Gość Arturo72 08.06.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Nie musisz wierzyć potem obudzisz się z ręką w nocniku czego Tobie nie życzę. Ja mam kuchnie za 15 tyś, kumpel ma za 3 tyś i żyje. Pierwsza wycena mebli do kuchni to było 20 tyś (takie się żonie u widziały). Liczysz sam piec 3 tyś a gdzie reszta drobiazgów?? Kazien to się nazywa łącznik UY2 potocznie zwany Scotchlok;). Głupoty opowiadasz. Szacun dla takich inwestorów a dla podobnych Tobie szacunek nie warty. Mam meble kuchenne na wymiar wg mojego życzenia w kolorze i fakturze jaki sobie wybralem w cenie 4tys.zl Do tego wyposażenie.W całości.Whirlpool za 2,6tys i za ok.7tyś.zl kuchnia śmiga od 5 lat bezproblemowo. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 08.06.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Głupoty opowiadasz. Szacun dla takich inwestorów a dla podobnych Tobie szacunek nie warty. Mam meble kuchenne na wymiar wg mojego życzenia w kolorze i fakturze jaki sobie wybralem w cenie 4tys.zl Do tego wyposażenie.W całości.Whirlpool za 2,6tys i za ok.7tyś.zl kuchnia śmiga od lat bezproblemowo Przecież napisałem że ja mam kuchnie za 15tyś z wyposażeniem kumpel za 3 tyś i żyjemy więc nie wiem o co się czepiasz??? Każdy kupuje to na co go stać, ja nikogo nie potępiam. Chce tylko uświadomić kolegę Janekk1234 ze wszystko kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.06.2018 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Szacunku nie warty bo spodobała mu się kuchnia za 15tyś, taką kupił bo go stać i jest zadowolony? Ciekawa logika. Akurat ja u siebie w mieszkaniu mam też kuchnię za 3 tyś (i szacunek Arturu72 gratis ), ale jeśli chodzi o wykończeniówkę to każdy ma to co mu się podoba i na co go stać. Gratisu mi akurat nie trzeba bo "dziadek" jestem ale punktuje głupotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 08.06.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Szacunku nie warty bo spodobała mu się kuchnia za 15tyś, taką kupił bo go stać i jest zadowolony? Ciekawa logika. Akurat ja u siebie w mieszkaniu mam też kuchnię za 3 tyś (i szacunek Arturu72 gratis ), ale jeśli chodzi o wykończeniówkę to każdy ma to co mu się podoba i na co go stać. Dokładnie każdy ma to co mu się podoba i na co go stać, co za problem ze spodobała mi się kuchnia w płycie mdf lakierowanej której metr kosztuje w zakupie 280zł? mogła być płyta wiórowa po 40zł za metr. Arturo72 Zazdrość czy co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.06.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Nie wiedziałem że pompy ciepła tak stanialy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.06.2018 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Ja też nie... Co to za pompa za 15k ze wszystkim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.06.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Dokładnie każdy ma to co mu się podoba i na co go stać, co za problem ze spodobała mi się kuchnia w płycie mdf lakierowanej której metr kosztuje w zakupie 280zł? mogła być płyta wiórowa po 40zł za metr. Arturo72 Zazdrość czy co?? Czy zazdroszczę po 5 latach użytkowania i życia w kuchni jaką wybrałem lismy ? Absolutnie nie bo od początku nie chcieliśmy żeby coś świeciło się jak psu jajca. Miało być tak jak jest i w przeciągu lat jest dalej dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.06.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Ja piszę bez podtekstu. Jakieś 8 lat temu szwagier to montowal i wyszło go 80tys ale wtedy to nowość była.... Na pewno pompy stanialy a jak to teraz kosztuje około 20 tysięcy to nie ma co się zastanawiać nad innymi źródłami ciepła. Chciałem kocioł gazowy ale to przemyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.06.