierzchnia użytkowa: - PU parteru: 72m2 + garaż: 25m2 - PU poddasza: 61m2 - zakładam ogólnie ~3000 zł za 1m2 stanu deweloperskiego Daje nam to 158m2 PU. Czy szacować 158 x 3000 zł, czy też poddasze liczy się inaczej (niska ścianka kolankowa) oraz garaż inaczej? Wiem, że to względne, zależne od materiałów, ale czy budżet 450 000 za stan deweloperski jest ok, czy zmniejszać dom? Poglądowe rzuty (koncepcja w trakcie): klik Pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Witajcie. Próbuję oszacować koszt stanu deweloperskiego domu o powierzchni użytkowej ~158m2: - typ stodoła (na planie prostokąta: parter + garaż w bryle +poddasze), - dach o nachyleniu ~45stopni, dwuspadowy, - ścianka kolankowa 45cm. Powierzchnia użytkowa: - PU parteru: 72m2 + garaż: 25m2 - PU poddasza: 61m2 - zakładam ogólnie ~3000 zł za 1m2 stanu deweloperskiego Daje nam to 158m2 PU. Czy szacować 158 x 3000 zł, czy też poddasze liczy się inaczej (niska ścianka kolankowa) oraz garaż inaczej? Wiem, że to względne, zależne od materiałów, ale czy budżet 450 000 za stan deweloperski jest ok, czy zmniejszać dom? Poglądowe rzuty (koncepcja w trakcie): klik Pomóżcie Jak masz już projekt a chcesz oszacować koszty budowy to bierzesz i liczysz. W projekcie powinieneś mieć zestawienie materiałów i ilości,ceny znasz choćby z allegro. Masz również podane wymiary czyli tynki,farby,posadzki,izolację itp możesz sobie łatwo policzyć. Ceny robocizny będziesz znał jak rzucis zapytania do firm. Zatem do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamzam 29.06.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Jak masz już projekt a chcesz oszacować koszty budowy to bierzesz i liczysz. W projekcie powinieneś mieć zestawienie materiałów i ilości,ceny znasz choćby z allegro. Masz również podane wymiary czyli tynki,farby,posadzki,izolację itp możesz sobie łatwo policzyć. Ceny robocizny będziesz znał jak rzucis zapytania do firm. Zatem do roboty Słuszna uwaga o materiałach, wiem, że koszt jest od nich zależny Nie mam jeszcze projektu budowlanego, na razie jestem w trakcie opracowywania koncepcji, bo rozbijam się o optymalizację powierzchni. Chciałabym się poradzić jak w przybliżonym stopniu liczyć koszt m.in. garażu oraz poddasza o niskiej ściance kolankowej ~40 stopni, dachu ~40-45 stopni Edytowane 29 Czerwca 2018 przez zamzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.06.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 Słuszna uwaga o materiałach, wiem, że koszt jest od nich zależny Nie mam jeszcze projektu budowlanego, na razie jestem w trakcie opracowywania koncepcji, bo rozbijam się o optymalizację powierzchni. Chciałabym się poradzić jak w przybliżonym stopniu liczyć koszt m.in. garażu oraz poddasza o niskiej ściance kolankowej ~40 stopni, dachu ~40-45 stopni Garaż to czworokat a dach to trójkąt. Wzory na pola powierzchni powinny być znane podobnie jak ceny za 1m2 materiału na ściany czy m2 dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zamzam 29.06.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) Garaż to czworokat a dach to trójkąt. Wzory na pola powierzchni powinny być znane podobnie jak ceny za 1m2 materiału na ściany czy m2 dachówki Cieszę się, że masz już budowę za sobą, gratuluję Ja z kolei dopiero zaczynam tę przygodę, na forum liczę na praktyczne rady, nie na sarkastyczne uwagi Ludzie tutaj zadawali podobne pytania i otrzymywali fajne wskazówki. Mimo wszystko dziękuję, bo każdy komentarz jest dla mnie ważny. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez zamzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 29.06.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2018 (edytowane) (...)Powierzchnia użytkowa: - PU parteru: 72m2 + garaż: 25m2 - PU poddasza: 61m2 - zakładam ogólnie ~3000 zł za 1m2 stanu deweloperskiego Daje nam to 158m2 PU. Czy szacować 158 x 3000 zł, czy też poddasze liczy się inaczej (niska ścianka kolankowa) oraz garaż inaczej? Wiem, że to względne, zależne od materiałów, ale czy budżet 450 000 za stan deweloperski jest ok, czy zmniejszać dom? Poglądowe rzuty (koncepcja w trakcie): klik Na piętrze masz 90m2 a nie 61m2. No chyba, że Pan projektant ci zapłaci za nieużytkowe metry... Jak już sie doliczysz tych metrów to z 3k za dew zmieścisz sie w systemie gospodarskim, w sensie każdy etap zlecasz innej firmie. Zleconym wychodzi min 25% drozej. Ja planuje taki budżet na podobny dom ale pod klucz z ogrodzeniem i minimalistycznym zagospodarowaniem działki Z tym, że buduj dom pietrowy. Po co ci karton z wełną zamiast ścian, po co ci okna dachowe... Nie lepoiej w łazience i pokojach wstawić jakieś duże portfenetry? W czym poddasze jest lepsze od pełnego pietra? zaoszczędzisz na ścianach i elewacji ale zapłacisz to w dachu, oknach dachowych. 16m2 użytkowej i 26m2 podłóg- "piękny pokój". To projektant tak wymyślił? masz na pietrze 30 nieużytkowych metrów...pomyśl. Edytowane 29 Czerwca 2018 przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts