Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka w całym domu i piec kondensacyjny z zasobnikiem warstwowym zewnętrznym

Filemonek

Recommended Posts

Mam układ łączony podłogowe na parterze a grzejniki na poddaszu.

Dodatkowo podłogówka w łazience poddasza.

Taki układ z kolei wymaga mieszacza aby zmniejszyć temperaturę idącą na podłogówkę.

Mieszacz to pompa i zawór trój-drogowy z siłownikiem sterowanym przez regulator kotła który poprzez zmieszanie zasilania z kotła z powrotem z pętli podłogówek tworzy niższą temperaturę na zasilaniu podłogówki.

Układ party o regulację pogodową z czujnikiem temperatury na zewnątrz i regulatorem umieszczonym w salonie który służy dodatkowo jako termostat utrzymujący stałą temperaturę.

Przy prawidłowo dobranej krzywych grzewczych którą ja akurat ze względu na układ łączony mam dwie jedną osobną dla grzejników gdyż wymagają wyższej temperatury, i drugą osobną dla podłogówki w domu jest utrzymywana stała temperatura.

Rotametry w łazienkach są tylko troszkę bardziej odkręcone ze względu na fakt że są w nich dodatkowo drabinki dla suszenia ręczników gdyż tam temperatura musi być wyższa, kuchnia i wiatrołap także w podłogówce skręcone są do minimum.

Układ użytkowany niecałe trzy lata sprawuje się bez kłopotu.

Dodatkowo kominek z DGP do wszystkich pomieszczeń poddasza pozwala na pewne oszczędności.

Edytowane przez Mareks77

No tak... To taki typowy układ. Chciałem go uniknąć. Tzn. uniknąć kaloryferów (oprócz łazienek). Na forach panuje większość opinii, że podłogówka w całym domu to bardzo dobrze się sprawdza. To są głównie opinie użytkowników. Poza tym piszą, że przy podłogówce w całym domu piec pracuje z niższymi temperaturami, a więc oszczędniej.

Fajnie by było, gdyby swoje opinie napisali ludzie, którzy użytkują podobny system od paru lat. System bez sterowania automatycznego przy rozdzielaczu (jedynie na krzywej grzewczej na podstawie zewnętrznego czujnika temp.) oraz osoby, które posiadają system z automatyką.