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Ja piszę bez podtekstu. Jakieś 8 lemuw szwagier to montowal i wyszło go 80tys ale wtedy to nowość była.... Na pewno pompy stanialy a jak to teraz kosztuje około 20 tysięcy to nie ma co się zastanawiać nad innymi źródłami ciepła. Chciałem kocioł gazowy ale to przemyślę Zatem skończ pisać idiotyzmy bo w 2010r czyli 8 lat temu Atlantic Alfea 8 kW był w cenie 14tyś.źl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.06.2018 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Jak już to kotłownia z PC cała kosztuje z 30K (z zasobnikiem, pompami itd.). Bez PC zaoszczędzisz z tego kilkanaście tysięcy z mocno budżetowym kotłem na gaz czy prąd. Ale przy gazie wydasz jeszcze czapkę pieniędzy na przyłącze, projekt i instalację gazową. Przesadzasz ... Spokojnie markową pompę ciepła PW z całym wyposażeniem kotłowni , zbiornikiem i oczywiście z usługą można mieć poniżej 20tys. Sam tyle płaciłem a z tego co czytam innym jeszcze taniej się udało kupić U mnie dodatkowo zwrot z gminy 3000zł ze względu na montaż pompy. Podłogówka na nasz cały dom poniżej 5000zł (materiały markowe + usluga). Czyli kompletny system ogrzewania (podłogówka + pompa + bojler 300L) - 22 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 08.06.2018 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Odnośnie kosztów: właśnie zakończyłem etap 0Na razie wyglądało to następująco: KOSZTY PRZYGOTOWAWCZE4000 Projekt1250 Kierownik budowy1568 Blaszak800 Mapki do celów projektowych420 Ogrodzenie tymczasowe200 Wytyczenie działki160 Narzędzia120 Zajęcie pasa drogowego70 Paliki geodeta500 Wytyczenie domu167 Kibelek44 waz ogrodowy + złączki41 Zawór + kranRAZEM 9320 PRZYŁĄCZA:1476 Projekt przyłączy wodociąg i kanalizacja 147,6 Uzgodnienia łączy 5400 Przyłącza woda+kanalizacja 400 Inwentaryzacja geodezyjna wod-kan 1591,13 Prąd przyłącze 188,4 Wodomierz RAZEM 9203,13 FUNDAMENTY2600 beton na ławy2210 stal3100 szalunki, cement, papa, dysperbit itd. - rachunki od ekipy3100 bloczki fundamentowe2080 styropian (hydro 15)300 folia kubełkowa+klej do styro950 koparka2000 piach + koparka do zasypki3650 chudziak650 kanaliza202 bednarka500 piach do murowania175 peszle11000 robocizna RAZEM 32517 Trochę ponad 51 tyś, mam nadzieję zmieścić się w 120 tyś z SSO (bez kosztów przygotowawczych i przyłączy). Dom jak w dzienniku Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 08.06.2018 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Zatem skończ pisać idiotyzmy bo w 2010r czyli 8 lat temu Atlantic Alfea 8 kW był w cenie 14tyś.źl Ale ja podałem koszt c.o w domu zasilanego pompą a ty podałeś koszt zakupu urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.06.2018 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 (edytowane) Ale ja podałem koszt c.o w domu zasilanego pompą a ty podałeś koszt zakupu urządzenia. Ależ proszę bardzo: To jest całościowe zużycie energii na c,o+cwu do wczoraj od 2013r. W cenie 0,30zl/kWh. Edytowane 8 Czerwca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.06.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Tylko do pompy trzeba mieć osobne pomieszczenie i osobny grzejnik na bieżącą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 09.06.2018 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Głupoty opowiadasz. Szacun dla takich inwestorów a dla podobnych Tobie szacunek nie warty. Mam meble kuchenne na wymiar wg mojego życzenia w kolorze i fakturze jaki sobie wybralem w cenie 4tys.zl Do tego wyposażenie.W całości.Whirlpool za 2,6tys i za ok.7tyś.zl kuchnia śmiga od 5 lat bezproblemowo. [ATTACH=CONFIG]414602[/ATTACH] tak się zastanawiam, nad ta kuchnią za 7 tyś Piekarnik tani( nie widać na zdjęciu marki więc przyjmuję najtańsze wersje) 1000 zł, mikrofala w zabudowie na zdjęciu drogi model ok 1500 zł, płyta ok 1000 zł, lodówki nie widać