Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mapa do celow projektowych

moiza

Recommended Posts

wiecie wszystko,poratujcie.Uzyskałam już mape do celów projektowych,kupiłam rojekt i właśnie architektka mi go adaptuje i teraz właśnie dowiedziałam się,ze kuzyn który chce się budowac na sąsiedniej działce został poinformowany przez geodetę,ze należy przesunąć granice mojej działki w jego,on musi się przesunąć w kolejna bo ponoc sa jakies niescisłosci w starych dokumentach.Mnie mój geodeta o niczym nie informował,czy mogę zacząć prace na swojej działce zgodnie z ta mapa która mam?pomozcie proszę:)

Chyba bezpieczniej będzie sie skonsultować z pozostałymi właścicielami przed rozpoczęciem prac żeby potem nie było ała... chociaż mapa do celow projektowych wydana przez urząd powinna być wystarczającym potwierdzeniem istniejących granic.

tak zrobie,juz rozmawiałam z mini i oni czekaja właśnie tez na mapke,miałam nadzieje ,ze moje mapy wydane sa wiazacecoz poczekamy zobaczymy co będzie.Jego geodeta widzi jakies problemy,coz mam tylko nadzieje,ze nie opóźni to wszystkiego i nie szarpnie po kieszeni:)dziwne prawo u nas mamy:(

• 5 months później...

Napisał Pod Zobacz post

Chyba bezpieczniej będzie sie skonsultować z pozostałymi właścicielami przed rozpoczęciem prac żeby potem nie było ała... chociaż mapa do celow projektowych wydana przez urząd powinna być wystarczającym potwierdzeniem istniejących granic.

Konsultacje ustne z sąsiadami nie maja trwałych skutków prawnych (brak protokołu itp.) a odpowiedzialność urzędu za stempelek jest ... ......... (bez komentarza).

W opisie mapy do celów projektowych m. in. powinno byc odniesienie do służebności (czy istnieja lub nie) oraz do granic (granice naniesiono według stanu z ewidencji guntów / według pomiaru w terenie z ..... ) . Jeżeli działka była niedawno wydzielana (po 2011 roku) w trybie UoGG, (czyli z decyzją) to granica podziałowa jest granicą prawną, o pozostałych granicach trudno coś powiedzieć bez sprawdzenia dokumentów. Wątpliwości powinien wyjaśnić geodeta wykonujący mapę d/c projektowych i zreferować zleceniodawcy ew. zagrożenia. Ewentualne watpliwości mozna rozstrzygnąć w różnym trybie i terminie , lecz nalezy to uczynić przed inwestycją , szczególnie gdy działka jest nieduża i odległości do projektowanego obiektu są bliskie ustawowych. Chodzi o to aby potencjalny spór dotyczący granic nie zagroził i nie wstrzymał inwestycji, a znając życie nic tak nie pobudza sąsiadów do działania jak nowa inwestycja za płotem. Oczywiście, że dodatkowe czynności na pewno wpłyną na cenę i termin usługi, lecz co nagle to po diable. Lepiej zawczasu temat granic wyjaśnić (ewentualnie można skorygować projekt), niż w nerwowej atmosferze szarpać się o metr lub dwa granicy (co w razie zaistnienia sporu może się skończyc nawet rozprawą przed sądem) i mieć śmiertelnego wroga za płotem. Z sąsiadami warto dobrze żyć. Trafiłem tu przypadkiem przeglądając inne tematy, może założyciel wątku nawet już wylał fundamenty, lecz uwagi dotyczące mapy d/c projektowych mogą przydać się przyszłym inwestorom. Są sprawy na których oszczędności mogą odbić się czkawką po latach a nie zawsze usługa tania jest warta swej ceny. Moim zdaniem nie powinno się kupować nieruchomości bez wskazania punktów granicznych przez właściwe podmioty, gdyż tylko wtedy można udowodnić dołożenie staranności i dobrą wolę nabycia; dowodem jest dokumentacja (operat) a w niej m. in. protokół i szkic polowy. Niekiedy są to jedyne dowody materialne, mapa jest sprawa wtórną.

Powinien za to płacić zbywający, lecz w Polsce nie ma takiego obowiązku ustawowego, czyli hulaj dusza piekła nie ma!