tania 1000 zł dobra 2-3 tyś, zmywarka 1500 zł więc mowienie że spokojnie kuchnię za 7 tyś można skompletować to bujda na resorach. Najtańsza kuchnia na wymiar to 1000 zł mb 10 lat temu kolega kuchnie mi robił za tanie meble plus agd wyszło mnie 8000 zł bez zmywarki i indukcji. Teraz jak zmieszczę się w 20 tyś będzie dobrze. Oczywiście można kupić używaną kuchnię i myć gary w miednicy i chwalić się ze kuchnia poniżej 2 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.06.2018 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Lodówkę ostatnio kupowałem firma Amica za 850 złotych. Cichutko działa. Różnicy poza brakiem urządzenia do robienia kostek lodu nie widzę w porównaniu do tych droższych . Mikrofala 1500 to chyba jakiś mega wypas jak ktoś ma w kuchni też piekarnik to po co mu taka Mikrofala. Zmywarka Bosch 800 złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.06.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Myślałem, że to wątek o kosztach budowy. A nie utrzymania lodówek. Pisanie o drastycznym spadku jest niepoważne. Mierzyłem przez dłuższy czas i Beko CSA 29000 wyszło 37,8kWh/mies latem. Inna lodówka - Mastercook (modelu nie pamiętam - z osobną regulacją temperatury w* w chłodziarce, i osobno w zamrażarce - super bajer) wielkość podobna - 37,116kWh/mies. Jak licząc po 60gr/kWh to jakieś 22zł/mies w rachunkach, to ile można z tego urwać, żeby to nazwać drastycznym spadkiem rachunków za prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 09.06.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Tylko nie porównuj 20 letniej lodówki z tymi nowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.06.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Głupoty opowiadasz. Szacun dla takich inwestorów a dla podobnych Tobie szacunek nie warty. Mam meble kuchenne na wymiar wg mojego życzenia w kolorze i fakturze jaki sobie wybralem w cenie 4tys.zl Do tego wyposażenie.W całości.Whirlpool za 2,6tys i za ok.7tyś.zl kuchnia śmiga od 5 lat bezproblemowo. [ATTACH=CONFIG]414602[/ATTACH] Arturo 5 lat temu ceny były inne ... Obecnie stolarze się cenią a i materiały podrożały ... Kazdy kupuje na co go stać i co mu się podoba ... My wiedzieliśmy jaką kuchnię chcemy , ale i tak trzeba było zastosować pewne kompromisy. Chcieliśmy blaty kwarcowe , ale wysoka cena nas wystraszyła i zrezygnowaliśmy. Nam podobają się fronty lakierowane na wysoki połysk. Problem taki że są one najdroższe i kilka razy droższe od najtańszych frontów z płyty meblowej a to one w dużym stopniu wpływają na cenę końcową ... Oczywiście na cenę końcową wpływa też ilość metrów zabudowy i ich skomplikowanie ... U nas metrów sporo a zabudowa dość skomplikowana ... Wyceny mieliśmy bardzo różne . Większość wyceniała kuchnię za około 20-30 tys , oczywiście bez sprzętu .... Udało się nam ją zamówić od stolarza z innego miasta i ze sprzętami kuchennymi kosztowała kilkanaście tysięcy .. Kuchnia nie jest jakiś max wypas i spokojnie można by jeszcze w nią włożyć z 10-15 tys (blaty kwarcowe) , najlepsze mechanizmy , cargo i itd ... Ale zawsze trzeba zachować jakiś umiar i wiedzieć na co nas stać i nie przesadzić Ale kazdy kupuje to na co go stać i co mu się podoba .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.06.2018 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Kaszpir: jaka firma montowała Ci pompę? Ja mam wycenę na kotłownię z t-cap 9kW na 30tyś brutto. Nie wiem jaki masz dom ale po co Ci taki potwór do domu ? To pompa do starszych domów , z kiepskim ociepleniem. Do nowych domów w większości starczy zwykła pompa 7-9KW (LG,Samsung,Panasonic) ... Dodatkowo w większosci nie potrzeba żadnych buforów , dodatkowych pomp , termostatów i głowic na podłógówkę iitd) i też to cenę obniża ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts